Efter en bedrövlig första halvlek där det mesta var emot oss och där Kalmar var klart mer taggade. Dom gjorde också 1-0 efter en bjudning av Richard Magyar. I andra halvlek var det dock helt omvända roller och Bajen hade mycket mer att säga till om. Man började andra halvlek riktigt bra och kunde även kvittera genom ett klassavslut av målkungen Erik Israelsson och släkten är värst var framme så klart. Därefter hade Bajen fler chanser men det började svänga allt mer ju längre matchen led men den slutade oavgjort.

Efter att brandlarmet gått i en restaurang på arenan, så kunde matchen komma igång cirka kvarten försenad. Och det var, precis som ifjol, Kalmar som började i ett rasande tempo och man skapade hörnor på löpande band. Dock var det egentligen bara på 1, kanske 2, av de 6 hörnor man skapade som egentligen blev farliga. Det var när Viktor Elm kom upp högst i en nickduell och Ögmundur fick göra en riktigt bra TV-räddning ut till en ny hörna.

Fast om vi ska vara helt ärliga så var det nog Hammarby som underpresterade å det grövsta än Kalmar som var så mycket bättre. För visst hade Kalmar bollen klart mer än Bajen. Men man skapade inte så pass mycket farligt sett till det spelarövertag man hade. Med det sagt så var det dock en bedrövlig halvlek av Bajen som inte hade något spel överhuvudtaget. Och när man väl fick tag i bollen, ja då stressade man iväg den på första gubbe som i sin tur kanske inte riktigt var vaken och så var det till att jaga bollen igen.

Första egentliga målchansen i spelet skulle komma efter halvtimmen spelad när kvicke Antonsson i Kalmar fick en jättefin pass i djupet som ser ut att gå lite väl långt ut åt kanten av straffområdet men Ögmundur går ut och täcker av målet bra, men Antonsson som den måltjuv han är uppfattar det snabbt och avslutar med ett snabbt tillslag på bollen. Och han får se bollen gå förbi Ögmundur, som ”låter den gå förbi”, och får se den rulla precis förbi stolpen. Riktigt nära och bra målvaktsöga där av Ögmundur, nåja.

Ett antal minuter efter så slår Kalmar en långboll från backlinjen som Magyar ser ut att enkelt kunna nicka bort, men istället nickar han inåt i banan, och framförallt till Antonsson som nosar upp bollen direkt. Och tar emot den för att sedan skjuta mot bortre med sin vänsterfot och det ser ut att vara ett kliniskt avslut av en typisk måltjuv. Men såna där bjudningar får man absolut inte göra Magyar, du borde ha lärt dig efter bjudningen som du gjorde mot Norrköping. Det brukar straffa sig. Men målet var dock helt logiskt då Kalmar haft det mesta av spelet i första halvlek, så det är väl inte mycket att säga om.

Inför andra halvlek så gör Nanne ett byte direkt då osynlige Måns går ut till förmån för Alex. Och man såg direkt att det skulle bli skillnad då Alex är betydligt jobbigare att ha och göra med som försvarsspelare. Men samtidigt så var dessutom Bajen ett helt annat lag jämfört med första halvlek. Man gick in i närkamper betydligt fortare. Pressen var bättre och det var klart fler som hade ett jävlaranamma i tänket att nu ska vi vända detta.

Och visst började man också skapa sina första målchanser, kors i taket. Först var det Birkir som tog sig fram på sin högerkant ända ner till kortlinjen där han slog ett fint inlägg, kanske aningen för kort då den rensades utåt. Men väl där var Torsteinbö först på andrabollen och tittade upp och försökte curla den i bortre men målvakten räddade till en hörna. Och inte långt efter så visade Bajen prov på ett fint kombinationsspel vid straffområdet när Alex med boll passade till Kennedy som i sin tur la tillbaka den till Alex, som visserligen hade en dålig vinkel, men skottet blev såpass farligt att målvakten inte kunde hålla i bollen och en back fick komma och rensa till hörna i sista stund.

Ett mål hängde i luften absolut och visst skulle det komma till slut. Det började med att Magyar passade en Melker på vänsterkanten, som i sin tur drev upp med bollen. Och när flera andra löpte bra, skapades det ytor för andra. Bland annat så fick Israelsson en helt fri yta vilket Melker inte var sen med att se och slog en fin passning. och Israelsson hann att ta emot, lägga bollen till rätta och curla den á la Kennedy (som han sa i intervjun hos Cmore efter matchen) i bortre krysset och det var kvitterat. Israelsson visade sin glädje efter målet sådär som han brukar göra, krigaraktigt.

Strax därefter har Melker återigen bollen på sin vänsterkant, och ser Kennedy som är helt ren på sin högerkant och slår en fenomenal krossboll mot bortre delen av straffområdet, typ, där Kennedy slår till på volley direkt och får se den gå precis utanför stolpen nära krysset. Kunde varit årets mål om den bara gått 40 cm mer åt vänster. Men nu är Bajen inne i sin bästa period i matchen vilket är tydligt. Man skapar chanser, man har momentum efter målet.

Med kvarten kvar av matchen gör en Kalmarspelare en riktigt groda vid mitten av planen när han helt opressad slår en galen passning inåt i planen till Alex som tar emot och snabbt vänder upp och går mot målet. Han får löpningar till höger, men framförallt till vänster där Melker är helt fri. Passningen kommer också till Melker men är aningen för tamt slagen och Melker blir tvungen att vänta in bollen vilket gör att han måste vända upp istället för att kunna gå direkt mot mål. Och när han väl vänt upp har flera spelare i Kalmar hunnit hem för att täcka av ett eventuellt skottförsök och chansen rinner sen ut i sanden.

Resten av matchen svänger sedan en del utan att något va lagen skapar någon vidare het målchans utan det är några halvlägen. Dock skulle Kalmar få ett ypperligt läge att verkligen forcera in ett segermål när Khalili går sönder med 10 minuter kvar, inklusive övertiden, och med alla byten gjorde blev Bajen tvungna att spela med en man mindre sista tiden. Då tog Kalmar tag i det hela och började rulla boll, men man skulle ha tio försvarare i Bajen att ta sig igenom vilket man inte lyckades med och i och med att Khalili gick sönder så kände Bajen att dom var nöjda med 1 poäng just då och fokuserade helt på att täcka upp bakåt i första hand.

Matchen slutade sedermera 1-1 också och Israelsson, som ligger i toppen av poängligan i Allsvenskan och är vår klart viktigaste spelare, fick rädda 1 poäng med ett mästerligt avslut.


Bäst i Bajen idag, baseras på andra halvlek då den första var obefintlig. Och då faller utmärkelsen naturligt på målkungen och poängräddaren Erik Israelsson.

Notera att både Philip Haglund och Richard Magyar är avstängda mot Malmö FF på onsdag.

Kalmar – Hammarby 1-1
1-0 Marcus Antonsson (41 min)
1-1 ERIK ISRAELSSON (65 min)

Publik: 10 209

Foto: Peter Jonsson

/ Johan Sandkulla