Succén fortsätter för Hammarby och laget fick med sig en poäng från Bravida Arena och som ger en extra ”boost” till nästa veckas derby mot Djurgården på Nya Söderstadion.
Fortsatt serieledning och stor poängfixare var Nikola Djurdjic, som gjorde två mål inom 60 sekunder i första halvlek. Matchen slutade 2-2. Ett resultat som Hammarby måste vara nöjda med eftersom Häcken bara förlorade en hemmamatch under 2017.

Fotbollssupportrar i Sverige är imponerade av Hammarbys  inledning av allsvenskan. Under försäsongen var Hammarby uträknade av experter, som menade att Bajen får svårt att komma bland de sex bästa. Nu låter det helt annorlunda.
– De har fått ihop pjäserna snabbt. De byter lag hela tiden. Jag vet inte vilka spelare som tillhör startelvan och de skapar målchanser hela tiden. Jag är djupt imponerad av laget sa  Olof  Lundh i direktsändning i Cmore.

Olofs kollega Alexander Axén var också imponerad.
– Joakim Björklund är mycket viktig som assisterande tränare och han är ansvarig för försvarsspelet. Spelarna har säkert googlat hans namn och har stor respekt för hans tankar. Han har stor del i Hammarbys framgångar, förklarar Alexander Axen.

Många blev förvånade när startelvan presenterades en timme före avspark. Två spelare som var bäst på plan mot IFK Norrköping, Pa Dibba och Sander Svendsen, förpassade till reservbänken. I stället återgick tränaren Stefan Billborn till samma startelva som mötte Brommapojkarna för drygt en vecka sedan, plus att Simon Sandberg kom in och Mats Solheim ut.
Inför söndagens match berättade Imad Khalili att bortamatchen mot Häcken är en av de tuffaste under säsongen och visst fick han rätt. Hemmalaget sårade Hammarby med snabba omställningar och fick  smaka på sin egen medicin.

Imad som gjort stor succé i inledningen av serien.
– Förtroendet från tränaren gör mycket. Jag passar in i deras spelsystem och det känns som en liten revansch och vi har något bra på gång.  Vi har börjat bra men vi är inte nöjda. Häcken borta är en av de tuffaste bortamatcherna och vi är ödmjuka för uppgiften, förklarade Imad Khalili innan avspark.

Paulinho inledde målskyttet
Precis som mot IFK var Hammarby nära 1-0 redan i första minuten. Nikola Djurdjic drev upp bollen, spelade ut till Simon Sandberg som sprang in i straffområdet och spelade tillbaka till Nikola, men domaren blåste för offside.

Hammarby hade samma taktik som senast. Laget startade pressen lite längre ner i  banan och spelade sig fram. Det känns som långbollarna från 2017 är förbjudna och gör man det får man kanske betala böter till straffkassan. Neto Borges tog för sig direkt på vänsterkanten och var som en Ferrari, som ständigt hotade i djupled samtidigt som Häcken försökte hitta avgörande passningar och slog bort många bollar.

I 11:e minuten tog hemmalaget ledningen. Paulinho presenterade sig för första gången. Sprang in i straffområdet och Björn Paulsen hade inte en chans i duellen och satte bollen i nättaket.

Häcken snabba omställningar
Precis som Imad Khalili sa innan match är Häcken borta en av de svåraste matcherna.  Framgångskonceptet för att vinna matchen var att vårda bollen och inte tappa boll på motståndarens planhalva, för Häcken har snabba omställningsspelare och det fick Hammarby-försvaret känna på några gånger under matchen.

Häcken var nära 2-0, då hemmalaget genom Erik Friberg  slog en snabb frispark och Häcken kom fri, men Johan Wiland gjorde en fotparad. Några minuter senare var det Joel Andersson som testade Johan Wiland med ett bra skott.

Jiloan Hamad testade ett skott utifrån straffområdet som målvakten räddade till hörna. En hörna som Peter Abrahamsson gjorde en tavla på. Peter var ute och hängde tvätt (eller fisk) och Nikola Djurdjic tog vara på returen och kvitterade till 1-1. Knappt minuten senare visade resultattavlan 2-1 till Hammarby.
Direkt på avspark blev Emil Wahlström attackerad av Nikola Djurdjic, som stal bollen och placerade iskallt in bollen i målvaktens högra hörn. Två mål inom 60 sekunder.

I och med de två försvarsmissarna fick Hammarby den matchbild man hade önskat sig men ledningen höll bara i nio minuter in i andra halvlek innan Häcken kvitterade. Samtidigt gjorde Stefan Billborn sitt första byte i matchen. Imad Khalili ut och in med Sander Svendsen.

I den 61:minuten tog David Fällman sig för ljumsken och signalerade för spelarbyte. I stället fick fjolårets komet Marcus Degerlund göra säsongsdebut. Ett tufft läge för Marcus att komma in, då Häcken flyttat fram spelet.

De sista 20 minuterna var det mycket Häcken mot ett tröttkört Hammarby. Viktor Lundberg hade en nick som Wiland enkelt räddade. Stefan Billborn, Joacim Björklund och Pablo Piñones-Arce diskuterades flitigt på bänken vilket deras sista spelarbyte skulle bli.
I stället för att vårda den poäng de hade, satsade trion allt på ett offensivt byte och ett segermål. Ut med Jiloan Hamad, in med kultspelaren Erkan Zengin.
I den 84:e minuten fälldes Sander Svendsen på högerkanten och fick en frispark utanför straffområdet. Erkan Zengin tog bollen och försökte hitta Björn Paulsen i luftutrymmet, men Häcken fick bort bollen.

Slutminuterna var mycket viktiga för hemmalaget. Vid förlust skulle laget vara åtta poäng efter Hammarby. Neto Borges tvingade fram en hörna vid Bajen-klacken när tre minuter återstod. Bollen gick över samtliga spelare och där stod Nikola Djurdjic, men fick en halvträff.
Domaren visade fem minuter tilläggstid, men matchen slutade 2-2.

Peter Murling

Foto: Peter Jonsson