Kristof
Deltagare
Antal inlägg: 295

Ja och anledningen till att det mer eller mindre är samma gäng är att de har bättre spelare, på papperet och i praktiken. De klarar av att lägga det pusslet. Och de har också rimligen ganska hög omsättning på spelarna eftersom de duktiga spelarna går vidare i karriären (positiv spelaromsättning till skillnad från vår negativa spelaromsättning). Dessa gäng vinner de flesta gånger mot gäng med större kontinuitet i sina trupper, som t.ex J-Södra.

Så här ser topp fyra placeringarna ut i allsvenskan.

Det finns kostnader att klara av en hög spelaromsättning där de bästa spelarna lämnar. Man behöver rekrytera någorlunda hög nivå för att hålla sig kvar på topp 4 nivå. Tittar man på dessa klubbars personalkostnader i relation till allsvenskan som helhet så ser det ut att behövas en ”marknadsandel” på ca 10 procent. Det vill säga att ens personalkostnader behöver vara 10 procent av allsvenska klubbarnas samlade personalkostnader. Givet att man gör saker med pengarna någorlunda bra.

AIK har lyckats hålla den nivån över tid. IFK Göteborg har inte haft tillräckligt höga intäkter för att kunna göra det. Elfsborg har drabbats av att andra klubbar har kunnat börja spendera mer. Elfsborgs intäkter har helt enkelt vuxit långsammare. Klubbens trupp är inte tillräckligt stark längre för att vara ett topplag.
Malmö FF marknadsandel har ökat till närmare 20 procent vilket ser ut att vara den nivå som ger förstaplatsen mer regelbundet.

Det är nog den statistiska kontinuitet som är mest tydlig för topp 4 gängen. En marknadsandel för personalkostnader 10 procent är 72 miljoner kronor 2016. Hammarby hade 2016 – 50 miljoner i personalkostnader.

Det ser ut att bli svårare att bli ett kontinuerligt topp 4 lag i framtiden än vad det har varit fram till 2016. Fler lag brottas med varandra och lär dela på topp 4 platserna under några år, tills någon/några kraschar.

  • Det här svaret redigerades för 6 år, 5 månader sedan av Kristof.