zilver1
Deltagare
Antal inlägg: 53

Slutligen finns det lite observationer om Magyar också.

Om Rickard Magyar:

– Magyar/Saetra var en olycksalig kombination.

– Med Magyar som mittback var försvaret en katastrof under vÃ¥ren 2016.

– Magyar var lysande första delen av 2017.

Richard Magyar

Magyar/Saetra var en olycksalig kombination

Det där är faktiskt inte helt sant. Sant är att Magyar/Saetra inte alls lyckades första halvan av 2016. När dessa två var mittbackar snittade Hammarby 0,93 poäng per match. Laget släppte in 2,13 mål per match med detta mittlås. Dock var det faktiskt så att Magyar/Saetra var ett helt annat mittbackspar under 2015. Då snittade Hammarby 1,7 poäng per match under de tio matcher som de spelade tillsammans och släppte bara in 0,9 mål. Med 1,12 som sammanlagt poängsnitt för 2015 och 2016 så är de sämre än mittbackskombinationen Saetra/Saevarsson på 1,29 och naturligtvis kombinationen DBW/Aidoo snittade 2,11 poäng per match och 0,22 insläppta mål på sina nio matcher. Men så katastrofal var inte kombinationen Magyar/Saetra sett över två säsonger.
 
Med Magyar som mittback var försvaret en katastrof under våren 2016.

De flesta räknar nog in säsongen 2016 i två halvor, där Magyar fick spela 14 matcher som mittback och laget släppte in 29 mål under dessa matcher. Sedan kommer DBW/Aidoo in och spikar igen, enligt de flestas föreställning. Det stämmer till stor del att förändringen av mittbackspar överensstämmer med den förbättring som skedde under 2016. Det kan konstateras att andra kombinationer i laget, som Persson/Haglund på mittfältet (1,25), Torsteinbö/Hallberg på vänsterkanten (1,29) och Saevarsson/Smarason på högerkanten (1,14) var bättre lösningar än just mittbacksparet Magyar/Saetra, om inte med mycket. Det är rimligt att konstatera att Magyar/Saetra och Torsteinbö blev de svaga länkarna i Nannes mycket märkliga vårbygge 2016, med de fick också rätt ensamma bära skulden genom att bli petade ut startuppställningen till hösten.
 
 
Magyar var lysande första delen av 2017.

Vad som säkert skulle överraska de flesta är att den sämsta kombinationen mittbackar som har spelat nio matcher eller fler under den allsvenska sejouren är Aidoo/Magyar. Dessa två har spelat tio matcher tillsammans varav bara en seger, fem oavgjorda och fyra förluster. Detta innebär 0,8 i poängsnitt, och 1,8 insläppta mål per match. Poängmässigt har det alltså gått sämre för konstellationen Aidoo/Magyar än för Magyar/Saetra, trots att Hammarby som lag har varit bättre under 2017. Det är delvis en annan historia, men det faktum att DBW som snittade 0,2 insläppta mål i Hammarby under hösten 2016, nu under våren snittar 1,5 insläppta i IFK Göteborg när han startar. Det är nog rimligt att konstatera att Hammarbys spelsystemsskifte betydde oerhört mycket för mittbackarna under våren 2016 (superoffensiv) och hösten 2017 (ultradefensiv).

Slutsats: Det är väl rimligt att många har bilden av att Magyar kom in och såg rätt ok ut under hösten 2015, för att vara helt under isen 2016, innan han oväntat kom tillbaka och var riktigt bra under våren 2017. Statistiken visar snarare att även om våren 2016 inte var lyckad så är det en förenkling att tro att det beror på vilken mittback Magyar spelade med eller ens att hans egna kvaliteter gick upp och ned. Istället kan vi nog återigen konstatera att Nannes beslut kring spelform vårsäsongen 2016 kraftigt påverkade vår uppfattning om Magyar som fotbollsspelare. En mer rättvisande bedömning är att han nog aldrig var så dålig som många supportrar ansåg efter våren 2016 eller så bra som supportrarna ansåg han vara efter våren 2017.

Samt om en liten observation om Tim Markström.

Om Tim Markström:

– Tim Markström var under sin korta karriär som startmÃ¥lvakt precis lika bra som Hopf och Kristinsson.
 
Tim Markström var under sin korta karriär som startmålvakt precis lika bra som Hopf och Kristinsson.

Den korta karriären inföll efter det att Hopf hade lämnat klubben och tills dess att Kristinsson var spelklar under säsongen 2015. Markström hade lite tur och behövde inte stå mot några storklubbar. I vilket fall så snittade Markström 1,2 insläppta mål under dessa matcher. Hopf hade innan dess haft ett snitt på 1,4 insläppta och Kristinsson hade 1,2 insläppta under resten av säsongen. Med andra ord skötte sig Markström alldeles utmärkt under sin korta allsvenska karriär.
 
Slutsats: Givet ett begränsat material går det nog att påstå att Markström gjorde sitt jobb som reserv. Han gick in och fällde inte sitt lag under de matcher han fick vakta buren, vilket är ett rimligt kriterium för en bajenmålvakt.