Abedi
Deltagare
Antal inlägg: 117

Kort fundering. Hur långsiktig kan man vara i fotboll? Hammarby bygger just nu enligt en 7 årsplan på ett medvetet o h grundligt sätt vilket låter och ser bra ut. Det är också något vi alla efterfrågat och som vi som OH skriver har råd att göra pga den stora publiken och den nya arenan. Så långt allting gott och vi ser bevis på en bättre scouting, fler egna spelare och mer kompetenta ledare runt sporten.

Dock, fotbollen är i sig kortsiktig och det är många parametrar som ska stämma för att nå framgång. Vissa interna men även externa tex utvecklingen av serien och motståndarnas prestationer. Där kommer också kortsiktigheten in. Ta årets serie som exempel. Vi har ett gäng ”givna” toppgäng som gått på pumpen (göteborg, häcken, kalmar, peking, elfsborg) där klubbar som sirius, Östersund och jyrgårn tagit utrymme i det tomrum som skapats när ”vanliga” topplag misslyckats. Här handlar det väldigt mycket om timing planerad/oplanerad. I Sirius fall ”oplanerad” att man gått så bra (att många topplag misslyckats) i difs fall att man fått output på dyra investeringar (planerad satsning som lyckats bättre än vad jag trodde).

Slog mig därför inför vårt fönster att det måste ske nån slags avvägning för hur man ska agera. Inte helt lätt men säg att serien i år till skillnad från nästa år gör det möjligt för oss att plocka placeringar och rycka åt oss en europaplats, ska vi då göra den satsningen med risk att vi inte tar den där platsen eller ska vi jobba vidare utifrån den ”långsiktiga planen”? Risken är ju precis lika stor att när den långsiktiga planen väl ska slå in så är även konkurrenterna bättre och vi sitter där med en spetsad och dyr trupp som ska defilera samtidigt som konkurrenterna också gör det samtidigt. Det är just den här timingen i när man ska bromsa och när man ska gasa som utmärker stora framgångsrika klubbar. Ibland tar man billiga guld, ibland tar man dyrare men man tar nästan alltid guld. Det är den här nivån vi ska upp till och här krävs det fingertoppskänsla. Det ”borde ju” enligt OH:s sammanställningar av de olika klubbarnas ekonomi och kontraktstider vara relativt enkelt att göra nån slags omvärldsanalys för när och vilka år vi kommer behöva betala mer respektive mindre för olika tabellplaceringar. Ser vi inför årets allsvenska var det ett arms-race utan dess like medan klubbarna nu är mycket mer försiktiga. Prognosen säger väl att vi kommer ha ett gäng klubbar med stor spelaromsättning i vinter delvis påtvingad samtidigt kommer en klubb som vi ha alla möjligheter att hämta in ytterligare placeringar. Däremot är det oklart huruvida det synkar med den långsiktiga arbetet. Att man måste kunna göra två saker samtidigt är uppenbart. Intressant närtid som följer…