Bajen dominerade första halvlek och skapade massvis med hörnor, men de där riktigt klara chanserna saknades dock, även fast Dibba hade en cykelspark tätt utanför. I andra halvlek kom Jönköping igång mycket bättre men det spelet mattades av ju längre halvleken gick. Med kvarten kvar så volleysköt Kung Kennedy in 0-1 hur snyggt som helst och segern var aldrig hotad, även om en viss nervositet infann sig på slutet. Riktigt tung seger i en rätt tråkig match och formen håller i sig.

Bajen börjar matchen bäst och får ett läge redan efter 2 minuter, när Jönköpingsspelare dräller med bollen på kanten utanför straffområdet. Pa Dibba tar hand om bollen, får en försvarare emot sig, går runt på ena sidan och drar till med ett skott mot bortre som målvakten motar ut till en hörna. Hörnan slås och boxas undan av målvakten, men det kommer dock ett skott för Bajen, Persson tror jag, men det går högt över. Så ja det var nog Persson hehe.

Klockan tickar vidare och det är Hammarby för hela slanten i princip. Man trycker på hela tiden och skapar massvis med hörnor som är ganska farliga utan att det där riktiga läget dyker upp. Och defensiven fungerar klockrent som vanligt numera. Dock behöver varken Aidoo eller Boo Wiklander öra speciellt mycket då pressen i första läget av spelarna framför gör jobbet förträffligt bra och stressar fram passningar från motståndarna som blir helt fel för deras del och Bajen kan trycka på ytterligare.

Jönköping första chans, var nog deras första anfall överhuvudtaget, kommer till på en offensiv frispark i inläggsläge där en spelare kommer upp högst i straffområdet men nicken går högt över så ingen fara på taket där inte. Istället så är det Hammarby som är nära att göra ledningsmålet när Kennedy får tag i bollen ute till höger på offensiv planhalva och slår ett inlägg till Pa Dibba som gör en cykelspark och får se bollen gå tätt utanför vänstra stolpen. Målvakten står fastgjuten på mållinjen, så hade bollen gått lite mer till höger hade han varit helt chanslös.

Och det sista som händer i en halvlek som dominerats av Hammarby, är att Boo Wiklander får ett gult kort för hög spark och är därmed avstängd hemma mot Häcken i nästa omgång.

I andra halvlek så är det Jönköping som har svarat på halvtidssnacket bäst genom att ta tag i matchen. man har ett helt klart bättre anfallsspel och kommer till några lägen första 10 minuterna av andra halvlek. Framförallt två skott som kunde blivit lite farligare än vad dom faktiskt var, men det var ändå betydligt farligare än vad dom visade upp i första halvlek.

Men det där anfallsspelet för Jönköping dör ut ju längre tiden går och matchen känns väldigt jämn just nu. och det händer i princip ingenting, utan det är mest spel på mittplan förutom någon halvchans åt vardera håll. Men med kvarten kvar så smäller det till rejält. Haglund kastar ett långt inkast in i straffområdet. Aidoo förlorar en nickduell, kors i taket, men undanrensningen av en försvarare i Jönköping blir inte bättre än att Kennedy drar till på volley direkt och får en sån där urläcker båge på skottet och får se den segla in i bortre burgaveln. Hur snyggt som helst och vi har 0-1 till HAMMARBY! Och 5 minuter tidigare hade man bytt in båda brassarna, sen om det blev någon brasse-effekt vete fan. Men på Kennedys drömpärla var det en gnutta brasse-effekt i alla fall.

Nu hade man kanske förväntat sig en forcering från hemmalaget, men det kommer ingen och istället får Jönköping några omställningslägen där inhopparen Pär Ericsson känns lite halvfarlig och får iväg ett skott från snäv vinkel som Ögmundur räddar till en resultatlös hörna. Ingen fara på taket egentligen, men nervös är man. och inte blir man mindre nervös när Jönköpingsspelare försöker filma till sig en straff, och får ett gult kort för det. Men när domarnivån i Allsvenskan är som den är så finns det alltid en risk att man dömer straff för ingenting, eller dömer icke-straff när man slänger sig som back och räddar med armen, som senast. Fast domare Al-Hakim, som var dagens domare, är dock en av de bättre och gjorde en riktigt bra match överlag.

Hammarby känns sedan väldigt stabila bakåt och Batan får till och med byta av kompisen Kennedy, för att säkra upp bakåt. Jönköping är aldrig ens nära en kvittering och segern känns så rättvis till slut. Bajen vinner med 0-1 och mirakelhösten är här!


Bäst i Bajen måste ju bara gå till president Kennedy, finns inget annat. Även om det var laginsatsen som var bäst idag, var det skickliga högerfoten som blev den avgörande faktorn.

Notera att David Boo Wiklander är avstängd hemma mot Häcken i nästa omgång.

Jönköpings Södra – Hammarby 0-1
0-1 Kennedy Bakircioglu (75 min)

Publik: 6247

/ Johan Sandkulla

 

Foto: Peter Jonsson