De två senaste hemmamatcherna så har det sannerligen inte varit någon ”Sarajevostämmning” på Söderstadion, och inte utan anledning kan vi nog räkna med att det inte blir fullsatt ikväll – men visst fan kan vi bättre, sjunga lite högre och skrika lite mer.

Dagens match har alla möjligheter att bli nittio minuters nervdaller, att ställas mot både serieledarna (som hittills endast har en oavgjord och resten vinster) OCH en pånyttfödd Freddy Söderberg som leder skytteligan i Superettan på 11 mål, gör väl att inget egentligen talar för Bajen.

Men det är ju sådana här dagar som det sätts på prov att vara Bajare, det är dagar som denna som jag behöver gå extra mycket på matchen och det handlar inte om att var mer eller mindre äkta Hammarbyare, inte alls. För mig är det snarare något tvångmässigt som slår på, att vara där i fall det kommer att vända. Vara där när det man inte räknar med ändå inträffar. För det är väl knappast bara jag som åkte till Råsunda år efter år för att få vara på plats när det väl vände.

Så ser jag nog på det – att det som sker nu är mitt nya Råsunda-berg att bestiga.

Jag behöver vara där när det sker…

*****

I dagens nummer av Supportrarnas Matchprogram (köp ditt ex!) så pratar Freddy Söderberg om hur det kommer sig att han genomgått förvandlingen från bänkspelare till skytteligaledare och en av de saker han plockar fram är att tränarna tror på honom och att självförtroendet är en stor faktor som spelar in.

Det är svårt att inte läsa in detta i Bajens säsong i år, vi började med ett självförtroende som gjorde att vi i det närmaste spelade helt utan press, varken från spelarna själva eller från oss på publiken. Sen när det började bli svårare motstånd och resultaten inte går vår väg är vi tillbaka i samma osäkerhet som de två senaste åren. Tyvärr även på läktaren, det var riktigt skönt att slippa ångestsvordomarna i några matcher.

Vi behöver inte tro att det är vi på läktarna som spelar matchen på plan, men vi kan nog ändå ta oss modet att säga att när vi på läktaren är på topp så är vi i alla fall ytterligare en motståndare som besökande lag ställs emot.

Ja ni vet, ungefär så här

*****

För er som läst här tidigare så vet ni att det finns inget jag är så rädd för som återvändande fd Hammarbyare (tätt följt av Gnagare och Djurgårdare i nya färger) och har man varit lite pliktskyldigt skakig tidigare i år så är jag allt annat än det idag – det är så illa det kan bli. Det har redan börjat göra fysiskt ont när jag grubblar över hur många mål Freddy gör denna gång.

För ni minns väl att han gjorde en balja förra året?

*****

I samma nummer av Matchprogrammet kan du läsa en intervju med Gregg Berhalter där han bl a berör Hammarby, Bajen Fans och Söderstadion som en företeelse. Gregg menar att Bajen borde ha förutsättningarna att kunna bli Stockholms största lag sett utifrån sin position och sin publik.

En riktigt bra intervju av Magnus Hagström, i ytterligare ett eminent nummer av Supportrarnas Matchprogram.

******

Tillbaka till det här med Sarajevo, lite så här skulle det kunna få vara idag:

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=edvzLYixMUQ&feature=plcp’]