En aprildag 1979 frågade min storebror om jag ville hänga med och kolla Bajen på Söderstadion:
— Kan ja väl.

14, snart 15, år gammal blev det startskottet för mitt liv som, om inte tokbajare, så i alla fall en mycket engagerad Hammarbysupporter.
Missförstå mig rätt. Jag hade gått på Bajenmatcher, både fotboll och hockey, sen jag var fem. Draperat mig i grönvitt, skrikit mig hes på derbyn, påverkat de flesta klasskompisarna att bli Hammarbyare och brytt mig en hel del.
Men när jag nu såg Micke Rönnberg, Putte Ramberg, Kenta Ohlsson och de andra, gick supporterskapet upp till en ny nivå.

En tonårsnivå, där bristen på flickligt sällskap kompenserades av en dygnetruntpassion för Bajen.
Som tur var vann Hammarby för det mesta, för när de inte gjorde det så mådde man riktigt dåligt, samtidigt som man skummade av raseri mot domarjävlarna som givit bort matchen.

Mitt fördjupade förhållande med Hammarby började alltså där och då, i aprilmatchen på Söderstadion. Publikens ojämförbara stämningsskapande och den läckra fotbollen väckte den Hammarbybjörn som sov inom mig.

Hade jag varit Djurgårdare så hade detta förmodligen skett i samband med ett SM-guld i hockey, som AIK:are när jag beundrat någon ny fyndig hatramsa.

Men nu är jag Bajare…

… så min passion föddes – på allvar – i en match mot IS Halmia som slutade 0-1.

I februari 2006 fick jag äntligen spela i Bajens dräkt på Hovet (fast det var "bara" för Bamsingarna mot Bajen Fans)

—————————————————————————————————————

Benjamin Thorén

46 år, journalist, för tillfället webbredaktör på SR Underhållning. Har, till skillnad från Lars Ohly, faktiskt lirat fotboll mot Nacka Skoglund.

—————————————————————————————————————