2012, Fotograf Kenta Jönsson – http://annumeraction.blogspot.se – Klicka på bilden för att se fler bilder.

Många Hammarbyare har redan nu börjat kika mot vintersporterna i och med herrfotbollens kräftgång i Superettan. Men i stället för att ställa in siktet på snömodd och is kan den uppmärksamme Hammarbyaren vända sina blickar mot andra Hammarbysektioner som faktiskt redan nu håller den grönvita fanan högt. En av Bajens sektioner, nämligen Rugbyn, klev under helgen in i årets SM-slutspel. (Även Hammarbys Damfotboll förtjänar din uppmärksamhet, läs mer här!)

I lördags tog Hammarby Rugby emot Spartacus från Göteborg i SM-slutspelets första kvartsfinal omgång. Kvartsfinalerna spelas i ett dubbelmöte.

Hammarby startade bra, men lyckades inte med att få bort nollan på resultattavlan förrän i mitten av första halvek. Efter en direkt kvittering från Spartacus tog Bajen över taktpinnen. Med piggare ben och ett rejält spelmässigt övertag slutade matchen med en övertygande Bajenseger. När domaren blåste av matchen så visade matchtavlan att Bajen vunnnit med 65-7. Ett överläge som Bajen har stor nytta av. (Läs en längre matchrapport på Hammarby Rugbys sida)

Det lag som klarar av bortaresan bäst går vidare

Utgångsläget är förstås riktigt bra för Bajen inför kommande helgs retur. Men Hammarbys tränare, Bill Denham Smith, påpekar att det ändå är en match kvar att spela och vis av tidigare års seriespel så vet han att det kan vara två helt olika lag att möta, två helt olika matcher att spela när det ena laget har gjort en lång bortaresa:

– Vi tar ju med oss det fina resultatet, men man brukar säga att det lag som är bäst på att resa är det som kommer gå bra i slutspelet. Om vi förbereder oss via träningarna i veckan och lyckas skaka av oss bussresan ner till Göteborg bra, så bör vi klara av att ta oss vidare, säger Bill och fortsätter:
– Det är årets längsta bortaresa, men samtidigt så spelar vi två matcher där båda lagen har lika långa resor att göra. Så förutsättningarna är precis likadana för båda lagen.

Förra året vann Hammarby hemma mot Spartacus med 38-18 men förlorade borta med 27-8, så bortamötet kommer bli en svår uppgift att klara av mot ett erkänt hemmastarkt Spartacus. Men förhoppningsvis har man skapat förutsättningar som är goda nog för ett avancemang

Stockholm Exiles som motståndare i en eventuell semifinal

Skulle det vara så att Bajen klarar av uppgiften kommande lördag, så kan man räkna att ställas mot Stockholm Exiles. Exiles har tillsammans med Enköping dominerat svensk rugby de senaste tio åren (Exiles har vunnit fem SM-guld, Enköping fyra). En omöjlig uppgift kan tyckas och den stärks av att Hammarby i år har spelat mot Exiles tre gånger i årets seriespel och förlorat alla tre matcherna. Exiles aktier stärks ytterligare när det visar sig att man vunnit sin första kvartsfinal 115-0.

Så för den oinvigde verkar det som om Exiles mer eller mindre är en omöjlig uppgift för Bajen?

På en direkt fråga om det är ett omöjligt uppdrag, är Hammarbytränarens svar är lika enkelt som självklart:

– Det handlar om att grabbarna i laget tror på sig själva och sin kapacitet. Om de gör det så kommer vi ha en mycket bra chans mot Exiles.

Kanske finns det ytterligare en faktor att räkna in till Bajens fördel vid en eventuell semifinal – nämligen bättre publikstöd. Rugby är måhända en exotisk gren av Hammarby IF, men det är en sport som förtjänar klart mer uppmärksamhet än den får. Kanske skulle Hammarby Rugby få den där lilla extra kraften i en semifinal mot Exiles för att göra det (näst intill) omöjliga med ett rejält och högljutt stöd från en Bajenklack.

Men först ska returen mot Spartacus spelas den 25:e augusti.

[box style=”rounded”]Hammarby slutspelsklara när säsongen drog igång

En av de mer anmärkningsvärda förutsättningarna med årets spel i Rugbyallsvenskan har varit uppläggget på högsta serien. Redan innan årets första seriematch var spelad var nämligen tre lag redan klara för SM-slutspelet – Exiles, Enköping och Hammarby. De andra regionala allsvenska serierna fick göra upp om de resterande fem slutspelsplatserna. Upplägget från Rugbyförbundet var att minska antalet långa resor genom att skapa regionala serier, där de bästa lagen i respektive serie kvalificerar sig till SM-slutspelet.

Trots att Hammarby var ett av de tre slutspelsklara lagen, har detta upplägg inte varit optimalt och långt ifrån uppskattat av Bill Denham Smith:

– Min käpphäst har alltid varit att det spelas för lite rugby i Sverige. Vi startar vår försäsong i januari och trots att vi tränat sedan dess är den här matchen endast den sjunde tävlingsmatchen för i år och nu har vi inte mer än fyra-fem veckor kvar på säsongen. Vi behöver göra om serieupplägget till nästa år, med ett tydligt krav på att det måste spelas mer rugbymatcher.[/box]

 

Alla bilder utom den sista är tagna av Kenta Jönsson, se mer bilder på hans websida:
www.annumeraction.blospot.com