Bajenberndt
Deltagare
Antal inlägg: 196

I jämförelse med Malmö FF ser vi en bättre balans med yngre spelare i respektive trupper 1920/21

Malmö FF 30 spelare
< 20 år 6 st
> 20-25 14 st

Hammarby 29 spelare (inkl. Fjoluson, Svanberg)
< 20 år 5 st
> 20-25 7 st

Hammarby har bara hälften så många spelare som Malmö FF i den eftersökta åldern 20-25 år. Skillnaden kan möjligtvis förklaras med MFFs upptagningsområde med Skåne och södra Småland. I detta område är MFF suveräna och utan större konkurrens med Helsingborg, Kalmar eller Halmstad. För vår del får vi konkurrera med Djurgården och AIK som har ambitioner att vara topplag i Allsvenskan.

Det tål att fundera på ifall det finns andra områden där vi kan spetsa vår verksamhet för att kunna konkurrera med MFF. Ekonomi och spelarrekrytering kan vara svårt med tanke på MFFs starka utgångsläge. Vi bör också ha som målsättning att vi skall vara vassare än både Djurgården som AIK.
Min uppfattning är att ett område som jag tror att vi har halkat efter i Sverige kan vara teknikträning. Svenska tränare utbildas i huvudsak i Sverige, i en sport som domineras av andra fotbollskulturer som Brasilien, Argentina, Portugal, Spanien, Italien, Tyskland, Holland och Frankrike. Idag finns ingen svensk tränare i någon av de stora ligorna och det stärker min tes att vi kan förbättra vårt sätt att träna. Är det där som Hammarby kan ta rygg och spetsa sin verksamhet? Tror det! Dock, detta är förmodligen ett mycket känsligt ämne för både den svenska tränarkåren som Svenska Fotbollsförbundet. En gång i tiden kallades svenska spelare för ”Europas brassar”. Det var på Nackas tid och vi var inspirerade av framförallt Österrikiska och Ungerska tränare. Men detta var på 50-talet och det är mycket, mycket länge sedan!