”Det var leriga armar och ben överallt
det var korkar som small och poliser som sprang
Kingen var där med sin nål och sin färg
han sa: jag tror det blir prima affärer i kväll”

Partyna brukade alltid sluta på samma sätt. Mina bästa kompisar med bara överkroppar och allsång till någon Perssons Pack-låt från första LP:n ”Kärlek och dynamit”.

Det som förde oss samman var egentligen inte vurmen för låtar som romantiserade alkohol och olycklig kärlek. Vi hade en historia ihop, vi hade upplevt saker tillsammans: förlorade jobb och försiktiga karriärkliv, föräldrar som dött, en lottovinst på 130 000 kr, spruckna förhållanden och cigarrutdelningar för att fira nyfödda barn, uppvaknanden tillsammans bland tömda flaskor i en sportstuga eller på något hotellrum. Sådant som kompisar upplever tillsammans helt enkelt.

Men vi hade aldrig stått där på småtimmarna och vrålat om det inte var för Hammarby. Det var Bajen som höll ihop oss, matcherna fick oss att ständigt träffas och resorna ut i landet gjorde att vi kom ungefär så nära varandra som man orkar.

Det är inte längre tid för hårda spritfester. Vid fyllda 50 ser livet annorlunda ut än vid 30. Ändå träffas vi fortfarande. Inte lika intensivt som förr och besattheten av Bajen är inte lika stark, men så länge Hammarby spelar matcher kommer vi att fortsätta ses. Utan att det behövs arrangerade träffar. Det är bara att gå upp på läktaren på den vanliga platsen så står dom där, Kenneth, Holmis, Christian, Mats, Stefan, Timo, Dixon och alla andra. Mina kompisar.

Jag är Hammarby evigt tacksam för det.

/Magnus Hagström

(uppdaterad variant av text som tidigare publicerats i hammarbyfotboll.se:s julkalender 2005)

—————————————————————————————————————

Magnus Hagström,

redaktör för Supportrarnas Matchprogram

 

 

 

—————————————————————————————————————