Den cyniska fotboll fortsätter att segra. Idag slogs fiskrenset från Göteborg tillbaka med 2-0. Segern var aldrig ens hotad någon gång egentligen, endast domaren som ville annat. Philip Haglund visade att släkten var värst med sitt 1-0-mål efter att Erik Israelsson vunnit en nickduell. Och Kung Kennedy visade att han är just kung när han stänker in 2-0 på en frispark i slutminuterna och får höra arenan explodera. Klockren seger är en bra sammanfattning denna afton och sillstryparna åker hem i sorg.

Göteborg är precis emellan viktigt dubbelmöte i Europa League och valde att lufta laget en aning. Till en början såg man att det kanske skulle vara ett lyckat drag när Boman och Omarsson på topp hade några löpdueller utan att riktigt få till det i slutfasen.

Men det var Bajen som var betydligt närmare ett ledningsmål i början när brassarna Romulo och Alex hade bra kombinationsspel där Romulo passar fram Alex till ett fritt läge som Alvbåge i mål räddar, men returen tar Alex igen och skjuter mot mål. Där står en försvarare och täcker bollen på mållinjen. Riktigt nära 1-0 redan där. Någon minut senare är det dags igen för brassarna att visa bra samarbete. Denna gång går Alex skott utanför. Men det var en positiv början helt klart.

Därefter lyckas Göteborg skapa ett massivt tryck mot Bajen, dock utan att hitta något läge. Men man är bra i presspelet och man skapar en del hörnor som skulle kunnat resultera i något farligt. Bajen försvarar sig dock förnämligt bra och lyckas ta sig ur trycket från Göteborg. Istället snappar Kennedy upp en boll, han tittar upp och slår en krossboll in i straffområdet till Israelsson som får två göteborgare emot sig men vinner den och bollen dimper ner till en hel fri Haglund som enkelt kan stöta in bollen bredvid Alvbåge. Släkten är värst och vi har 1-0 till Bajen!!

Lite senare så får Romulo en passning i djupet som han springer på men fälls, tycker jag det ser ut som, men domare Hamlin avvärjer. och bara kort efter så får Göteborg ett läge där man ramlar på liknande sätt och nu väljer Hamlin att blåsa istället. Såklart blir det frustration bland fansen precis i närheten och runt om. Hamlin fortsätter sedan med att inte blåsa för rätt ”klara” situationer och istället blåsa för mindre ”klara” situationer. Jämnheten i dömandet är horribelt skulle jag säga.

Göteborg har en ganska bra chans att skjuta in kvitteringen där Boman får ett bra skottläge men Birkir hinner upp och täcker riktigt bra efter att det varit lite kalabalik precis innan. Det är i princip det sista som händer i första halvlek.

Bajen börjar andra halvlek på ett bra sätt och skapar en hörna tidigt som Aidoo kommer upp högst på men bollen är lite för hög ändå. Men jäklar vilken huvudspelare den lille akrobaten är, spänsten är ju makalös. Och efter cirka timmen spelad får Romulo en boll som han tar emot. han börjar sedan driva med bollen framåt och igenom de flesta Göteborgare, och slår en passning till Israelsson, för att sedan springa vidare. Vilket Israelsson ser och som i sin tur gör en lobbpass över två försvarare och Romulo laddar bössan för fulla muggar, men volleyskottsförsöket blir det ingenting med då han träffar håll i luften dessvärre. Men annars kunde det blivit en Van Basten-light om det velat sig väl. Fint anfall ändå av Hammarby. Och Romulo har nog gjort sin bästa match i Bajen sen ankomsten från Brasilien.

Efter en tids böljande spel, kors i taket, så sticker Aidoo upp i ett anfall och försöker spela vägg-spel med Romulo men lyckas inte riktigt, istället får Romulo tag i bollen igen och drar på ett skott som styrs ut till en hörna. Bra initiativ från Aidoo i första läget men även friskt vågat av Romulo att testa skott en bit utanför straffområdet. Något som uppskattas av fansen helt klart. Och på den kommande hörnan som slås av Kennedy dyker Haglund upp högst och får nicken mot mål, där står en Göteborgare på mållinjen och räddar med handen. ALLA i Hammarby skriker och viftar på att bollen tar på handen, men domare Hamlin är iskall och avvärjer. Det såg helt solklart ut som att han stoppade ett mål med handen. På exakt samma mållinje där vi blev berövade en straffspark ifjol när en Norrköpingsspelare räddade med handen. Men återigen blir det alltså ingen straff.

Göteborg gör ett dubbelbyte med 20 minuter kvar ungefär och försöker få till en förändring i spelet. Där jag tycker Bajen kontrollerar, vad som händer där ute, väldigt bra. Boo Wiklander och framförallt Aidoo dominerar i mittförsvaret och ligger tätt på göteborgarna hela tiden vilket gör att det blir svårt att skapa någonting. Det är ett klockrent försvarsspel. och med kvarten kvar byts en trött Alex ut till förmån för Khalili och inte långt därefter Även Romulo till förmån för Lidberg. Just inhopparna skapar ett läge ihop. Khalili ser att Lidberg går i djupet och slår en fin passning. Lidberg får tag i bollen men har absolut ingen med sig. Så han han går istället framåt och vrickar bollen lite till höger och avlossar ett skott, dock ganska högt över och därför inga problem för Alvbåge i målet.

I 85e minuten fixar Lidberg en frispark några meter utanför straffområdet och ett bra läge för Kennedy att säkra segern. Han stegar upp och slår den över muren och mot målet och i måål…neeej Alvbåge hinner precis dit med fingertopparna och det blir en resultatlös dubbelhörna. I anfallet efter får Göteborg en riktigt bra chans där Ankersen får till en praktträff, men som tur är går rakt på en täckande bajenförsvarare. Skottet såg annars ut att bli riktigt farligt.

Lidbergs inhopp är bra och han får en boll som han driver upp mot straffområdet, för att enkelt lägga en passning snett till höger där Haglund kommer och får en hockeytackling precis utanför straffområdet. Nu har Kennedy alltså ett ännu bättre läge med tre minuter kvar av övertiden. Han stegar upp, man ser att en göteborgare gör en rövare och ställer sig vid ena stolpen men går snabbt tillbaka till muren, då stänker Kennedy upp den i andra hörnet stenhårt. Rakt upp i krysset och otagbart för Alvbåge. Arenan exploderar och Kennedy rusar ut till hörnet av klacken och skriker ut sin glädje samtidigt som resten kommer efter och det blir ett enormt kramkalas. 2-0 till Bajen och nu var saken klar. Ett cyniskt och effektivt Hammarby besegrar Göteborg och man gör det helt välförtjänt. Inget snack.

NU väntar ännu ett derby på Vännervallen mot AIK nästa söndag och det blir helt andra bullar nu än vad det blev i hemmaderbyt för 1 månad sen, det vill jag lova.


Bäst i Bajen är svår att säga då jag tycker alla gjorde en riktigt bra match. Men Aidoo imponerar ju verkligen och börjar växa ut till en bjässe där bak, trots sin storlek. Kennedy gör det riktigt bra också, liksom Boo Wiklander osv osv.

Hammarby – Göteborg 2-0
1-0 Philip Haglund (20 min)
2-0 Kennedy Bakircioglu (91 min)

Publik: 21 848

/Johan Sandkulla

 

Foto: Peter Jonsson