Bajen började på bästa sätt genom att göra mål i den 2a minuten via brassen Alex, som tog emot och kunde placera in den med vänsterfoten. Bajen fortsatte en bit in i halvleken med att ligga högt, men Häcken tog över allt mer ju längre det gick och det var bara rent tur att det stod 1-0 i paus. Häcken fortsatte trumma på i andra halvlek och efter att Paulinho fått göra lite som han ville kunde han snyggt placera in kvitteringen och även ledningsmålet. Bajen hade inte mycket att sätta emot egentligen, men Melker satte en fin frispark med 4 min kvar. Dock fick Häcken sista ordet när man avgjorde i 89e minuten, surt sa räven.

Vi är ju vana att ha underläge så pass tidigt, istället var det Alex som knoppa dit 1-0 efter 2 minuter. Han fick en bra passning av Haglund, och han tog emot bollen, vände upp och klippte till med vänstern. Och väl här trodde man att man ändå skulle få energi, vilket man fick i drygt 20 minuter. Sedan så tog den slut och Häcken jobbade sig in i matchen ordentligt.

Bland annat fick cuphjälten senast, Ögmundur, sträcka ut ordentligt när Häcken kommer fram via högerkanten där man viker in och avlossar ett lågt skott. Men Ögmundur är en klassmålvakt vilket han bevisade även idag när han flera gånger höll oss kvar i matchen ändå.

Bajen skapade inte särskilt mycket måste man säga. Dock var det när i mitten på halvleken när Bajen har en hörna och det blir lite kalabalik i straffområdet, där Alex går upp och försöker med en bicykleta utan vidare resultat, till slut tjongar Häcken bort bollen med desperation. Men Häcken är ju ett tekniskt snabbt lag vilket dom bevisade flera gånger om när dom gick på omställning. Det var bara ren röta att det inte blev så väldigt farliga alla gånger.

Och vi slutet av halvleken så hade Häcken två riktigt bra lägen när anfallaren Jeremejeff från nära håll skjuter rakt på Ögmundur, som gör sig extra stor, för att bara minuten senare få ett friläge men då skjuter han bollen 1 meter utanför stolpen istället. Och nu går Bajen in i halvtidsvila med blotta förskräckelsen.

Och ut i andra halvlek kommer man och möter ett Häcken som går för kvitteringen illa kvickt. Det skulle dröja cirka 10 minuter på andra halvlek när kvällens bäste anfallare Paulinho tar hand om en boll på vänsterkanten och kan enkelt vika in till höger och måtta in bollen mot bortre, och den går stolpe in. Kvittering var ett faktum. Men ett väldigt passivt försvarsspel måste man ju säga dock.

Häcken med momentum fortsätter att gå för ledningsmålet och man trummar på offensivt. Man är det bättre laget och man ser betydligt piggare ut, samtidigt som Bajen ser extremt sega ut både i knoppen och kroppen. Fanns ett flertal situationer där man tycker att dom borde gå in mycket mer aggressivare, istället blir det fel vilket sprider sig över hela planen. och Häcken är inte dumma, dom fortsätter anfalla och man gör det med kvalité.

Bajen skulle göra ett trippelbyte, där Kennedy, Alex och Torsteinbö skulle ersättas med Israelsson, Khalili och Måns. Men dom skulle inte få någon rolig start på sitt inhopp, för bara 4 minuter efter får man en omställning där Paulinho återigen tar hand om bollen, och återigen viker in till höger och gör precis som han gjorde senaste och vi har 1-2 till Häcken. även denna gång går man och väntar på bättre tider istället för att bara trycka till Paulinho i en närkamp.

Nu hade Bajen det jobbigt, men Smarason skulle få ett läge som han sköt någon meter över, efter att Israelsson vunnit en nickduell och skarvat vidare bollen. Annars skapar man inte mycket framåt alls. Och Häcken kommer till flera farliga omställningar där man kanske borde gjort 1-3. Men med cirka 5 minuter får man en frispark några meter utanför straffområdet. Då slog Melker till med en fint slagen sådan och kvitteringen till 2-2 kändes långt ifrån logiskt, men ack så skön. Helt plötsligt blev det varmt i kylan.

Men den där värmen var bara tillfällig, för Paulinho skulle få tag i bollen och helt oattackerad måtta en lobb in i boxen där den nickas ner till en helt fristående Häcken-spelare som drar till direkt rakt upp i krysset. Otagbart för Ögmundur, men återigen så är försvarsspelet alldeles för passivt.

Bajen skulle dock få en sista chans i slutet efter att en hörna slagits och målvakten i Häcken tar hand om den men tappar den för någon sekund när han landar i marken och Haglund snor bollen och det blir till slut mål, men det är tyvärr redan avblåst och frispark för Häcken. Antagligen tyckte domaren att målvakten hade bollen och att den sparkats ur händerna på honom, reprisbilder visar dock annat. I och för sig inte där vi förlorar matchen så lägger ingen stor vikt på det.

Efter den situationen blåser domaren av matchen och Häcken vinner med 2-3 och därmed är Bajen ute ur cupen för denna gång. Derbysegrarna tog musten ur laget vilket jag tyckte man såg rätt tydligt denna kylslagna afton. bara kämpa och komma igen!

———————————————————————————————————————————————–

Bäst i bajen tycker jag Ögmundur var som var stabil och gjorde flera bra räddningar. Men han kunde inte göra mycket på målen direkt. Annars så var det som sagt rätt segt. Magyar gjorde det bra, även Alex kämpade på bra.

Hammarby – Häcken 2-3
Alex 1-0 (2 min)
Paulinho 1-1 (57 min)
Paulinho 1-2 (67 min)
Melker Hallberg 2-2 (86 min)
Nasiru Mohammed 2-3 (89 min)
Publik: 13 788

 

Foto: Peter Jonsson

/ Johan Sandkulla