Två lag som uppenbart gick för seger från första till sista minuten. Hammarby lyckades försvara sig bättre än vad J-Södra gjorde men saknade än en gång kvalitet i avslutningarna.

4-4-2
Med Castro-Tello in i startelvan igen så spelade Hammarby en mer tydligare 4-4-2 än tidigare. Castro hade en ganska fri roll i anfallet medans Sinan Ayranci fick agera både bollmottagare och djupledslöpare.
Mikael Rynell hade en extremt indragen högermittfältsroll och släppte sin kant till Max Forsberg vars position vi ska titta lite närmare på längre ner i texten.
På det centrala mittfältet så delade Husidic och Bojassen på det defensiva ansvaret i den första halvleken, med Husidic lite längre fram av de två när man gick till anfall.

 

Försvarsspelet:
Det defensiva spelet var nästintill perfekt över hela planen. Hammarby pressade bättre än vad man gjort i tidigare matcher och på kanterna var det nästan omöjligt för J-Södra att spela sig fram då både höger och vänsterkanten stängdes av effektivt av Rynell/Forsberg och Lallet/Figueroa. Hammarby stod högre upp med hela laget än vad man gjort i de senaste matcherna och jag noterade inte att J-Södra kunde rulla sig fram till en enda målchans i den första halvleken.

Två vanliga problem:
Konsekvensen av Hammarbys höga och framgångsrika press blev att J-Södra gick ifrån sin vanliga taktik att spela sig upp i planen längs marken och tvingades slå lite längre bollar. Under hela säsongen så har Hammarbys mittbackspar haft som störst problem när motståndarna lyfter in längre bollar bakom dem, då Theorin och Törnstrand båda är för långsamma för att kunna vända om och försvara mot den typen av bollar och straffsituationen kommer inte helt överraskande från just en sån passning.

Törnstrands ingripande är under all kritik, och ett tydligt bevis på att han inte är med i matcherna rent mentalt. Man kan inte dra på sig en straff mot en felvänd motståndare, oavsett nivå. Visst faller han enkelt, men Törnstrand ska inte ens ge honom den möjligheten.

Offensivare andra halvlek:
Gregg Berhalter gjorde en del förändringar i paus. Man hade en del problem i den första halvleken med att få igång kortpassningsspelet då även J-Södra pressade aggressivt. I den andra halvleken slog man fler längre bollar och man försökte oftast hitta Sinan Ayranci som sökte sig ut mot högerkanten för att få ett övertag, rent fysiskt, mot J-Södras vänsterback.
Eftersom att man oftast valde det längre alternativet så kunde man flytta upp Husidic ett hack i planen och låta Bojassen ligga som ensam defensiv mittfältare. Bojassens lite sämre passningsspel kunde man dölja genom att ändå alltid slå den första bollen långt mot anfallarna.

Det blev en helt annan fart på det offensiva spelet genom de här förändringarna, man vann nästan alla första och andrabollar under de första 20 minuterna av den andra halvleken, vilket är ett måste om man ska slå längre bollar från backlinjen, och sett till de chanserna som skapades så borde man ha vunnit matchen där och då.

 

Presspelet:
I den andra halvleken så gav det aggressiva presspelet även utdelning i offensiven, och det två bästa chanserna kommer just efter höga bollvinster. Först Castros skott utanför i den 51:a minuten efter att Husidic vunnit boll. Sen Rynells ribbskott som kommer till efter att Lallet vunnit en duell på mitten av J-Södras planhalva.
Sett över 90 minuter så har jag inte sett Hammarby pressa så bra under hela säsongen, och framförallt inte så aggressivt. Kanske är det så att Berhalter försöker övergå till den taktik som han startade försäsongen med, men reviderade efter förlusten i träningsmatchen mot BP?

För få alternativ på bänken:
Det var en gambling att gå på så offensivt som Hammarby gjorde under de första 20 minuterna av den andra halvleken. Man behöver egentligen få utdelning för att mentalt orka med att hålla upp den sortens spel. När spelarna började tröttna hade man behövt slänga in 2-3 spelare från bänken som kunde komma in med likvärdig kvalitet och gjort så att laget bibehållit trycket, men det har visat sig desto längre säsongen gått att Hammarbys trupp inte är tillräckligt bred för att klara av skador, avstängningar och formsvackor.

Max Forsberg:
Med Forsberg som högerback så får man ett bättre offensivt alternativ än med Monteiro eller Berntsson. Framförallt så kan Forsberg själv driva upp bollen i planen och behöver inte samma understöd som hans två konkurrenter gör. I en offensiv uppställning så är Max Forsberg det bästa alternativet ute till höger. Defensivt så syns det att han inte är en naturlig försvarare då det brister både i positionsspel och en-mot-en dueller till och från, men det är å andra sidan två saker som man kan träna upp.

Defensiva fasta situationer:
Med alla de insläppta mål som kommit från den typen av spel de senaste omgångarna så var det glädjande att se gårdagens insats. Man lyckades “screena” bort J-Södras spelare i straffområdet och gav alltid Hopf utrymme att komma ut på bollarna. Något man varit dåliga på under säsongen, men det märktes att det är något man har jobbat med sedan Östermatchen.

Sammanfattning:
Hammarby borde ha vunnit den här matchen sett till chanserna man skapat. Hammarby hade vunnit den här matchen om man haft tillräckligt med offensiv kraft på bänken att slänga in. Varken Lindqvist eller Schuler (på sin korta tid) gör bort sig på något sätt, men ingen av dem kommer in med tillräckligt mycket energi eller individuell skicklighet.
Insatsen får fullt godkänt. Framförallt försvarsspelet fungerar nästan prickfritt, men återigen så straffas man av ett löjligt individuellt misstag. Det är inte rättvist att hänga Törnstrand för poängförlusten, men det går inte att bortse från att hans iver att ta bollen återigen kostar Hammarby ett baklängesmål.