För mig är Bajen alla de där orimliga glädjekonfettibomberna, alla de märkliga stunder när det oväntade och aparta faktiskt händer. När Bajen är som bäst, är det finess, rakt från klar, grönvit himmel.

Som…. efter att jag under flera års tid lindrat min egen ångest över en förlustmatch med att mynta begreppet ”Glöm aldrig Gefle” såg den där drabbningen i maj 2008 när vi hamnade i underläge på hemmaplan – straff – samtidigt som vi fick Monteiro utvisad. Och vi som skulle ta vår åtråvärda revanch, liksom. Och sedan hur, av alla djävla spelare, Claudio Dodomo i 93:e minuten bänglar in 2-1-målet med en slagborrmaskins subtilitet.

Som…  när jag som knattetränare coachade mina 95:or mot ett Brommapojkelag och såg hur den lille tekniske motståndaranfallaren blev mer och mer förbannad varje gång han blev av med bollen mot vår stöddiga vänsterback. Till sist, efter att fullt rättvist ha blivit skuldra mot skuldra-undantacklad och än en gång snöpligt av med bollen, tappade han topplocket, tog sats och slängde sig över vår back. Ett rent överfall, en hård spark mot underbenen. Bakifrån. Men jag var aldrig orolig. Den lille anfallaren sparkade till och sekunden senare ligger han och skriker i gruset. Ty vår vänsterback var hårdare än en avspärrningssugga av cement, och sången från vår avbytarbänk: ”Akta er för Jeppe, ja ni skall akta er för Jeppe” värmer mig än idag.

Som… när Saarenpää kläckte ur sig ”Allt gick bra tills vi började springa” efter att ha sträckt bägge framsida lår under sin första träning”

Som… när sången ”tvåa i matchen, ja vi kom tvåa i matchen” utbröt under hemresan från Superettanpremiären i Ängelholm.

Som… Max tokrusch mot Halmstad och OM den bara hade fått sluta med ett mål.

Och som Sulans mål i den grönvita tröjan.

Och som mina 95:ors första träningsmatch i sjumannaspelet, när en av mina favoritknattar, Mackan, febrilt ryckte mig i armen och ville bli insläppt på planen med orden: ”Kom igen, hoo, dom leder bara med 7-0 och det är sex minuter kvar. Släpp in mej, jag KAN vända det här”.

—————————————————————————————–

Hans-Olov ”Hooo” Öberg

författare, musiker och bokförläggare. Han flyttade till Bajenland 1991 och kommer aldrig att flytta härifrån. Hooo har varit tränare för 95:orna, skriver regelbundet krönikor på Officiella Hemsidan och är dessutom en av initiativtagarna till Söderkisar och Investment AB Bajenborgen.

—————————————————————————————–