Slarvig defensiv, obefintlig offensiv.

I en chansfattig match så var Öster det klart försvarsstarkaste laget och visade att det inte är någon slump att nio av deras 13 segrar har vunnits med uddamålet. Man stängde effektivt av Hammarbys mittfält och tog vara på det som bjöds.

Första 10:
Hammarbys första 10 minuter var helt värdelösa. Vanligtvis är det Hammarby som kommer ut och dikterar villkoren i matchinledningen på Söderstadion, men nu togs man på sängen av att Öster försökte göra samma sak. Den chans som leder till hörnan som i sin tur leder till målet kommer efter att Bojassen stått och sovit på ett inkast, låtit Velic sticka ifrån honom och tvinga Hopf till en bra räddning.
På hörnan är det Markus Törnstrand som gör bort sig. Man försöker inte ta ner bollen på bröstet, omringad av sex motståndarspelare, sånt är helt oacceptabelt, oavsett nivå.

Mittfältsproblem:
Som väntat så fick Hammarby problem på mittfältet i avsaknaden av Dahl och Castro-Tello. Öster backade djupt ner med sina anfallare (Velic och Söderberg) och stängde av Husidic som tvingades långt ner för att ens få röra bollen. Om han försökte röra sig kring mittlinjen när Hammarby startade sina anfall så markerades han bort. Det gjorde att Bojassen fick sköta uppspelen och det är sannerligen inte hans starka sida. En stor anledning till att Hammarbys anfallsspel såg så tafatt ut berodde på att de offensiva spelarna inte fick några vettiga bollar att jobba med. Lösningen borde ha varit att Rynell droppat djupare och hjälpt till i uppspelen, så som Castro-Tello gjort tidigare under säsongen, men nu blev Rynell för stillastående och då tvingades Bojassen ta ett alltför stort ansvar.
En bit in i den första halvleken försökte man åtgärda det genom att låta “Baggio” komma ner nästan till backlinjen för att få bollkontakt, men det är svårt att slå öppnande passningar från egen straffområdesgräns.

Varken Theorin eller Törnstrand visade några offensiva intentioner under matchen. Det är annars ett bra alternativ när motståndarna så tydligt stänger av de speluppbyggande mittfältarna, att mittbackarna driver upp bollen istället och försöker fördela den. Mittbackar blir sällan pressade av motståndarna när de driver upp på egen planhalva, och även om Theorin och Törnstrand inte är de bästa passningsspelarna så hade det varit ett bättre alternativ än att låta Bojassen sköta uppspelen.

Offensiva spelare ur form och ur position:
Med Billy Schuler till höger och Lallet till vänster så var det upplagt för mycket djupledsspel och yttrar som utmanade en mot en. Men Schuler kom inte alls in i matchen och hade knappt ett rätt de första 45. Lallet plockades bort då Öster mer eller mindre spelade med två högerbackar och Lallet fick gång på gång söka sig in i banan. De få gånger Hammarby kom fram så var det på högerkanten när Berntsson gick upp och Baggio eller Rynell gick ut för att överbelasta på den sidan. Men det var egentligen Hammarbys enda anfallsvapen i den första halvleken. Den enda målchansen värd namnet är Ayrancis friläge, och visst ska han göra det bättre, men Sinan var ännu en spelare som inte alls var i form.

Öster försvarade sig tätt och de spelade i princip med två fyrbackslinjer framför varandra. Man stängde helt av Rynells yta, och när ett lag spelar så tight så är man beroende av individuella prestationer, högt passningstempo och mycket rörelse. Hammarby hade inget i den första halvleken.

 

Presspelet:
Underkänt i den första halvleken, bättre i den andra. Att det blev så enkelt för Öster att försvara sin 1-0 (och senare 2-0) ledning berodde till stor del på att de bara behövde försvara sig i korta stunder. De var klart bättre än Hammarby på att hålla i bollen på offensiv planhalva och Hammarbys anfallsförsök varade sällan i mer än 10-15 sekunder åt gången. På det sättet tröttar man inte ut en motståndare, bara sig själv. Hammarby pressade inte som ett lag, man gjorde det en och en, vilket är den värsta formen av försvarsspel.

