Att komma hem ska inte vara en schlager, det ska vara att komma hem och möta grannpolisen och få en kram. Även vid en torsk mot sopiga hemmalaget Värnamo.

Hur definierar man sig som hammarbyare, hur många öl har inte hunnit sänkas under diskussioner som haft den utgångspunkten.

Vi är nog alla på det klara att det inte handlar om mängden bortamatcher som vi åkt på genom åren eller om vilka uppoffringar vi gjort för att följa lagen i våra olika sektioner. För mig har det ofta varit konsekvensen av vad det är att vara bajare.

Det är precis som med livet, det är inte prylarna du har när du dör som avgör vem som vunnit i livet.

Mitt svar, och det är verkligen inte det enda svaret, är att för mig har det blivit att hantera glappet mellan drömmar och verklighet.

Vi vill alla tro att värvningen av en halvfigur i fotbollen ska betyda frälsning.
Nej, vi tror inte när försäsongen början – vi VET att halvfiguren är räddningen för fotbollslaget. Sedan står vi där i maj och har insett att i verkligheten kommer sällan halvfiguren vara den där räddaren vi drömmer om. Halvfiguren var inte Mr X, inte den här gången heller.

Det är där bajarens själ sätts på prov och för mig är det där bajaren är född. I det eviga jävla gränslandet, där vi inser att vi inte har det som krävs och vi måste hantera det på något vis. Hanterandet av glappet mellan vår dröm och verklighet måste till för att överleva.

Målet förutom att överleva är att leva. Vägen dit är bara väldigt lång för en bajare.

Jag drömmer om att vinna SM-guld igen, men tills det sker så väljer jag att hantera situationen genom att sätta mig på en buss för att se fotbollslaget fallera på Finnvedsvallen i Värnamo. Och jag mår bra av det.

Jag drömmer om Europaspel, men när det närmsta var Royal League så valde jag att omfamna det som om det vore slutspel i Champions League. Och jag mår bra av det.

Jag drömmer om Elitserien, naturligtvis under Bajen Fans Hockeys flagga, men efter en vinst i grundserie division två så mår jag nästan bättre än på något annat ställe.

Jag tvingar mig själv att hantera glappet mellan dröm och verklighet.

Vi är drömmare, vi bajare. Det behöver dock inte handla om att drömma om det högsta. I dag drömmer jag på riktigt om att de ska återuppliva Royal League.

Det är på sådana resor jag har träffat många av de som tänker som jag, för att hantera att verkligheten inte överensstämmer med drömmen så åker jag dit Bajen spelar.
Då mår jag bra, men jag slutar inte att drömma.

Enklare än så kan jag inte beskriva det.

—————————————————————————————————————

Richard Slätt

Ordförande Bajen Fans Ishockeyförening
Twittrar på @richardslatt

—————————————————————————————————————