Kristof
Deltagare
Antal inlägg: 295

Den polska klubbfotbollen upplevde ett mindre uppsving i början av 10-talet, tack vare statliga och kommunala investeringar i nya arenor inför Euro2012. Men momentumet förlorades. Intäkterna har inte ökat under de senaste fem åren och intrycket baserat på det jag läser i polsk media är att de flesta klubbarna saknar kompens i sina respektive ledningar. Kanske suger den snabbväxande polska ekonomin åt sig all kunskap och kompetens?

Majoriteten av klubbarna verkar sakna långsiktiga strategier etc. Precis som allsvenskan är ekstraklasa en exporterande liga. Det påverkar inte landslaget men påverkar ligan om man inte är tillräckligt bra att hantera spelaromsättningen. De polska lagen har väl inte varit särskillt bra på det.

Anledningen till att TV pengarna är större beror dels på att det finns 4x så många hushåll i Polen som i Sverige men framför allt skulle jag säga så är inte Premier League lika populärt i Polen som det är här. Premier League är det TV rättighet som svenska TV bolag betalar allra mest för. Något som tar värde från de allsvenska TV rättigheterna förstås. Att reklamtäkterna är högre beror allra mest på att Hammarbys dito är låga. Lech Poznans reklamintäkter är till exempel lägre än MFF:s.