Kristof
Deltagare
Antal inlägg: 295

Ja, Malmö tjänar som du säger att det tajtar till sig bakom dem. Att Häcken till slut har börjat att använda sina pengar, att #grindif har fått luft under vingarna och att vi kanske till slut också får det. Det har ju fått de senaste årens topplag att få problem, Elfsborg och IFK Gtbg. Ska bli intressant och se om Häckens pengar räcker. De gick med förlust 7 miljoner 2016 (17mkr om man räknar bort försäljning av spelarkontrakt) och har väl bytt rekryteringsstrategi en aning där de tagit in äldre spelare på sistone, med ett lägre andrahandsvärde. Fortsätter de såhär utan att nå europaplatserna så har de lika bra ekonomi som IFK Gtbg inom ca fem år.

Däremot så ser jag inte Östersund, BP, Sirius etc på sikt. Alla har de en alldeles för liten underliggande ekonomi i grunden. Sirius kommer rimligen – likt J-Södra i år – slåss i botten 2018. Peak Östersund är 2017 eller möjligen 2018. Det intressanta där är hur stort fallet blir?

Kanske kan Peking bli det nya Elfsborg, på några års sikt? (Ett Elfsborg som dock inte vann fler än 2 guld under de 10 år som de var ett topplag). Peking gjorde det enda rätta och hoppade av kapprustnings-karusellen under året och kan kanske bygga om och ta ny sats mot toppen. Denna klokhet har sågats av vissa profilstarka journalister, som anser att Peking saknar ambitioner. Samma personer som om ett par år kommer vara förbryllade över hur andra har kunnat få finansiella bekymmer.

Uppenbart är att fotbollen i Sverige håller på att konsolideras. Föreningsdöden där antalet föreningar har rasat trots att antalet utövare har ökat. Ett för några år sedan uträknat TFF har rest sig, mycket tack vare att MFF har utbildat spelare åt dem i sin akademi. Vi borde rimligen få se fler klubbar från Sthlm och mälardalen på div1 och Superettan nivå. Med välutbildade spelare som inte nådde till allsvenskan från akademierna i Stockholm som ankare.

Frågan är ju naturligtvis också var Hammarby positionerar sig. Det hänger enkom på hur sporten lyckas organisera sig.

  • Det här svaret redigerades för 6 år, 9 månader sedan av Kristof.