Kristof
Deltagare
Antal inlägg: 295

Herminator, det där är en mycket intressant frågeställning. Rimligen ska man, som du skriver, räkna på hela kostnaden för kontraktet. Transfer fee (om man köper loss från annan klubb), agentkostnader, sign-on samt spelarens totala lön under kontraktstiden. Summan av det dividerat med kontraktslängden, för ett få kostnaden per år.

Nästa steg vilket du också skriver och vilket är mycket mer klurigt, är hur man beräknar spelarens nytta, vilken baseras på dennes prestationer. Att mäta nyttan på et objektivt sätt tror jag är i det närmaste omöjligt inom fotbollen där spelarna löser problem på planen, tillsammans.

Det jag genom åren stött på inom den internationella forskningen inom olika försök att utvärdera värdering av spelare är att man generellt använt löneuppgifter från tidningar som t.ex. Bildt, och prestationer i form av tidningsbetyg. Det ger en osäker samt subjektiv input, även om det finns metoder att kunna utvärdera på.

Det blir något lättare om klubbarna internt ska utvärdera sig själva, då kostnadsinputen blir säker. Återstår problematiken med prestationen.

  • Det här svaret redigerades för 6 år, 11 månader sedan av Kristof.
  • Det här svaret redigerades för 6 år, 11 månader sedan av Kristof.