Ja det skulle visa sig bli en repris på cupsegern mot AIK 2015. Man kommer tidigt i underläge, men kvitterar ganska snabbt därpå för att sedan avgöra i andra halvlek. Välförtjänt sett till matchbilden, absolut inte. Gnaget styr och ställer och har ett visst tryck på oss stundtals men vi reder ut det hela och lyckas alltså avgöra mot slutet och tar med oss 3 poäng hem från fiendeland. Lika skönt som det låter.

Bra inramning med mycket fans och bra tryck. Dock speglade det inte alls spelet första kvarten kan man säga. Det var tempofattigt och än mer chansfattigt. Knappt någon duell ens, ibland undrade man ifall matchen ens börjat. Det fick man dock svar på tal om efter dryga kvarten. AIK slår ett inlägg från högerkanten som känns helt ofarligt, men där dyker Nils-Eric Johansson upp som gubben i lådan bakom en Birkir, som får ta på sig det där målet, och nickar distinkt in 1-0 i bortre hörnet. Helt från ingenstans alltså, så det kom lite som en chock helt klart.

Men Bajen jobbar sig tillbaka och det dröjer inte många minuter tills man skulle kvittera på säsongens snyggaste anfall för Hammarbys del. Dibba droppar ner en aning och får en lång passning till sig, tar emot och passar Persson som kommer lite på sidan som ser att Birkir finns helt fri på högerkanten och slår en passning dit. Birkir i sin tur ser att landsmannen Smarason befinner sig fri i straffområdet nära första stolpen och slösar ingen tid utan slår in bollen med ett tillslag som Smarason alltså bara kan skarva mot bortre och vi har kvitterat, 1-1 HAMMARBY. Det var ett klassanfall utgör sig bättre på bild än via text må jag lova.

Och från att ha varit helt chansfattigt och sömnlöst första kvarten har vi nu på bara några minuter alltså 1-1 på resultattavlan och matchen i övrigt har absolut tänt till nu vilket man ser i närkampsspelet bland annat. Men även en del nästanlägen där sista passen varit aningen svag, åt båda håll.

AIK tillåts hålla mycket boll och man ser klart och tydligt vilken taktik tränare Michelsen valt här. Det är att ligga rätt i positionerna med många man bakom bollen, för att sedan slå en passning mot Dibba när tillfälle ges. Den där passningar var dock allt som oftast en höjdboll. Och som alla säkert vet är det inte direkt Dibbas melodi att både ta emot en höjdboll och hålla ifrån sin motståndare, nä han ska ha bollen på marken i djupled så det blev inte mycket till anfallsspel för Bajen i första halvlek.

Så AIK får fortsätta ha mycket boll och slår en hel del inlägg, utan att skapa någon farlig chans direkt. Det enda farliga dom har i första halvlek är två frisparkslägen där Birkir får en regelrätt varning på den första, men där Goitom filmar till sig den andra och där Aidoo får en varning, för vad vet ingen fortfarande. Kroppsspråket säger vissa men jag har fortfarande svårt att se vad han gjorde fel i kroppsspråket. Måste ju kunna få reagera en aning annars kan vi ju sluta spela fotboll. Frisparkarna i sig var dock ganska ofarliga så ingen fara på taket där inte. Mycket mer händer inte i första halvlek.

Andra halvlek börjar i klart mer intensivare tempo kontra första halvlek. Nu ser man klart och tydligt att AIK går för 2-1. Man skapar ett visst tryck och ett antal hörnor på det, dock utan resultat. Dock nära att Goitom lyckas armbåga in ett mål, men Ögmundur var med på noterna och motar bort den bollen bra.

Men Bajen får kriga på nåt kopiöst när AIK trycker på än mer och det känns lite oroligt hela tiden och känslan där och då var att snart rasslar det till bakom Ögmundur, men återigen så skapar AIK inte så värst många heta lägen utan mer halvchanser och då ska inte ens Bajen kunna släppa in mål, nåja. Mitt i allt vräker det ner snö och vi är alltså mitt i April månad, värt att poängtera hehe.

I mitten på andra halvlek skulle Dibba sno åt sig bollen och avancerar sedan mot ett halvpositionerat försvar i AIK när dom var på väg fram en aning. Men Dibba avancerar med bollen från vänsterkanten ända in mot högerkanten av straffområdet, efter att ha passerat två spelare, och skjuter sedan i motsatt riktning men ser bollen rulla tätt utanför stolpen. Men det kändes riktigt farligt det där, inget AIK kan skryta med utöver deras spelarövertag, för deras chanser lyste med sin frånvaro.

Det där trycket som AIK hade första 15-20 minuterna i andra halvlek har sakta men säkert mattats av nu, vilket AIKs tränare Norling märkt. Han gör då ett dubbelbyte som känns mer offensivt och signalen är ganska tydlig här. Nu går vi för 2-1. och 2-1 skulle det också bli, dock var det inte AIK som skulle göra det utan det var Bajen. Det kommer ett inlägg från Solheim som på vänsterkanten som är ganska misslyckat och som Väisänen ska rensa undan, men inte längre än att den går rakt på en Smarason strax utanför straffområdet som direkt laddar för skott. och det ser först ut som ett misslyckat försök, vilket det i och för sig var, men på vägen fastnar skottet på en helt fristående Dibba som enkelt kan placera in 2-1 och Bajen leder nu matchen med kvarten kvar att spela. Precis som 1-0 kom från ingenstans kom även 1-2 från ingenstans men vi klagar inte.

Bara några minuter efter var Bajen nära att utöka sin ledning när Dibba återigen kommer i en omställning, men ser att Hamad följer med bra ett bra sätt och kliver in bakom han lite lurigt och Dibba slår en sidledsstickare som dock hamnar aningen bakom Hamad. Dock vänder Hamad sig om snabbt och i samma veva får iväg ett riktigt bra skott som ser ut att gå i mål, men istället går klockrent i ribban. Riktigt nära 3-1 Bajen alltså, attans.

Det är nu 5-8 minuter kvar av matchen och AIK trycker återigen på när Bajen faller allt längre ner. Inläggen och hörnorna fortsätter att komma, men tycker mittbackarna Aidoo och Magyar har bra kontroll på det mesta i höjdväg så det känns inte så oroligt egentligen, mer än att man har hjärtat i halsgropen som sig bör som bajare. Inga konstigheter. Tiden rinner dock iväg för de svartgula. För Bajen håller undan och tar TRE RIKTIGT SKÖNA POÄNG! FORZA BAJEN!


Bäst i Bajen idag tycker främst laginsatsen var men om jag ska nämna några spelare som sticker ut så är det Aidoo, Magyar, Smarason, Hamad och Dibba. Även kritiserade Kennedy gör en habil insats idag.

AIK – Hammarby 1-2
1-0 Nils-Eric Johansson (14 min)
1-1 Arnor Smarason (18 min)
1-2 Pa Dibba (79 min)
Publik: 32 318

Foto: Peter Jonsson

/ Johan Sandkulla