Taktikern
Deltagare
Antal inlägg: 45

Då har Bajen spelat 10 omgångar och serien börjar sätta sig. Det är en haltande tabell men Hammarby kommer att vara topp 10 när omgången är färdigspelad.

JM’s första tredjedel har handlat mycket om riskminimering, anpassa spelet efter materialet och sätta försvarsspelet. Det ser mer eller mindre ut som Nannes syniska spel. Jag tycker också att de 10 första omgångarna visar tydligt vart Bajen måste förstärka för att klättra i tabellen och kunna utmana topp 5 lagen samt börja spela lite mer attraktiv fotboll. Jag börjar bakifrån med hur jag tycker position för position sett ut.

Målvakt
Ögat har gjort alltför många tavlor och tveksamma ingripanden för att det ska vara okej. De 3 sista målen som Bajen släppt in måste han ta på sig. Mot Halmstad är det ingen tavla men skottet kommer i målvaktens hörn. Mot Malmö och Sirius så är det rejäla tavlor där målvakten ska ta skotten alla dagar i veckan. Många vill sätta ögat på bänken men jag ser hellre att han får starta och att man sedan prövar att sälja honom i sommar och köper en ny förstemålvakt.

Högerbacken
Här ser det bra ut. Birkir har inte sett lika bra ut som de senaste åren men han och Solheim duger gott även för ett topp fem lag. Dock tar dom upp två utlämningsplatser vilket inte ska behövas för en högerbacksplats.

Mittbackar
Det har sett stabilt ut. Aidoo har vart väldigt bra, Magyar stabil och Degerlund ett riktigt utropstecken. Nu kommer Fenger som ersätter Magyar. Det kommer bli ett lyft för vårt offensiva spel. Då han har en fin passningsfot. Mayard är en av orsakerna till att det blir så mycket långbollar då han sällan klarar av att sätta en boll i djupet utan oftas slår den till ytterback eller tillbaka till Ögat som skyfflar iväg den och ett motståndarinkast alltför ofta. Kan Bajen så ska man förlänga med både Aidoo oh Degerlund nu.

Vänsterback
Jag har satt upp Solheim som högerback men det är han som har lirat som VB de flesta matcherna. Jag måste säga att han har gjort det bra men ska Bajen bli bättre så måste det värvas en vänsterfotad ytterback som kan brädda spelet på ett annat sätt en vad en högerfotat vänsterback kan.

Defensivmittfältare
Junior, Jajic, Persson och Kennedy har haft denna roll. Mot Gnaget var det två spelare i övriga matcherna så har det vart en. Kennedy klarar inte av den själv medan Junior i vart fall överraskat mig med sin fina passningsfot, positionsspel och bollvinnande. Helt klart är det denna typ av spelare som Hammarby behöver fler av dvs. spelare som har flera dimensioner och är hemma fostrade. Jajic har möjligheten till att växa in i rollen men han är lite för tunn just nu och har problem med tempot.

Centrala mittfältare
Jajic, Kennendy, Hamad, Junior och framför allt Paulsen. För många spelare har en spetskvalitet och brister sedan i de mesta. Kennedy har sitt spelsinne och sin fina fot men saknar speed och är ingen bollvinnare. Paulsen har huvudspelet och är en bra bollvinnare men han saknar passningsfoten. Jajic tillsammans med Junior är dom som är mest allround men Jajic saknar tempot just nu. Hamad är klass men bör ha en fri roll och då passar han bättre att ha en utgångspunkt på en kant.

Yttermittfältare
Hamad och Smararsson är dom som vart ordinarie. Hamad är klass rakt av medan Smararsson blandar och ger. Jag ser på Bajenforum och hör i diskussioner att vissa vill ha in Torsten istället för Smararsson men det kommer inte att fungera då det redan är alltför få djupledslöpande spelare på plan. Smararsson kan petas av Leo den dagen Leo fått ordning på sitt positionsspel i defensiven. Leo’s vår och utveckling har vart mycket positivt och lovar gått inför framtiden. Torsten däremot verkar inte alls få till det. Viktigt att han fick göra ett mål mot Sirius så får vi hoppas att det lossnar.

