Bedon
Deltagare
Antal inlägg: 176

Gomorron GU!

Det blåser utanför fönstret. Det gör inget, för kaffet luktar extra gott idag. Undrar varför? Det är samma kaffe som igår och då luktade det ”bara” gott. Det är en stor existentiell fråga och mycket viktig! Det är det som ska läras om idag på universitetet.

Ja, inte kaffedoft i synnerhet utan skillnaden mellan olika vetenskapsformer; den naturvetenskapliga och den humanistiska, eller som det heter på akademiska, Heuretik och Hermeutik. Ett exempel:

GRÅSTEN
En gråsten för naturvetaren (heuretikern) definieras utifrån saker som, antalet atomer av det ena eller andra grundämnet, hållfasthet, specifik vikt osv. Sånt som kan vägas och mätas och (förhoppningsvis) ger samma resultat vid varje mätning.

En gråsten för hermeneutikern (humanisten) är något annat. Då ska den lilla klumpen sättas i ett sammanhang. Vad betyder gråstenen för dig, eller dig, eller dig. Du kan lava sten vid sten och bygga en gärdsgård. Eller sänka dem vid stranden och bygga en stenkista. Eller ha som bojsten. Eller kasta i huvet på någon osv osv osv…

I denna lilla utläggning kan man absolut sätta min reflexion om kaffet. Det är samma kaffe (heuretiskt) som igår, men det har fått en annan betydelse (hermeneutiskt).

Visst är det spännande!

Fridens.