Lite mer än 20 000 besökte Tele2 Arena för match mellan Hammarby och Helsingborg. Som vanligt fick man se Bajen släppa in mål innan 5 minuter ens gått. Kvitteringen skulle dock inte dröja länge då Erik får till ett konstigt skott. Han är trycker även in 2-1 helt rättvist och Bajen äger matchen fullständigt. Helsingborg måste framåt och skapar något läge men Bajen fortsätter skapa fina lägen. Sedan faller Helsingborg sönder och samman och Bajen kapitulerar när Alex och inbytte Måns får måla. Samtidigt som Erik får göra sitt tredje för dagen. Slutresultatet 5-1 till Bajen kändes dessutom i underkant.

Men det hela skulle alltså börja på sämsta tänkbara sätt som vi blivit vana med numera. Ett mål i baken de första 5 minuterna. Och det kommer på en frispark  mellan straffområdet och mittplan där man slår ett inlägg in i boxen och där en nicktouch ställer Ögmundur en aningen och 0-1 är ett faktum. Just i den perioden kändes väl målet logiskt då Helsingborg hade bäst vilja i början.

Kvitteringen skulle dock inte dröja. Bara några minuter senare får Erik Israelsson en pass i djupet från högerkanten, som han drar till på direkt. Det blir ett skott som direkt efter går ner i marken och får en studs som gör att den går över målvakten som redan var på väg ner. 1-1 kändes välbehövligt i det skedet. För efter så var det Bajen för hela slanten. Man äger bollen fullständigt likt det Östersund i premiären utan att ha samma spel alls. Men man skapar chanser för 2-1 titt som tätt.

Ledningsmålet skulle även komma efter 20 spelade minuter. Och återigen var det dags för Erik som får en boll från högerkanten och nickar ner på ett Helsingborgs-ben, men studsen blir så rätt att den hamnar precis framför fötterna igen på Erik som denna gång inte göra några fel, utan han trycker in 2-1 till Bajen. Nu var man kanske rädd att de grönvita skulle slappna av och bjuda in Helsingborg i matchen igen. Men icke, man fortsätter trumma och bara 10 minuter efter mål får man en av flera farliga hörnor. Där den slås in och högst kommer Lars som nickar den i stolpen, på returen kommer det en Bajen-fot i sist stund, men det blir lite för mycket fot under bollen så den åker uppåt och sedan studsar på ribbans överkant och ut till inspark. Riktigt nära utökad ledning alltså.

Helsingborg är helt iskalla i den första halvleken samtidigt som Johan Persson är som en påtänd iller där ute och bara kör över alla, regelrätt ska sägas. Han är planens gigant såhär långt, som jag ser det. 2-1 i halvtid känns klart i underkant. Vi är till och med så överlägsna att en viss Haglund får för sig att göra en fin tvåfotare i mitten på halvleken. För att sen kopiera tvåfotaren ännu en gång mot slutet av halvleken. Det trodde man inte att man skulle få se direkt.

Inför andra halvlek så gällde det att hålla tätt då man visste att Helsingborg skulle komma ut med bättre kvalité. Det var väl i alla fall det man tänkte. Man skulle dock inte få se det så värst mycket. Visst var man bättre än i första halvlek och visst skulle man skapa mer än i första halvlek, vilket kanske inte var så konstigt då man i princip inte hade något anfall utöver målet man gjorde. 9-1 i antal avslut var det i första halvlek för att få siffror på det.

Det är dock några inspel från högerkanten, för Helsingborgs del, efter några omställningar som känns farliga. Men det var inga inne i boxen som kunde hitta fram till bollarna. Sedan hade Bajen tur med studsarna ska väl sägas också. Men i och med att Helsingborg måste chansa lite mer så ges det ju ytor till Bajen för att anfalla. Som till exempel när brassen Alex efter knappa 52 minuter får tag i bollen vid mittcirkeln ungefär, för att sedan börja springa med bollen mot boll, han svänger lite åt vänsterkanten och viker sedan inåt mot höger, mer mot höger, och ännu mer mot höger för att sen skjuta, mellan benen på en försvarare, i fel hörn och målvakten är helt chanslös. Vilken skön soloräd av brassen som gör 3-1 till Bajen!

Bara några minuter efter målet så får ju Helsingborg en riktigt bra möjlighet att reducera när Lars Saetra halkat och gör att vänsteryttern i Helsingborg kan avancera och slå en passning snett inåt bakåt där släkten kunde blivit värst, men Linus Hallenius får en riktigt dålig träff och skottskarven går utanför andra stolpen istället.

I anfallet efter så skojar Melker friskt på sin vänsterkant, där han onekligen verkar trivas ypperligt. Han snurrar upp deras högerback och kommer runt för att slå ett perfekt inlägg till Erik som kommer helt ren i mitten av straffområdet men får inte alls ner nicken utan den smiter över ribban istället. Men bra aktion av Melker på kanten och får även tummen upp av Erik.

Bajen har sedan ett bra passningsspel där Erik och Melker samarbetar bra på vänsterkanten och skapar en hörna bland annat. Strax därefter så byts en mycket bra Melker ut till förmån för Måns Söderqvist som ju gjorde en bra insats senast, trots förlust. Och man såg direkt vilket driv han hade på sin vänsterkant där. Kommer runt med en löpduell och slår ett fint inlägg, dock ingen som hinner komma dit. Sedan var det dags igen och denna gången springer han, för att sedan placera den i krysset mot bortre och det är ett klassmål av Måns vi får se. 4-1 till Bajen och matchen känns helt körd, om den nu inte redan var det innan.

Sedan skulle Haglund göra sin tredje tvåfotare för dagen, vad är det med karln? Apropå tre, så var det återigen dags för Erik Israelsson som skulle snappa upp en ribbretur och nicka in 5-1 och därmed bli hattrick-hjälte. Det var Lars Saetra som för andra gången denna dag träffar virket med et fint skott efter att Helsingborgare stått och sovit. Bollen går i undersida ribba och ner i marken där Erik alltså står redo på returen. Därefter skulle det inte så hända så värst mycket mer, utan Bajen spelar mest runt och Helsingborg ser uppgivna ut, vilket kanske inte är så konstigt. Matchen slutar 5-1 till Bajen, som ju var i underkant.

——————————————————————————————————————————————————-

Bäst i Bajen får man ju säga att hattrickhjälten Erik Israelsson är. 3 mål skojar man inte bort. Men han gjorde mycket på planen också. Men Johan Persson gör en riktigt bra insats och visar att han är en nyckelspelare för laget på det där defensiva mittfältet. Även Melker var bra idag, liksom flera andra. En bra dag på jobbet helt enkelt.

Hammarby – Helsingborg 5-1
0-1 Carl Johansson (4 min)
1-1 Erik Israelsson (6 min)
2-1 Erik Israelsson (20 min)
3-1 Alex (52 min)
4-1 Måns Söderqvist (81 min)
5-1 Erik Israelsson (83 min)

Publik: 20 516

 

Foto: Peter Jonsson

/ Johan Sandkulla