Smålänningarna åkte norrut till söderstadion och lärde Bajen att en fotbollsmatch består av två halvlekar. Det går inte att sova igenom första och säga godmorgon i den andra. Då blir det 0-2, till Väster.

Gregg har en hel del att lära sina spelare. Vi kan börja med det rent elementära. Som det här med att en fotbollsplan består av två planhalvor. Du får spela även på motståndarnas planhalva. Ja, det är sant. Det är inte bara okej, det är liksom en del av sporten.

Men Bajen hade inte lärt sig det.

Våra grönvita lekkamrater gjorde avspark – och var då faktiskt ett steg in på motståndarnas sida om mittlinjen. Men mycket längre in på Västers territorium vågade sig inte Hammarby. Och då är det inte så konstigt att det blir 0-1 efter 4 minuter.

Snälla Gregg, berätta för killarna att de FÅR spela på motståndarnas planhalva. Och när du ändå snackar med grabbarna, passa på att tipsa om att det är bättre att inspiras från EM, och då främst Spanien, och inte växeln hos Skatteverket där man alltid får höra ”Samtal före, var god dröj”. Den frasen var nämligen ledordet för dagen. Alla lagdelar lät orden ”var god dröj” stå skrivet i huvudet på Bajens galenpannor. De dröjde sig kvar vid passningar, vid utkast, vid dueller, vid skott.

Sällan har Tiden varit en sån 12:e spelare – ursäkta publiken, återkommer om er insats – i en match. För Bajen spelade så långsamt, som om gräset var en teaterscen för I väntan på Godot. Men precis som i Beckets pjäs så kom aldrig Godot, åtminstone inte i första halvlek, men däremot i andra. Och Godot var en piggelin och frälsarwannabee med ett annat namn, Lincan.

Och då vände matchen.

Jag vet inte om Gregg i pausvilan hade berättat det grundläggande för spelarna att en match består av två halvlekar, att planen består av två delar och även ett dygn består av två delar, i natt som i första halvlek, men därefter dag och det ljusnar.

För det var ett nytt Bajen som ut i andra halvlek. Lincan sprang sig in i elvan, ja sprang, för lille Lincan sprang för livet, som när min son springer efter fotbollskort. Han gjorde allt rätt, agerade spelkugge, tog emot och gav passar, jobbade sig in i banan (på fel fot), störde backar och mittfält. Och höll nästan på göra mål. Flera gånger.

Lincans energi smittade av sig. Till och med Sinan piggnade till som annars mest påmint om en ensam soloartist på en karaokebar i en öde förstad till helvetet, Växjö med andra ord.

Lallet agerade bra hela matchen. Hoffe gjorde vad han skulle. Micke Rynell var ok. Billy B var också fin. Men det är lite sent att vrida upp tempot och sluta tänka ut en motsats till Einsteins relativitetsteori mitt i matchen först då, liksom, vilket spelarna gjorde i första halvlek. 0-2 hade skett. Det var bara så.

Gregg, my advice, you cant change the past. But you can learn à lot from your mistakes.

Jag tror faktist han lärde sig, med tanke på hur matchen utvecklades.

Heder till Väster, de ville spela vacker offensiv fotboll med tre anfallare som direkt störde våra backar medan de var fast i sin ”var god dröj-nervros”. ingen trash-fotboll som från brölgäng vi mött. Nej, Väster hade vilja.

Men så fort Bajen lagt på luren och struntat i den där frasen om att dröja sig kvar och inte traktera 5 touch passningsspel så var de sig själva igen. Andra halvlek var Bajens och 0-0.

Klackens sång ”Spela fotboll, bonnjävlar” var väl lite fel, för det var ju vad gästerna gjorde, med framgång. I övrigt var Bajens klack riktigt vacker idag. Skönsång. Full pott.

Nu Gregg, det är upp till dig. Det är de här spelarna vi har. Hur kan vi vända trenden? Jag tror på att fokusera på det som var bra i andra halvlek. Analysera. Praktisera. Chockera.

Ses vi i höst?

/Sokrates på ståplats

.
Mitt tips, ring Varbergs tränare (som ju är bajare), han har uppenbarligen fått varbölderna att prestera över sin förmåga. Hemligheten, tack!