Abedi
Deltagare
Antal inlägg: 117

Kristof: Ser man på fotbollen i Stockholm/Mälardalen finns det redan ett gäng klubbar i området som nyttjar de större klubbarnas akademisatsningar ganska mycket redan. Kolla i klubbar som Sirius, AFC men även örebro och sundsvall så hittar du ett stort gäng spelare från Stockholmstrakten. Går vi ned i divisionerna hittar vi bp, Frej och Syrianska i S1 där väl endast bp är självförsörjande. I div 1 norra hittar vi 5 gäng från Sthlm samt 4-5 gäng till från västerås, nyköping, södertälje där det huserar många stockholmsgrabbar. I division 2 finns ytterligare 10-12 gäng från stan med omnejd.

På sikt kommer samtliga dessa klubbar bli intressanta att följa för scouting. Det kommer finnas ett stort gäng välutbildade fotbollsspelare här från de 4 stora akademierna i Stockholm som är i kraftigt behov av att spela seniorfotboll. Kommer garanterat finnas några Junior att hitta här samtidigt som det självfallet kommer finnas många spelare som inte håller måttet. Ändå bra på nåt sätt för oss. Det viktiga är att vi följer unga spelare som lämnar oss för att kunna ta ”hem dem” vid behov. Vår närmarknad blir mao både bättre och större samtidigt som konkurrensen ökar. Hoppas vi kan prioritera denna typ av scouting närmaste åren.

En annan reflektion när man kollar S1 och nedåt är den mycket skeva fördelningen Söderort vs väster/norrort. Norrort/Västerort har betydligt fler och bättre gäng än Söderort/Södra Stockholm. Vet inte vad det kan bero på. Bättre infrastruktur? Mer kapital? Bättre organisationer? Många spelare söder om stan som hamnar norr om stan. Ett resultat av vår dominans i Söderort? Samtidigt som de mindre klubbarna söder om stan har svårt att lyfta. Både Enskede och Huddinge ser ut att ryka ur sina serier i år medan gäng som Akropolis och Vasalund ligger i toppen. Klubbar där det huserar gamla Bajenspelare.