Derbykungarna Hammarby slog ut gnagarna från uppland och nu kan båda tvillingklubbarna grina ut tillsammans. Det hela började med att Bajen tog ledningen precis innan halvtidsvila för att sedan bräna två solklara lägen. Sedan kom AIK in i matchen via ett mål och pressade på resten av den andra halvleken. Men matchen gick till förläng där det var mycket ställningskrig och båda var rädda för att förlora. Straffar blev det och när gnagaren sköt högt högt över, ja då klev Ögmundur, som redan innan räddat en av straffarna, in och sköt Bajen till semifinal i cupen.

Över 23 000 närvarande fick i början se en oerhört tröttsam derbymatch där båda lagen knappt hade vaknat. Efter kvarten spelad så skulle matchen i princip få sitt första farliga anfall och det var AIK som kom runt på vänsterkanten och där ett inlägg till slut hamnade på en fristående gnagare som drog till med en tåpaj tätt utanför. Det var ett AIK som styrde spelet för det mesta i den första halvleken. Men där Bajen var oerhört passiva rakt igenom. Framförallt så var Torsteinbö, Kennedy och Smarason helt osynliga första 20 minuterna.

Men när dom väl började visa sig och komma in i matchen, ja då hände det grejer direkt. Smarason löper med bollen på högerkanten gör en fint och passar Kennedy som löper ut mot kanten, och han i sin tur gör en blindpass tillbaka till Smarason som löper in i straffområdet. Dock var avslutat inge vidare. Han försöker sig på ett svårt nummer med en höger yttersida istället för en enkel inåtskruv med vänstern. Men där ser man direkt vilken skillnad det blir för hela Bajens anfallsspel när de offensiva mittfältarna blandar sig i.

AIK fortsätter att ha mest boll och försöker komma runt på kanterna, främst vänsterkanten, men man kommer väl inte till några jättelägen direkt utan mest halvchanser och så. Istället så känns Bajen hetare när dom kommer framåt i Bajen vilket är lite mer sällan i jämförelse. Bland annat så får en frispringande Saevarsson på högerkanten en lång krossboll till sig som han slår in direkt i boxen där Alexssander är först på bollen, men får de tyvärr vid midjehöjd och bollen rullar istället ut över kortlinjen.

Några av AIKs chanser var lite skott utifrån, men allt som oftast så var Ögmundur helt rätt placerad och kunde enkelt ta hand om alla skott. Det vill säga, inga problem alls för vår superislänning i målet. Framåt slutet av halvleken är det en jämn match. Men precis innan halvtidsvila så tar Kennedy hand om bollen och slår en fin passning, mellan två gnagare, till Torsteinbö som i sin tur vänder upp och slår en riktigt bra krossboll till Smarason vräker sig fram och får på en volley som går mot bortre stolpen och i mål. Ett riktigt fint nummer av islänningen där som från ingenstans gör 0-1 och vi är i ett stort mentalt överläge inför andra halvlek.

Tränare Andreas Alm i AIK skulle göra två byten i paus vilket inte skulle få någon vidare effekt direkt. Utan det var Bajen som var det klart bättre laget i inledningen av den andra halvleken. Bland annat så är det Bajen som anfaller med flera spelare, och efter lite tur med stud så får Smarason ett helt fritt läge innanför straffområdet men det blir ett väldigt svagt avslut utanför stolpen. Normalt sett ska det vara mål på ett sådant läge. Men inte skulle det bli bättre när Torsteinbö snurrar friskt på sin vänsterkant och slår ett inlägg längs marken som går förbi samtliga gnagare och längst bort står en helt fri Smarason och ska bara styra in bollen i mål, men han får mycket fot under bollen och den går precis över. Om det förra läget skulle vara mål så ska ju detta vara ännu mera mål. Och sätter man inte såna klara lägen så brukar det allt som oftast straffa sig.

Och visst blev det så även denna gång, runt minut 60 så får AIK en frispark i inläggsposition utanför straffområdet på deras vänsterkant. Och man slår en lång och hög boll mot bortre där AIKs mittback Jos Hooiveld dyker upp med ett bra häng i luften och knoppar in kvitteringen. Och direkt efter målet så är det AIK som får väldans mycket energi och bara kör framåt för ett ledningsmål. Nu var Bajen i brygga helt klart. Och visst får AIK flera chanser att avgöra här. Men samtidigt så är dom inte bra alls i avslutningslägena denna dag vilket bara är skönt för oss. men visst var man oerhört nervig där ett tag och man intalade sig själv att det i princip vara kört. AIK hade även ett läge där en spelare tar sig igenom två försvarare och sedan blir dragen i tröjan, lite lätt, och ”kanske” därför inte hinner fram till en utrusande Ögmundur. Men jag tyckte nog inte det var så farligt som gnagarna ville få det till, kanske färgad här men ja.

Istället så jämnar det ut sig en aning när det är 10 minuter kvar och nu är båda lagen mer rädd att förlora matchen än att våga sig på något för att vinna matchen. Matchen går alltså till en förlängning. Väl i förlängningen är det inte mycket till skönspel måste man säga utan det är mycket ställningskrig. Bland annat så börjar Haglund blöda i huvudet efter en nickduell i straffområdet. Då väljer AIKs bedrövliga tränare att gnälla på domaren och pekar att han måste av planen. Osportsligt de luxe.

Resten av förlängningen är mest en väntan på att det ska bli straffar, även om det var nervöst, när Haglund slår en halvdan pass på mitten av planen. Snacka om att man hade hjärtat i halsgropen där. Det var liksom bara sekunder kvar till den efterlängtade *host* straffläggningen.’

Det ensidiga myntet gjorde så straffarna skulle slås mot AIKs klack. Inga konstigheter egentligen när SvFF är inblandat.

  • Straff 1 – Haglund kliver fram och bränner första straffen.
  • Straff 2 – Gnagaren Yasin sätter straffen efter.
  • Straff 3 – Smarason kliver fram och sätter den säkert.
  • Straff 4 – Gnagaren bränner när Ögmundur räddar den i stolpen.
  • Straff 5 – Khalili är tvärsäker och sätter den.
  • Straff 6 – Gnagaren Nils-Eric sätter den tvärsäkert.
  • Straff 7 – Alex bombar in den i nättaket.
  • Straff 8 – Gnagaren Markkanen skjuter den HÖGT över…och gör Bajen mål nu vinner dom.
  • Straff 9 – Ögmundur stegar fram och lurar Carlgren helt och Bajen är vidare till Semifinal i cupen!!!

En jämn match rakt igenom där AIK hade mest boll, men där Bajen hade de klart klaraste lägena och borde haft 0-3 i inledningen av andra halvlek. Men inte mycket skönspel som vanligt i derbyn.

—————————————————————————————————————————————————

Bäst i Bajen idag tycker jag Richard Magyar är, han är outstanding matchen igenom och står för flera fina brytningar samt stabilitet. Men Ögmundur blir ju matchvinnare med en räddning och att få sätta den avgörande straffen. I övrigt så gjorde Haglund en prickfri insats i princip och verkar ha fått blodad tand nu, riktigt skönt. Sen var även Torsteinbö, Kennedy, Smarason och Batan bra.

AIK – Hammarby 1-1 (3-5 efter straffar)
0-1 Arnor Smarason (45e min)
1-1 Jos Hooiveld (60e min)
Publik: 23 860

Foto: Peter Jonsson