Brott lönar sig. Kenny Pavey tog stryptag och fick frisparken – med sig. Domaren måste ha blivit mutad med sill från Ljungskile. Frisparken satt. Förlust, 0-1.

Vårt grönvita landslag från ”du gamla, du fria” Bajenland tog emot norra läktarens vackra tifo med ett leende. Men leendet kom att förvandlas till ett tyst ångestvrål.

Första halvlek dominerade Bajen med lugnt spel. Passningarna flöt runt och rörelsen fanns där, lite som om Hammarby tränade på den klassiska Ajax-triangeln där Ljungskile var konerna som de snyggt rundade. Andreas Dahl hade tagit (febrige) Sebastian Castro-Tellos roll och det fungerade riktigt bra. ”Figge” var säkerheten själv och han har spelat sig in i åtminstone mitt hjärta.

Det var kul att se hur backlinjen fått ny råg i ryggen. Särskilt den här matchen där motståndet bjöds på en viss engelsk pitbull terrier, ”also known as” Kenny Pavey. Det hade ryktats om att AIK:are skulle komma till matchen, men de regnade nog bort på vägen, till skillnad från före detta gulsvarte Pavey själv. Han var särdeles närvarande, men Theorin, ”Figge” och Törnstrand avväpnade honom effektivt.

Pavey gick in osannolikt tufft i duellerna, och det är väl okej, det är hans spelstil. Men hans gnäll! Herregud, du får välja roll i föreställningen, du kan inte agera både martyr och maniac – på samma gång. Det värsta var emellertid att domaren följde minsta lilla vink från Pavey. Höjden var när pitbull terriern tog stryptag på Törnstrand, med armkrok runt halsen, och får frispark med sig för tröjdragning.

Vi får hoppas att domaren inte är domare i tingsrätten också…

Och frisparken? Ja, den satt. Johannes Hopf var chanslös när bollen gled över muren.

I andra halvlek tappade Bajen momentum, med anmärkningsvärt passivt försvarsspel och offensiver med alldeles för få avslutare inne i boxen.

Samtidigt avtog regnet, och vi var många som såg det som ett tecken när himlen sprack upp och solen slog in och sjöng ut att den även just idag kan vara stark. Max Forsberg – en ung spelmotor i det tysta – for fram som sänd av solen själv och kapades – och domaren var tvungen att blåsa straff.

Andreas Dahl kom, sågs och sparkade straff. Men Ljungkiles andremålvakt gjorde sitt livs match – och räddade.

Försent så pressade Bajen mot ett kvitteringsmål. 0-1 stod sig och Hammarby halkade ner till fjärdeplatsen.

Och läktarna då? Över 7 000 tog sig till Söderstadion, men det var knappast en imponerande stämsång. Bättre kan vi.

Och på tal om sång, det var kul att bli intervjuad i Supportrarnas Matchprogram. Inte ofta sonen blir imponerad, men när jag fanns med i samma tidning som ”Hoffe” så höjde han faktiskt ögonbrynen. En aning. Jag har närt en älskad diva vid min barm.

/Sokrates på ståplats

Foto: Petter Ekbäck, Hammarby Foto