Ursäkta att jag stör lite så här i EM-tider. Lite så här när Sverige precis ska entra EM-scenen mot Irland. Lite så här när det snart är semester för många och Allsvenskan är mitt i sin skönaste tupplur. Men jag ska inte bli så långvarig, jag lovar.

I lördags kväll läckte allas vår sillykung Daniel Kristoffersson ut nyheten att Carlos Banda får lämna Bajen. Med bara 6 månader kvar på kontraktet väljer man att låta honom gå. In kommer istället Pablo Piñones-Arce som ju anställdes av Hammarby strax efter att han la fotbollsskorna på hyllan. Man sa då att han skulle få den något diffusa rollen som ”players manager”. Nu tar han alltså över som assisterande tränare.

Och många hurrade högt nyheten om Banda. ”Äntligen!!” ropade typ hela mitt Twitterflöde.  Medan andra stod som frågetecken; ”Varför just nu?” ”Vem kickar en assisterande tränare med så kort tid kvar?”.  Hammarby själva bekräftade nyheten på måndagsmorgonen, utan att överhuvudtaget kommentera varken frågan kring kontraktet eller att egentligen ge ett svar alls på varför han får gå.  De säger bara att man har fört en dialog om detta och i samförstånd kommit fram till att gå skilda vägar.

Yeah right. Så säger ca ingen som gått igenom en skilsmässa. ”Det är ett gemensamt beslut” ”Vi båda är med på det och kommer fortsätta vara bästa vänner”. Yada yada.
Nä ni. Den gubben går inte. Precis som i alla skilsmässor är det den ena parten som vill lämna mer än den andre. Någon har tröttnat på att den andre inte gör det den sagt att den ska. Som glömmer strumporna på golvet hela tiden eller kommer för sent till barnens träningar osv. Du vet. Till slut får man nog.

Jag tror att Nanne har fått nog. Banda var ingen som han aktivt fick välja in i sin stab. Han kom liksom med på köpet. Och det kanske har gått bra ett tag, Nanne kanske har stått ut med lite skit i hörnen i hopp om förändring. Det är ju en klassiker. Men till slut inser man att man bara kan förändra sig själv. Eller, kicka ut den andre.

Planen att peta in Pablo som assisterande tränare var nog redan utstakad när man anställde honom. Man visste att han står nära laget, staben, spelet och känslan på Årsta. Närmare än vad Banda kanske lyckats komma, trots sina många år där. Det här kanske är ett försök att bygga en starkare brygga mellan truppen och Nanne, som möjligen fått sig en törn när de sportsliga framgångarna inte visat sig. För att man kickar ut honom med bara ett halvår kvar på kontraktet är ju en stark signal på att något inte står rätt till i staben, och kanske i förlängningen, truppen.

Vad vet jag? Jag spekulerar eftersom informationen (som vanligt) är bristfällig. Utan tydliga svar, får man räkna med vilda spekulationer.

Jag kanske tittar på alldeles för många serier. Men jag ser det framför mig. Nanne står framför Banda, håller hans hand och säger lite buttert, på hans breda småländska
”Det är inte du Carlos, det är jag. Vi har vuxit ifrån varandra. Vi är helt enkelt för olika.”
Lite som man ljuger när man bara vill få ett slut på det hela.

 

/Jeanettte (@aboutjeanette)
Foto: Peter Jonsson