För två veckor möttes IFK Göteborg och Hammarby på Gamla Ullevi. En trevlig tillställning på plan, men på läktaren var det inte lika bra. Från Hammarbys sektion kastades det in bengaler upp mot IFK Göteborgs sittplatsläktare och efter det blev en irriterad stämning mellan de båda supportergrupperna.,
Disciplinnämnden har fått in en anmälan och den vänder sig enbart till Hammarby supportrar.
– Det stämmer. Grunden för anmälan är att varje förening har ansvar för sina supportrars uppträdande, även gästande förening har det, säger förbundets riksombud Tobias Tibell till FotbollDirekt.se.

Tack vare videokameror har polisen identifierat tre personer som ligger bakom bengalkastningen och det kan kan medföra onödiga utgifter för Hammarby Fotboll som kan tvingas betala böter.
– Föreningen har ett ansvar för uppträdanden hos sina supportrar. I grundläget har arrangerande förening ett ansvar för ordning och säkerhet på arenan. Men parallellt med det så har gästande förening, i det här fallet Hammarby, ett ansvar för sina egna supportrar på den egna sektionen.

Om det finns ett ansvar hos IFK Göteborg så faller det på disciplinnämnden att utreda det, säger Tibell:

– Vi har rapporter från match- och säkerhetsdelegater. Sedan har vi också en videoupptagning från när bengalerna som kastades upp på läktarna. Vi har ingen anmälan mot Blåvitt utifrån att de ska ha brustit i säkerhetsarbetet som arrangör. Sedan om det kommer fram nya uppgifter kring att så skulle vara fallet så kan de anmälas i efterhand i så fall.

Foto: Peter Jonsson