0-2
0-2 målet kunde domaren lika gärna ha blåst frispark till Hammarby då Bojassen slits ner och Velic ger Berntsson en ordentlig knuff innan han nickar in bollen. I just den situationen så försvarar man sig ändå ganska bra.
Markus Törnstrand ska ha kritik för sitt agerande som leder till frisparken. Österspelaren är ensam mot tre Bajenspelare, då behöver Törnstrand inte dra på sig en frispark i ett så pass farligt läge. Men det är tyvärr Törnstrands stora svaghet, han blir för het i situationer där man inte behöver bli het. Jag vet att han är en spelare som lever på sin aggressivitet, men han måste lära sig att hitta en balans om han ska bli en bättre mittback.
Nicklas Lindqvist:
Lindqvists inhopp var en injektion och han gjorde allt det som Billy Schuler misslyckades med i den första halvleken. Han tog initiativ, avslut och vågade misslyckas med en dribbling eller två. Dock ett väldigt tacksamt läge att komma in vid underläge 0-2, inget att förlora och möta ett lag som backar hem. Det tar inte ifrån Lindqvist hans insats, men det är ingen garanti för att han hade presterat lika bra från första minuten.

Skenbart övertag:
Hammarbys uppryckning i den andra halvleken beror till viss del på att man är aggressivare och att man står högre upp med laget. Men det beror till störst del på att Öster backar hem och mer eller mindre släpper sitt offensiva spel. Hammarby skapar väldigt få klara målchanser och känslan var att Öster hade koll på våra anfall. Det enda orosmomentet för gästerna var Nicklas Lindqvist och någon fast situation.

Ayranci – Rynell:
Länkspelet de här två emellan fungerade inte alls som man hoppats. Micke Rynell är på många sätt en klockren offensiv mittfältare men han har inte spelat där på hela säsongen och hans samspel med Ayranci funkade inte alls. I första halvlek så sprang Rynell mest bara fram och tillbaka utan att röra bollen och förutom vid det tillfället då han frispelar Sinan så tror jag inte att de har en enda lyckad kombination matchen igenom?
I den första halvleken fungerar Sinan helt ok i sin bollmottagarroll, men han har sällan någon att sätta ner bollen på. I den andra så kommer han helt bort och lägger inte alls ner det jobb som krävs av en ensam forward.
Rynell blir lite offer för Östers kompakta mittfält där man gör allt för att stänga ytan framför egen backlinje. Men det är ingenting som försvarar att man går osynlig i 90 minuter. Rynell kunde gett både kanterna och sina centrala mittfältare understöd matchen igenom men var precis som resten av laget, inte beredd att ta de löpningarna.

Sammanfattning:
Hammarby förlorar matchen för att man ger bort 1-0 målet, både hörnan som leder till målet och försvarsspelet på hörnan är under all kritik. Även Törnstrands agerande innan 2-0 är dåligt.
Från öppet spel släpper man inte till speciellt mycket och det är det positiva man kan ta med sig från den här matchen.

Ett stort underkänt betyg till offensiven. Om Hammarby vill spela sig upp via mittfältet så måste det finnas alternativ, även om Husidic blir bortmarkerad. Bojassen har uppenbarligen inte den kvalitet som krävs i passningsspelet, men det är ingen nyhet. Rynell borde ha droppat djupare eller så skulle man sökt fler längre bollar mot Ayranci eller ner bakom ytterbackarna där Lallet och Schuler ändå hade ett övertag sett till snabbhet.

 
 

About the author

More posts by

 

12 Kommentarer

 • Bajenista

  Klockren analys igen! Mackan livsfarlig i och runt eget straffområde. Måste bli kyligare. Tvärtemot Sinan med andra ord. Han visar ju ingen livsgnista alls! Tror det var Baggio som blev neddragen vid 0-2.

   
 • underbar text

   
 • Johan N

  Törnstrand är en sån där spelare som alltid ett stort misstag inom sig. Han har blivit bättre i år, men det är fortfarande för mycket idiotgrejer som att dra på sig frisparkar mot felvända spelare. Men det lär han väl sig med tiden, förhoppningsvis.

