zilver1
Deltagare
Antal inlägg: 53

Har analyserat lite data om de spelare som har lämnat Hammarby under transferfönstret. Utifrån tre rimliga påståenden om varje spelare analyseras vilken inverkan det har haft att dessa spelare har funnits med i startelvan. Här mäts bara allsvenska matcher, inga cup- eller träningsmatcher. Beroende på påståenden har olika siffror analyserats, till exempel insläppta mål om det är defensiven som är grunden för påståendet. Startar med Johan Persson.

Om Johan Persson:

– Med Johan Persson i laget håller vi ihop defensivt

– Med Johan Persson i laget så blev Hammarby ett bättre lag 

– Johan Perssons spelstil var tuff men värd sitt pris i form av avstängningar

Vad säger då statistiken:

Johan Persson

Med Johan Persson i laget håller vi ihop defensivt
 
En sanning som håller med råge. Med JP i laget har vi släppt in färre mål. 2015 har Hammarby ett målsnitt på 1,19 insläppta med JP som startspelare i laget och 2,0 utan. 2016 har Hammarby ett snitt på 1,42 med JP som startspelare och 2,5 utan. 2017 har vi ett snitt på 0,8 insläppta mål med JP som startspelare och 1,33 utan.
 
Intressant nog släpper Hammarby in mängder med mål i början av 2016 där Persson delar mittfältspositionen med Haglund, med ett målsnitt bakåt på 2,1 (fram till och med 15:e matchen mot AIK). Duon Persson/Hallberg lyckas inte så mycket bättre med ett målsnitt på 2,0 under två matcher. Det riktiga raset sker dock under sommarmatcherna mot Häcken och Falkenberg där en avstängd JP får se paret Kennedy/Haglund släppa till 7 mål på 2 matcher (snitt 3,5). I de matcher under hösten där DBW stänger till så delar Persson mittfältsrollen med Haglund, Israelsson och Kennedy med snarlika (och goda) resultat.
 
 
Med Johan Persson i laget så blev Hammarby ett bättre lag
 
Stämmer även detta. Under alla år var Hammarby ett bättre lag med JP på plan. Vad gäller mittfältskonstellationer fungerade JP rätt bra med såväl Israelsson, Kennedy och Junior. Tillsammans med Haglund är JP något bättre än snittet, men inte mycket mer. Det kan vara en observation att Persson fungerade bättre med en bolltrygg kollega (Kennedy/Junior) än med Haglund där bägge kombinerad tuffhet med en något bristande passningsförmåga. Lite intressant (och kanske oroande) är att med Persson som startspelare snittar Hammarby 2,0 poäng under 2017, utan honom är snittet bara 1,22.

2017 HIF snittpoäng 1,5, med JP 1,83
2016 HIF snittpoäng 1,3, med JP 1,45
2015 HIF snittpoäng 1,1, med JP 1,19
2014 HIF snittpoäng 2,03, med JP, 2,04
 
 Johan Perssons spelstil var tuff men värd sitt pris
 
Hammarby gjorde ett avsevärt sämre resultat med Johan Persson avstängd, vilket var fallet i sex matcher under 2015 och 2016 (Hammarby tar i snitt en poäng på dessa matcher). Frågan är om det bara bevisar JPs betydelse eller också att JP borde ha tagit beslut som resulterade i färre avstängningar. Lägger vi samman alla 21 matcher som JP inte har startat på centrala mittfältet under de två och en halv senaste säsongerna så är snittpoängen skrala 0,95. Vår tanke nu är naturligtvis att Junior ska ta över JPs roll, men faktum är att under de åtta matcher som Junior har spelat utan Persson vid sin sida har Hammarby tagit 1,42 poäng, vilket ju är klart sämre än de 1,83 som laget har tagit med Persson som startspelare under 2017.
 
 
Slutsats: Johan Persson har betytt mycket för Hammarbys förmåga att ta poäng under senare år, detta även under 2017. Det spelar egentligen ingen roll i vilka kombinationer Persson spelar, det blev i princip alltid bättre med Johan på planen.

  • Det här svaret redigerades för 6 år, 11 månader sedan av zilver1.