Sandvikenspöket jagades bort från Zinkensdamm i en rysare. Efter världsklass på Bajen i första halvlek sjönk de grönvita tillbaka, men lyckades ändå vinna, 6-4.

Boken intill sängen heter IT, författaren Steven King. Bästsäljaren är en episk rysare om att växa upp och jaga bort demoner, inre och yttre. Det är hjärnspöken och monster utklädda som det mest skräckinjagande som finns – clowner. Läs boken. Se möjligen filmen, utom slutet. Du skulle också kunna se matchen, för matchen Bajen vs Saik var på många sätt ett koncentrat av Steven Kings mästerverk – fast på skridskor.

Inledningen på dramat började med buffé i Tältets övervåning tillsammans med trevliga vänner, men mellan skratten, sångerna och skaldjuren (i ananas … mon Dieu), så fanns den där – oron, det mörka molnet, Saikspöket.

En middag senare stod vi på västra läktaren, mitt i trevliga Spånga BK:s P03-lag som efter matchen rusade fram för Stefan X:ets autograf. Det tog bara två minuter så klämde nämnde Stefan Erixon in 1-0. Saikspöket kom av sig, det halkade på isen och veknade nästan för att bli till Spöket på Cantebury, du vet, Oscar Wildes spöke som inte vågar spöka, lite Spöket Laban goes afternoon tea ( rekommenderar Jan Gradvalls nya bok i ämnet).

Men Saik är Saik. SM-mästare. Med flera landslagsspelare.

So what?

Bajen tryckte på och Saik kändes ofarliga, en motsägelse av Guds nåde. Men så var det. Hammarby utökade till 2-0 med fantastiske Robin Sundins soloraid som passade in till Mr X, 2-0.

Har nya tränaren Magnus Brodén skickat spelarna till Steven King på mental kurs, i det fagra Maine på USA:s östkust? Man kan tro det. För det var som om Steven King sagt till killarna ”ghosts exist – but only in my books, bandy lads, no where else”. Gustavsbergs David Pizzoni- Elfving åkte ifrån tre svartklädda skridskoryttare, lämnade Saik-nazgulerna bakom sig och klämde in 3-0.

Så vackert. Så episkt. Så stiligt.

Spelet som Hammarby visade upp i första halvlek var det snyggaste, säkraste, stabilaste, syrligaste som jag någonsin sett. De var inte bara ett landslag från Bajenland, de var ”the” världslag. Sverigemästarna Saik var bortspelade. Bortspolade. Kort sagt, borta i ett no where land.

Men så var det där med Steven King och boken IT. I rysaren döljer sig det anonyma monstret, ”Det”, i kloakerna. Två röda ögon i mörkret som glimrar till, likt bandybollar i ultrarapid som du knappt hinner uppfatta, till skillnad från smärtan när du träffas av spöket – rakt i mellangärdet.

Och det hände Bajen i andra halvlek.

Upp från kloakerna på Ringvägen kravlade det svarta Saikspöket och materialiserade sig på isen.

Det var ett annat Hammarby. Redan i första minuten höll det på att bli ett självförvallat baklängesmål. Kort därefter straff – för de grönvita. Mr X missar. Strax efter reducerar de svarta med 3-1.

Den grönvita magin från första halvlek åkte ut med ismaskinerna. Magin var borta med novembervinden. Eller ska vi säga snöstormen? Bajen får hela fem frilägen, flera vackert framspelade, men vid mål så missar bröderna eller så storspelar Saiks målvakt. Visserligen sätter Kalle Spjuth – gudomlig spelare – in 4-1.

Men 4-1 blir till 4-2 som blir 4-3.

Rysaren är ett faktum.

Ända in till sista kapitlet kändes Saikspöket som vinnaren.

Men monstren besegras allt som oftast, åtminstone i sagorna. Och fredagskvällen var en kylslagen vintersaga med nagelbitardramaturgi. Misja Pasjkin sätter 5-3 och kort därefter 6-3.

Jag är bara halvvägs i boken IT, men jag hoppas att den slutar lika lyckligt som matchen. Serieledning, tack så mycket.

/Sokrates på ståplats

PS. Passa på att boka bord i Tältets buffé, pengarna går oavkortat till Hammarby bandy.