Abedi
Deltagare
Antal inlägg: 117

När vi ändå är inne på bortförklaringar kan det vara intressant att reflektera kring att:

– 3 av 4 topplag precis som vi gick in med nya tränare inför säsongen. Endast Stahre av dessa 3 som skulle kunna ses som en erfaren tränare.

– gnaget som tvåa och peking som sexa fick in sina tränare under säsong 2016. Norling erfaren, JG, inte direkt…

– endast östersund av topp 6 lagen som haft den berömda kontinuiteten på tränarsidan som alla skriker om samt sirius (plats 7) som haft

– elfsborg (8), gbg (10), örebro (11), kalmar (12) dvs lagen som i tabellen placerade sig närmast oss bytte alla tränare under säsongen.

– klubbar plats 13 och nedåt, lite av varje där men inte så intressanta för analysen då vi snarare ska kolla uppåt ist för nedåt.

Summa summarum: Det tycks onekligen vara viktigare med en riktigt vass sportchef som bygger den sportsliga verksamheten än en demontränare som bygger sitt eget lilla lag under flera år. Byte av tränare verkar vara mindre odramatiskt ty topplagen verkar kunna göra det utan att falla i tabellen. För klubbar av tex kalmar och Östersunds kaliber är beroendet däremot av långsiktighet och en tränare som får styra allt viktigare. Vilket iofs kan bero på att de där får ett tålamod och tid som inte hade accepterats i en större klubb. Förklaras också av att de har mindre resurser att röra sig med och därför behöver bygga annorlunda.

Summa summarum 2: I Hammarbys fall har vi byggt den sportsliga framgången enligt en ”gammaldags” modell som påminner mer om Nanne, Janne A och Potter än om den moderna fotbollen. Tränarna har fått ett mkt stort, för stort? inflytande på mer än bara startelvan vilket satt oss i en dålig sits gång på gång då den modellen inte lirar med de förutsättningar, ambitioner och förväntningar vi har. Förhoppningen är att rekryteringen av JJ får oss att kunna vända på det här förhållandet. Vi måste bli mindre tränarkänsliga och mer förlita oss på en stark sportsliga stab med en tung sportchef och en scouting på högsta nivå i kombination med en akademi som kan leverera spelare. Utifrån det ska sedan en tränare rekryteras som inte ska behöva uppbyggnadsår (det har man i klubbar som Ljungskile) utan istället ha tydliga mätbara mål från dag ett.