När jag skulle sätta mig och skriva denna text visste jag inte riktigt i vilken ände jag skulle börja. Med skadorna? Med de senaste matchernas röda kort? Med placeringen i tabellen? Eller med Solheim? Och det kanske är Solheim som ska lyftas upp nu? För det är ju så att Mats Solheim blir alltmer uppskattad. Och det med rätta. Han var ifrågasatt, eller åtminstone inte en självklar favorit hos supportrarna, när han spelade mer eller mindre ordinarie på vänsterbacken för några år sedan. Men ju längre tiden gått, med derbyspöken, med spexiga upptåg och en allmänt positiv attityd trots bänkningar och ett liv som ersättare, så har han börjat visa vilken viktig spelare han är i laget. Och med de senaste matchernas insatser som mittback i färskt minne är det bara att inse, killen är oerhört viktig för vårt lag.

***

När exakt en tredjedel av säsongen är spelad har vi hamnat på sjätte plats. Det är exakt den placering som ”experterna” tippade oss på i samband med den allsvenska upptaktsträffen i våras. Och trots att allt är extremt tätt i tabellen så innehåller nog övre och undre halvan de lag som alla förväntat sig om man gör det enkelt för sig och bara drar ett streck i mitten. Egentligen är det väl bara Östersund och Göteborg som bytt plats i förhållande till förhandstipsen kring tabellhalva, och då är det givetvis baserat till stor det på förra årets prestationer.

***

På tal om prestationer, hur bra har vi varit? Kan vi tro att vi ska avancera upp mot tabelltoppen igen? Ja, absolut. Vi har ett grundspel som fungerar, en tro på det vi gör och sedan några smarta och oerhört bollskickliga spelare ovanpå det. Dessutom har vi ju en rätt välfylld kassakista att plocka lite av om vi känner att vi behöver. Jag tror att vi kommer göra ungefär det vi satt upp som mål, att plocka 50 poäng under året och slåss om europaplatserna. Tyvärr är det ju fler än tre lag som kommer slåss om europaplatserna så jag är inte säker på att vi kommer nå någon av dem. Men att vi kommer slåss om dem igen, det tycker jag allt tyder på.

***

Nikola Djurdjic fortsätter att slita och kämpa. Och frågan är vem som ersätter honom i nästa match, hemma mot Norrköping? Ska vi göra en tidig gissning på att man petar in Tankovic där och sätter Khalili och Kacaniklic på kanterna? Det finns ju ett gäng alternativ… Kanske Solheim vill prova att spela på topp…
I övrigt är det lite jobbigt att se skador på så många spelare i backlinjen. Förhoppningsvis kan vi ändå vara mer eller mindre ordinarie på försvarssidan på måndag. Men Djurdjic, som sagt. Det blir svårt att ersätta honom.

***

Ska vi vara nöjda med sjätteplatsen vi ligger på? Egentligen ska man väl inte vara nöjd med en sådan placering, men nu är det långt kvar och det finns tid att avancera. Prestationsmässigt har vi gjort det helt okej denna vår och jag tror till och med att vi kommer sjunka någon plats till innan sommaruppehållet. Men jag tror också att vi kommer att få ytterligare fart i höst och då får vi se hur långt det räcker. Vi är med i racet och det är det som gäller just nu.

***

Foto: Peter Jonsson