För tredje gången i år och för andra matchen i rad blev det tre poäng igår. Den här gången mot Örebro och med ett spel som totalt sett var riktigt vackert att titta på. Det var absolut inte felfritt, långt ifrån, och många kommande motståndare hittade nog en och annan godbit när det gäller hur man ska vinna över Hammarby framöver, men spelet, kombinationerna, de individuella prestationerna och viljan att vinna får en att för en stund i alla fall drömma om högre placeringar i tabellen. Att vi släpper in två mål på slutet är dock sånt som drar ner humöret en del.

***

Simon Sandberg har förlängt med klubben. Bra! Han har bevisat att han är en av grundstenarna att bygga kring och kan han bara höja lägstanivån på inläggen så har vi en högerback av riktigt hög klass. Ja, även utan den förbättringen håller han en fantastiskt hög nivå. Vår sportchef Jesper Jansson anser att Simon bör landa i landslagsdiskussionerna på sikt. Inte mig emot!

***

Efter matchen igår pratades det om att Hammarby borde gjort både 4, 5 och 6-0 och därmed dödat matchen och målmässigt utklassat Örebro. Och det där med ”borde” har smugit sig in i teoretiserandet kring fotbollen på sistone. Fast det låter mer ”fancy” nu. Numera används nämligen uttrycket ”expected goals”, ofta skrivet som ”xG”. Med hjälp av den termen försöker man beskriva hur många mål vardera lag borde gjort, utifrån främst avslutslägen som jag förstår. Termen och tankesättet är något jag gillar. För när man bedömer hur exempelvis tränare och sportslig ledning tänker kring fotboll så måste det vara sånt som avgör. Att man ger förutsättningar så att det förväntade resultatet blir så bra som möjligt. Sedan kan man aldrig garantera att resultatet blir som förväntat. Expected goals är ju alldeles tydligt inte exakt samma som gjorda mål…

***

I min senaste text lyfte jag upp både Darijan Bojanic och Muamer Tankovic för deras säsong så här långt. En fråga är ju hur länge vi får behålla Tankovic om han fortsätter på den inslagna vägen? Blir vi av med honom redan i sommar? Hans kontrakt går ut om ett år och det kan bli svårt att stå emot höga bud om de skulle börja trilla in nu.

***

För några år sedan blev man idiotförklarad om man använde begrepp som ”borde” och ”om”. Nu är det ett sätt att föra fotbollen framåt. Expected goas har givetvis också fått sällskap av expected points (xP) som ett sätt att mäta hur många poäng ett lag ”borde” ha tagit, om inte om hade inträffat…

***

På tal om fotboll och matematik har Hammarby tagit ytterligare ett intressant steg på vägen framåt för att kartlägga vad man egentligen sysslar med och hur man gör det. Det nyss inledda samarbetet med matematikprofessorn David Sumpter  tycker jag låter extremt intressant. Den här typen av arbete, tillsammans med tillsättandet av tekniske direktören Ola Larsson för något år sedan, är sånt som jag är övertygad om kommer leda Hammarby mot högre höjder. Det är så vi långsiktigt kan garantera att vi jobbar rätt och inte bli föremål för enstaka personers nycker. Och med tanke på hur bra vi spelat i de senaste matcherna, där några till och med kallar Hammarby för ”ett av de roligaste och mest underhållande lagen att se på i allsvenskan” så vill jag i alla fall påstå att matematiken och tydliga strategier INTE gör fotboll tråkigare.

***

Foto: Peter Jonsson (arkivbild)