I en sammanfattning av de 15 första matcherna på säsongen har jag tagit en titt på hur målen har kommit till, vad som varit bra och vad som behöver ordnas till inför höstsäsongen.

GJORDA MÅL:
Inlägg/Inspel från högerkant: 4
Inlägg/Inspel från vänsterkant: 2
Omställning: 3
Fast situation: 4
Tillbakaspel (Ex. Castro mot Varberg): 2
Vunnen andraboll (Ex. Dahl mot Landskrona): 2
Distansskott: 2

Av Hammarbys 19 gjorda mål under de första 15 omgångarna kan man konstatera ett par saker; Spelet in bakom motståndarnas backlinje är för dåligt, medans kantspelet fungerar riktigt bra.
Sex av 19 mål har kommit efter anfall längs kanterna och man kan också lägga till tre av de fyra målen på fasta situationer som kommit på frisparkar från någon av kanterna.
Det är inte bara kvaliteten på inläggen som gör målen, utan det är många bra löpningar in i straffområdet från mittfältarna. Men det ska också läggas till att merparten av de här målen kom i början av säsongen, då djupledsspelet från mittfältet fungerade klart bättre.

Om vi ska återgå till spelet bakom motståndarnas backlinje så är det anmärkningsvärt hur få gånger Hammarby kommit igenom motståndarnas försvar med öppnande passningar. Speciellt om man jämför med hur många gånger motståndarna gjort detsamma på vårat försvar.
Det beror till viss del på att motståndarlagen ofta backar hem djupt med sina försvar när de spelar mot Hammarby, men också för att Sinan Ayranci (som spelat mest av anfallarna) inte haft den anfallsrollen där löpningar in bakom backlinjen är prio ett.

Förhoppningar inför höstsäsongen:
Jag är inte helt säker på att en ny anfallare skulle vara lösningen på alla problem. Jag hör väl till den rätt lilla skaran som tycker att Sinan Ayranci är ett bra val när man bara spelar med en utpräglad forward, däremot är ett “4-2-3-1” lag beroende av mittfältare som tar obekväma löpningar. Sebastian Bojassen var nyttig i den rollen i början av säsongen, men han är egentligen den enda mittfältaren som har tagit de löpningarna från mittfält till straffområde. Rynell, Castro, Lallet, Dahl och Baggio är alla bättre i spelet med bollen, men det blir lite för monotomt med alla de fem på mittfältet samtidigt. Därför skulle jag nästan prioritera en djupledslöpande mittfältare före en anfallare om jag vore värvningsansvarig.

INSLÄPPTA:
Inlägg/Inspel från Hammarby vänsterkant: 2
Inlägg/Inspel från Hammarbys högerkant. 2
Omställning: 4
Fast situation. 6 (1 straff)
Distansskott: 2
Lång boll/Inspel bakom backlinje: 3

Siffrorna ljuger knappast. Och ingen som har sett Hammarby under 2012 skulle argumentera emot det faktum att de största defensiva problemen ligger i omställningsspelet, fasta situationer och bollar in bakom backlinjen. Att släppa in fem mål från frisparkar och hörnor på femton matcher är riktigt jävla uselt för att tala klarspråk. Det har spridits en osäkerhet i laget i de här momenten, och även om man får undan förstabollen så har man oftast problem att omgruppera sig i försvaret i andraläget. Vilket var som mest tydligt i bortamatchen mot Umeå.

De defensiva omställningarna var ett problem i mitten av vårsäsongen, då Dahl och Husidics växelspel på mittfältet inte alls fungerade som det skulle. I de sista fem-sex matcherna så har man spelat med en mer utpräglad defensiv mittfältsroll och på så sätt löst det defensiva problemet.

Jag tror att jag har nämnt de här långa bollarna bakom våran backlinje efter i princip varje match, men det var framförallt i matchen mot Brage som det först syntes vilka problem våra mittbackar hade vid den typen av situationer. Varken Theorin eller Törnstrand (som spelat mest) har snabbheten för att hinna vända om och ta en löpduell, utan motståndarna får oftast tid på sig att hålla fast bollen i anfallet och flytta upp sitt lag.
Antalet mål från de längre eller kortare bollarna in bakom backlinjen är inte överdrivet många, men målchanserna som skapats från de situationerna är onödigt många.

Förhoppningar inför höstsäsongen:
Alla de tre ovanstående problemen bör kunna förändras med nuvarande spelarmaterial. En snabbare mittback är ett måste ifall man vill vara ett hårt pressande lag med en högt stående backlinje, både Max von Schlebrügge & Monday James finns att tillgå och kan båda bidra med mer snabbhet än Markus Törnstrand. Men att sätta förhoppningarna till två spelare som gjort mindre än 90 minuter tillsammans under säsongens första 15 matcher är minst sagt riskabelt.

Omställningsproblemet har man löst till viss del, men det har gjorts på bekostnad av offensiven, och där måste man hitta en balans där man vågar gå fram med folk och ändå kan säkra bakåt. Jag har tyckt att backlinjen stått för långt ner när vi gått till anfall och då lämnar man en stor yta mellan sig och mittfältet. vilket är livsfarligt om motståndarna får tag på bollen och kan ställa om. Men även där kan det vara en psykologisk effekt då man vet om att man inte är tillräckligt snabba och därför inte vågar kliva upp med backlinjen.

De fasta situationerna såg bättre ut mot J-Södra, men det är en spelsekvens som man måste jobba ännu hårdare med på träningarna, för det har kostat Hammarby viktiga poäng under 2012.
Under Tony Gustavssons första år som tränare så jobbade man stenhårt med de defensiva fasta situationerna, och trots att man inte hade en spelare över 190 cm i truppen så släppte man in väldigt få mål från den sortens spel. Att man skulle behöva långa, nickstarka spelare för att få undan hörnor är fel. Man behöver i första hand vara samspelta och veta sina uppgifter, då kan man ”screena” bort sina motståndare och inte ens behöva vinna nickduellerna.