zilver1
Deltagare
Antal inlägg: 53

Kul att du gillar statistiken, Bajenberndt.

Någonting intressant som hände i den annars lättglömda bortamatchen mot Södra är att Birkir och Smarason byttes ut i samma match. Det har nog inte hänt tidigare. Förmodligen ska det ses som en indikation på vad som komma skall. Vi kan göra några konstateranden angående Birkir och Smarason. För det första att både Nanne och Michelsen har varit stora anhängare av att spela dessa bägge på vår högerkant. För det andra har vi under rätt lång tid också primärt skött en stor andel av våra uppspel på högersidan.

Förra året startade Hammarby 21 allsvenska matcher av 30 med Birkir och Smarason till höger. I år har vi startat 16 av 17 matcher med Birkir och Smarason till höger. Vad som förmodligen är mindre känt är att vi förra året tog 1,14 poäng i de matcher paret startade och 1,44 poäng när någon annan kombination startade. I år var den enda match paret inte startade derbyt mot Djurgården (3-1). Sammantaget ger detta 1,21 poäng på de 37 matcher som Birkir/Smarason har startat senaste 1,5 åren mot 1,60 poäng under de 10 matcher när de inte startar. Något förvånande så har alltså satsningen på Birkir och Smarason på högerkanten inte gett några större avtryck.

Nu lär ju Birkir lämna oss efter säsongen på grund av artistskatten och det är väl inte osannolikt att Smarason på sikt också fasas ut, om inte annat efter att kontraktet tar slut 2018. Det bör nog inte vara alltför svårt att hitta alternativ till just denna kombination.

  • Det här svaret redigerades för 6 år, 6 månader sedan av zilver1.