Det finns ett gemensamt drag hos oss Hammarbyare, som är både negativ och positiv: det ständiga felsökandet kring allt Hammarbyrelaterat.
Utan denna, snudd på genetiska, egenskap hos sina supportrar skulle Hammarby knappt ens existera i dag…men lika tvärsäkert kan man konstatera att den ligger bakom oändliga mytbildningar och i många fall rätt tragikomiska vanföreställningar om hur någon i Hammarbyland gjort något väldigt fel.

Denna gen finns lika mycket hos mig som valfri annan grönvit själ. Hur ofta har jag inte själv gått igång på ett forum över något som till synes verkar vara höjden av inkompetens, när det vid en närmare granskning visar sig vara helt normalt förfarande? Jag har tappat räkningen…

Ett klassiskt exempel är följande episod:

Bajen fixar en vinterträningsmatch på Åland. Det sjösätts en reseklubb och medlemmarna bokas in i mängder av bussar till Grisslehamn, för vidare transport med Eckerö-linjen till Mariehamn, där matchen spelas.

Jag minns inte exakta antalet Hammarbyare som var med, men runt 500 pers var det garanterat.

500 Hammarbyare åker buss och båt över en dag… Det kräver viss logistik och en hög tolerans för vår alkoholkonsumtion.

Men det hela flyter på utan större incidenter. Det var väl någon som streakade i hallen i Mariehamn och några som ballade ur lite på båten hem, men i stort sett gick allt smärtfritt. Jag och mina polare sitter i samma buss, som några från Bajen Marknad. Lättnaden hos dem när vi rullar in i Stockholm går nästan att ta på.

Då,100 meterfrån Gullmarsplan, får vår buss motorstopp. Den är tvärdöd. Många märker inte ens av att vi har stannat utan tömmer sina sista bira…men min farsa förstår direkt vad som hänt. Och nu, efter 10-12 timmar på resande fot utan det minsta lilla att anmärka på, nu äntligen får han chansen.1,85 metergrek ställer sig i bussens mittgång och ropar ut:

– Typiskt Hammarby!!

Stort jubel bland passagerarna (med undantag för Bajen Marknad) och ytterligare en sanning om Bajen kan läggas till de hundratals som redan finns: Bajen kan fan inte ens boka en buss som fungerar!

 

—————————————————————————————————————

Johannes ”Janis” Bethanis

På plats i klacken sedan 1988. Forumräv/-haverist. Tidigare flitig årsmötesmotionär (fick igenom den om info-möte!). Styrelseledamot i Söderkisar. Redaktionsmedlem i BaraBajen.

—————————————————————————————————————