Kristof
Deltagare
Antal inlägg: 295

Har vi mött något polskt lag i tävlingssammanhang någon gång? Vi har ju inte tävlat särskilt mycket internationellt genom åren. Lech Poznan betraktas av många som ett storlag. Och det man ju på sätt och vis. Grundat 1920. Historiskt framgångsrikt, sju ligatitlar (alla efter 1980) och fem cupguld. Många supportrar.

Men under de första åren av 00-talet var man så lågt som i den tredje polska divisionen. Efter flera år av ekonomiska problem fick man till slut ingen elitlicens 2006 och skulle på så sätt tvångsdegraderas från den andra divisionen. Då fusionerade man med Amica Wronki och övertog på så sätt deras plats i den andra divisionen.
2008 gick man upp i högsta divisionen igen och vann mästerskapet två säsonger senare. Sedan dess har man nosat på toppen och vunnit ytterligare ett mästerskap, 2015.

Generellt är polsk klubbfotboll ordentligt på dekis. Legia Warszawa har vunnit 4 av de 5 senaste mästerskapen utan att ha varit särskilt bra. Till exempel har Legia sparkat sina tränare 8 gånger under de senaste 4 åren! Det säger ganska mycket om den inhemska konkurrensen och det återspeglas också på Uefa rankingen där ligan har rasat från en 18:e plats till att närma sig plats 30.

Ekonomiskt är Lech Poznan ungefär lika stora som Bajen, i nominella tal.