Kristof
Deltagare
Antal inlägg: 295

Idag startar en ny säsong av Polska ekstraklasa. Den största polska sporttidningen gör idag en stor grej av att ligan denna sommar istället för att skeppa iväg de bästa spelarna har fått ett gäng hemvändare. De räknar upp sex etablerade spelare med totalt 112 landskamper på meritlistan. De hade väl ingenstans att ta vägen tänker jag.

Också i vår närhet ser vi Tankovic som har varit arbetslös nu i en månad. Det är flera etablerade spelare som knackar på dörren till de allsvenska klubbarna.

Transfermarknaden är mer eller mindre iskall. Kommer ni ihåg när Barcelona och Juventus gjorde bytesaffären Pjanic mot Arthur? Det var 10 miljoner euro som bytte händer klubbarna emellan. Brutto 130 miljoner euro i en affär där värdet på respektive spelare var fiktiv, för att frisera förra säsongens bokslut.
Den affären var för två månader sedan och idag står den för 10 procent av det som klubbarna i de fem största ligorna har spenderat på spelare. Brutto.

Förra sommaren var netto-transferflödet från topp5 ligorna till övriga ligor 1.4 miljarder euro. Alltså, de importerade talang från ligorna utanför som fick ett inflöde av 1.4 mdr euro.

Hittills denna sommar har de fem största ligorna importerat spelare för 200 miljoner euro. Det är fortfarande 6 veckor kvar att handla på men intrycket är att det finns mycket mer intresse än vad det finns pengar. Klubbarna försöker göra sig av med spelare och minska trupperna.

Vi ska vara jävligt glada att Milan kom och slantade upp för Emil Roback!

Den kommer krypande nu. Fotbollens lågkonjunktur.

Det var min fredagsspaning.