Abedi
Deltagare
Antal inlägg: 117

Sistaplats i den egna cupen på vår hemmaplan och med ett minst sagt undermåligt underhållningsvärde, börjar bli lite smått oroad. Det positiva vi kan ta med oss är att VW-cupen måste vara en riktig gåva till JM som nu har fått se spelarna på hemmaplan, inför publik mot bra motstånd och att det framförallt här och nu går att identifiera vad som behöver fixas till innan premiären. Hamad, en dyr men bra värvning och Leos balja är väl det man annars tar med sig. I övrigt finns det ett gäng riktigt stora frågetecken.

Längst bak är väl Ögat i princip samma målvakt som förra säsongen, på gott och ont. Styr backlinjen och medspelarna för lite. Försöker vara mer aktiv i spelet på fötterna men saknar oftast spelalternativ.
I backlinjen ser det tyvärr allt annat än bra ut. Endast Birkir som håller en jämn och hyfsad nivå. Mb-alternativen ser ut att vara på samma nivå som för två år sedan och vb är ett riktigt sorgebarn. En backlinje som är i grymt behov av understöd från mittfältet. Ett mittfält, framförallt det defensiva som inte känns särskilt allsvenskt. Varken fysiskt eller spelskickligt. Saknas en taktisk plan för hur rollerna ska fördelas där och vi har bjudit motståndarna på rejäla ytor mellan dem och backlinjen i de här två matcherna. Det offensiva mittfältet blixtrade till mer sista 15 av första idag men hamnar många gånger för nära eller för långt ifrån varandra. Väldigt sällan vi kan göra några snabba spelvändningar framåt i fart. På topp är det tunt bakom Dibba som är vårt mest överlägsna kort vi har där.

Således, en 11:e plats med det här gänget känns idag som en bragd. Det JM bör fokusera på här och nu är att sätta en startelva med den tunna men lilla stomme vi har kvar. Tappen av Haglund, Israel och Boo W blir mycket svåra att ersätta men de som är kvar kommer behöva spela främst. Sedan kan nyförvärven ett i taget möjligtvis spelas in under våren. Truppen är också för tunn för större spel och systemrotationer vilket vi sett. Nanne lämnade inte direkt ett dukat bord till JM och här har vår ytterst svaga sportchef en hel del att förklara. Tycker att det mest allvarliga är att det saknas grunder i spelet. Spelare som nu spelat flera år tillsammans hat fortfarande väldigt svårt att veta hur de ska hantera olika situationer på planen. Jmfr med Peking och HJK som byter ut halva laget men de bara fortsätter att rulla på. Finns fan inget DNA alls i Bajen längre. Det kommer också bli JMs första och största uppgift. Sätt en startelva och ett grundspel och gå in med inställningen att varje poäng är livsviktig i år. Sem får vi se om det kan lyfta lite på vägen även om jag är skeptisk. Vid sidan av planen ser jag mer än gärna en ny sportchef med en ordentlig stab bredvid sig som kan agera hävstång mot de olika tränare vi kommer ha närmaste 10 åren. Hur konstigt det än låter så påverkar det vi gör hur vi kan agera om 2 säsonger. Bajen som klubb måste haja det nu.