Bajen tog andra raka segern tack vare lite mer cyniskt spel. Man skulle få en straff i första halvlek efter lite ruff i straffområdet. Straffen placerade kung Kennedy snyggt upp i klykan. Direkt i andra halvlek kvitterade Kalmar efter en målvaktstavla av Ögmundur, men efter ett turligt mål signerat Johan Persson och en fot i Kalmar kunde Bajen kriga hem en seger. Inget skönspel men likväl 3 poäng.

Inledningsvis så visade Johan Persson direkt vad skåpet skulle stå och gick in i flera närkamper, men kanske ska va glad att inte fick ett gult kort. Oavsett så visade han inställning direkt vilket var riktigt skönt att se. utöver det så var det ett Kalmar som rullade boll mestadels och ett Bajen som inte hade bråttom överhuvudtaget. Man lät Kalmar rulla boll, eftersom man sedan Gefle borta börjat spela lite mer cynisk fotboll precis som ifjol när poängskörden var skral.

Och inte helt oväntat var det Kalmar som skulle få den första målchansen när man spelar sig igenom försvaret i Bajen med en fin djupledspassning till ett bekant ansikte i Måns Söderqvist, men precis som i Bajen så missar han ett bra läge från en dålig vinkel förvisso. Men samma gamla Måns dock. Kalmar skulle även få den andra chansen som var desto närmare ett ledningsmål. Romario i Kalmar kommer helt fri när Aidoo försöker ställa offside, men Ögmundur får göra en fin enhandsräddning. På returen dyker Jonathan Ring upp som har i princip öppet mål men skottet går utanför. Riktigt nära 0-1 där.

Efter ungefär 30 minuter får Bajen en frispark som man skyfflar in, men som leder ut till en hörna. Hörnan slås och domaren ser en brottningsmatch inne i straffområdet där Israelsson går omkull och kan inte annat än att blåsa straff för Bajen. Har riktigt dålig vinkel för att bedöma huruvida det var straff eller inte. Och har inte heller sett någon repris, men hur som helst så stegar Kennedy fram och placerar den busenkelt i krysset. 1-0 för BAJEN!!

Precis som innan målet fortsätter Kalmar trumma på och man skapar en målchans där man kommer runt på vänsterkanten och slår ett inlägg som David Elm kommer upp högst på men nicken går tätt utanför. Ganska dåligt placerat av David måste man säga. Där har vi återigen turen på vår sida.

Bajen skulle sedan skapa en fin chans när Smarason och Birkir kombinerar sig igenom på högerkanten nära straffområdet, där Birkir sedan måttar inlägg som Israelsson drar till på direkt vid straffpunkten ungefär. Men skottet går rakt i famnen på målvakten. Men bra anfall där av Bajen. Klockan tickar sedan på och vi har nu halvtidsvila.

Direkt i andra halvlek blir det en kalldusch där man har mycket spelare inne i straffområde efter en fast situation, och man försöker få bort bollen, men inte bättre än att Romario drar till med ett direktskott inne i straffområdet. Ögmundur gör en målvaktstavla vill jag påstå när han har tvål i händerna och vi har kvitterat till 1-1 för Kalmar. Kalldusch som sagt. Men inte helt oförtjänt sett till matchbilden.

Nu har Kalmar luft under vingarna och fortsätter gå för ytterligare ett mål. Romario är het för dagen och lyckas få iväg ett halvfarligt skott utanför straffområdet, men Ögmundur kan enkelt stoppa den från att gå i mål. Klockan tickar upp emot timmen spelad och det är Kalmar som har det mesta av matchen fortfarande. Men så kommer det en chans för Bajen från ingenstans. Alex får tag i bollen kan avancera och ser att Johan Persson kommer till vänster om honom, precis när en back i Kalmar stötbryter en aning passar han bollen till Johan som efter många om och men får till ett skott som sedermera ändrar riktning via en fot i Kalmar och ställer målvakten helt. Den rullar sedan retsamt in i mål och vi har 2-1 till BAJEN! Måste vara Johans snyggaste mål i Bajen, utan tvekan (skämt åsido).

Det börjar bli tjatigt men precis som förut så är det Kalmar som tar tag i taktpinnen och Bajen som backar hem och ligger rätt i positionerna, vilken man gör ganska bra får man säga. Några minuter efter målet får Bajen en dubbelhörna varav den andra blir en bra chans för Aidoo som kommer upp högst någon meter från målet. Men nicken går tätt över tyvärr. Bajen fortsätter sedan att försvara sig väl när Kalmar rullar boll likt ett handbollsanfall. men ganska ineffektivt får man säga då man inte skapar så väldigt mycket ska sägas. Istället så vinner Israelsson en boll högt upp i banan men skottet blir inte som han tänkt sig alls.

Mot slutet blir det mycket fasta situationer och inlägg för Kalmars del, men Aidoo och Boo Wiklander vinner ganska många närkamper ändå. Kalmar har oerhört svårt att hitta den där riktigt kvalificerade målchansen, men likt förbannat är det oerhört nervöst på läktaren. Och när Bajen sedan får straff i 93e minuten när Israelsson fälls i straffområdet så känner man att nu är det banne mig över. Då skjuter Israelsson den klockrent i stolpen och Kalmar går direkt till anfall i ett sista försök att få en kvittering. Men istället för någon målchans blir det ett uselt inläggsförsök och domaren blåser av matchen.

Bajen vinner med 2-1 och vi klättrar förbi Helsingborg i tabellen och närmar oss mittenskiftet med stormsteg. Det var ingen höjdarmatch men det var 3 poäng och det var många som krigade där ute. Tack Bajen!


Bäst i Bajen får gå till Joseph Aidoo som var lite överallt idag och vann många höjddueller. Men det var tajt om vem som var bäst. I övrigt så var det många som krigade på bra idag och vi tackar Kennedy och Johan för två fina mål.

Hammarby – Kalmar 2-1
1-0 Kennedy Bakircioglu (27 min, straff)
1-1 Romario (49 min)
2-1 Johan Persson (59 min)

Publik: 18 134

/ Johan Sandkulla

 

Foto: Peter Jonsson