Anfallare
Bajen har uteslutet spelat med en central anfallare utan mot AFC i andra halvlek där Paulsen sattes upp på topp och Bajen spelade då ett klassisk 4-4-2. Som jag har vart inne på tidigare så är ensam anfallare är en väldigt svår roll. Varken Romulo eller Dibba är tillräckligt kompletta för att klara av det. Trots det har båda gjort det helt okej. Dibba borde ha gjort lite fler mål på de chanser som han har haft men det har väl vart hans dilemma under hans kariär i Sundsvall också. Imad verkar helt enkelt ha givit upp.

Sommarfönstret
Först vill jag att Bajen ska värva den spelaren som man ska bygga mittfältet kring. En box-till-box spelare. Det ska vara en fältherre som liknar Eguren eller Petter Andersson i spelstilen. Då kan laget byggas kring honom, Paulsen, Jajic och Junior blir spelare som kompletterar honom i längden. Kennedy och Persson finns förhoppningsvis tillgängliga tills framför allt Jajic är mogen. Det måste finnas pengar till en sådan spelare då Kennedys kontrakt ut efter säsongen, Koffie är utlånad och Persson kontrakt går ut om ett år.
Därefter vill jag se en anfallare av rang som klarar av att spela ensam central anfallare. Bajen har haft oerhört svårt att hitta denna spelartyp.

Sedan är det dags för en vänsterback. Jag har inga höga krav. En Solheim som är vänsterfotad. Att man inte lyckats lösa detta på två och ett halvt år är ett gigantiskt underbetyg för dom ansvariga. Jag ser att bland annat Kent föreslår att Degerlund skulle kunna skolas in som ytterback. Kortsiktigt är det ett alternativ men jag tycker att en ytterback ska vara snabbare och kunna göra sin gubbe en mot en. Degerlund kommer nog att växa ut till en riktigt bra mittback.

Jag tycker även att det är dags att sälja Ögat och ersätta honom med en svensk målvakt. Det är okej att ha en utländsk målvakt men då ska han hålla betydligt högre klass än vad Ögat gör. Över lag är det ett problem att killar som Koffie, Smararsson, Romulo, Torsten och Solheim är spelare som tar upp en utlämningsplats utan att ha direkt höja kvalitén på truppen. Paulsen, Aidoo och Birkir tycker jag ändå visat att det är värt att offra en utlämningsplats på. Det är helt enkelt för många utländska truppspelare som Bajen borde ha kunnat hitta svenska spelare med samma kvalitet och istället gått lite hårdare på utländska spelare med kvalitet.

Jag avslutar med 5 positiva och negativa.

Positivt
1.Bajen har satt försvarsspelet.
2.Bajen har visat att man kan utmana alla lagen i serien och vart nära poäng i alla matcher.
3.Det börjar utkristallisera en central linje med Hamad, Aidoo, Paulsen och Junior. Lägger vi till Fenger, en central mittfältare och en anfallare kan det bli riktigt bra.
4.Det hårda jobbet. Spelarna har lärt sig att underordna sig matchplanen.
5.De unga spelarna har fått ordentligt med speltid och gjort det bra.

Negativt
1.Alltför många avgörande misstag har givit poäng tapp. Ögats tavlor mot MFF och Sirius, Dibbas och Smararssons oförmåga att avgöra mot Göteborg. Hela lagets oförmåga att göra mål mot Sundsvall. Okoncentrationen mot Östersund borta har faktisk inneburit 9 poäng tapp och hade gjort Bajen till serie etta efter 10 omgångar.
2.Det offensiva spelet är alltför endimensionellt med för många långbollar.
3.Felvärvningen av Koffie, Musa och förläggningen av Batan.
4.Att Bajen återigen inte klarar av att ha en ordinarie vänsterback som är vänsterfotad.
5.Hammarby är alltför beroende av Hamad för att kunna anfalla efter marken.