   
 • Hans

  Förra året hade Hammarby 21 p efter 14 omgångar liksom i år , vad säger GG om det? Kanske läge att söka ny sportchef? Detta håller inte.

   
 • Johan N

  Det här är ett helt nytt lag, med en ny tränare. Man kan inte ha speciellt höga krav på ett lag som var 1 sekund från att åka ur i fjol. Det är naivt att tro att vi ska gå upp direkt efter en sån säsong, men givetvis kan man begära mer än noll segrar på de fem senaste hemmamatcherna t.ex.

   
 • greenway

  Jag undrar vad som gick fel när fönstret var öppet senast.
  Alla vet att Sinan inte är en djupledslöpande anfallare utan mer en tung, elak och jobbig bollmottagare och Billy är en rookie på tillväxt så att det behövs en till är uppenbart.
  GG sa själv att de letade efter ytterligare spelare och (tyckte iallafall jag) hintade lite om att det ska nog lösa sig…Nej tack Hyseni, vi väntar lite. Var det islänningen som var jokern men det sket sig fem i tolv?
  Eller så hade vi inte cash så att det räckte till en anfallare med kvalité och tanken var att vårt tunga mittlås skulle kompensera bristen framåt tills kulor ramlat in och nästa fönster öppnade. Flera förluster har uppstått ur brister i försvaret vid fasta situationer. Något som jag vill tro beror på Max frånvaro.
  Jag är inte intresserad av att spela något blamegame men jag undrar och jag tor inte att vare sig Gregg eller GG hade tänkt att våra två anfallare skulle vara de enda….
  Upp med huvudet och tre poäng på måndag. Forza Bajen!!!

   
 • Johannes

  greenway
  På infomötet häromveckan gick Grauers sakligt igenom exakt vad som hände med islänningen och varför det sket sig.
  Även om jag är skeptisk till GGs facit som sportchef generellt och även tycker att han borde ha sett till att ha alla fakta i just fallet islänningen klara för sig när förhandlingarna inleddes, så visade genomgången ganska tydligt hur nyckfullt det är att värva spelare.

   
 • Johan N

  Hyseni sa ju själv att han var helt värdelös när han fick provspela med Bajen, och att han inte var överraskad över att de inte ville behålla honom. Men det är bara ännu ett bevis på att provspel inte funkar. Det är omöjligt att säga någonting om en spelare som får 4-5 träningspass på sig att visa vad han kan i en helt ny miljö med spelare han aldrig spelat med tidigare. I Sverige sker dessutom de flesta provspelen kring Februari-Mars, och vilken svensk fotbollsspelare är i toppform då?

   
 • greenway

  Där ser man. Jag ska aldrig mer hoppa över ett medlemsmöte. Synd dock att de inte tog med det i referatet. Snart öppnar fönstret!

   
 • Hans

  Önskelista. 1. Ny sportchef 2. Pengar 3. Anfallare 4. Kreativ innermittfältare 5 2 ytterbackar

   
 • Barbapappa

  Barba skriver ”Världsklass!” innan han ens hunnit läsa det hela. :-)

   
 • abedi

  Johan N: Skulle vara riktigt intressant om du plitade ned en idé om hur du skulle se att Bajen ”borde spela” samt huruvida vi spelar/försöker spela ett spel som är anpassat utifrån kvalitén på truppen eller vice versa.

  Vad jag vill komma till är att GG/Gregg verkar först ha satt spelsystemet, sedan valt spelare till positioner utifrån det som finns tillgängligt. Nu måste man helt plötsligt värva fler spelare då nuvarande spelare inte håller måttet, dvs börja om från början lex är Billy Berntsson en ultimat Hyb för ett 4-3-3 system?

  Samtidigt kan vi se spelare tidigare i Bajen, prestera skitbra medan de sög rejält hos oss. Tror snacket om pressen från fansen är bullshit, snarare är det bristen på ett bra grundspel som gör spelarna dåliga samt en konstig utformning av truppen med tex 8 mittbackar. Man har inte direkt krattat manegen för sig själv…

   
 

 

Skriv en kommentar

måste fyllas i

måste fyllas i

valfri