Några  timmar kvar till avspark på Nya Söderstadion och enligt uppgifter kommer det vara fler Bajen-supportrar  på plats på arenan än hemmalagets supportrar.  I sociala medier kallas det Djurgårdens publiksuccé.
Vi på Bara Bajen betygsätter lagen , lagdel för lagdel, reservbänk, fans, rutin och tränare och vi har försökt att vara så neutrala som möjligt.
Hammarby vann kampen mycket tack vare den formkurva laget befinner sig i just nu. Resultat blev 35-31.

Efter att summerat betygen visar sammanställningen att Hammarby samlat på sig flest plus, men trots det lämnar vi över favoritskapet till hyresgästerna. Det är de som jagar derbyspöken och närkontakt med topplagen.
Som underlag till betygsättningen har jag använt Aftonbladet och Expressens fotbollsbiblar.

Vi utgår från den startelvan som vi tror båda lagen kommer till spel med.

Målvakt:

Djurgården:   + + + + +
(Andreas Isaksson)
Många menar att Andreas Isaksson är Sveriges bästa landslagsmålvakt genom tiderna. Mitt personliga val är Tomas Ravelli. Andra anser att det finns målvakter som varit bättre. Utan tvekan är Andreas meritlista imponerade och i fjol visade han upp en fin form i målet som gjorde att Djurgården kom ut i Europa. Han är alltid trygg i målet och gör det enkla även när det är svårt.

Hammarby:       + + + +
(Johan Wiland)
Johan Wiland är en trygg målvakt, som betytt mycket för Bajen sedan han kom i somras. Har inte kommit upp till den nivå alla vet han håller. Svarade för en bjudning hemma mot Norrköping. I sina bästa stunder är Johan en målvakt med fem plus. Hoppas han kliver fram och vinner målvaktskampen. 3 SM-guld och fyra ligasegrar i Danmark.  Bra reflexräddningar och ett fint spelsinne.

Ställning: DIF- Hammarby 5-4

Försvar:

Djurgården:      ++++
(Jonas Olsson, Jacob Une Larsson,  Jonathan Augustinsson, Felix Beijmo)
Kommentar:
Djurgården har tre mycket bra mittbackar som sporrar varandra. Jonas Olsson har varit skadedrabbad men finns troligen med i startelvan på söndag på bekostnad av Marcus Danielsson.
Försvaret har spelat stabilt men det finns utropstecken för ytterbackarna. Felix Beijmo hade en fantastisk debutsäsong i fjol, men har inte varit lika stabil de inledande omgångarna. Jonathan har imponerat på vänsterkanten, men snart kommer en svacka. Kanske på söndag?

Hammarby:   + + + +
(Simon Sandberg, Björn Paulsen, David Fällman, Neto Borges,)
Kommentar:
Hade det varit i början av mars och vi betygsatt försvaret så hade det förmodligen inneburit två plus. Flera spelare har höjt sin kompetens avsevärt.
Tidigare har det varit vilda-västern dörrar i försvaret, men Joacim Björklund (Clint Eastwood) har jobbat hårt med  defensiven, sedan ankomsten och har nu stängt dörrarna.
Björn Paulsen är  just nu allsvenskan bästa mittback och David Fällman har varit stabil, trygg och bollskicklig och får äntligen visa vilken kvalité han håller. Ytterbackarna har spelat bra och den som imponerat mest är talangen från Brasilien, Neto Borges.

Ställning 4-4. Totalt 9-8.

Mittfält: + + +
(Jonathan Ring, Kevin Walker, Jesper Karlström, Fredrik Ulvestad)
Kommentar:
I fjol hade Djurgården en av seriens starkaste mittfält och var fem plusi varje match.. Kim Källström, Othman El Kabir och Magnus Eriksson är borta.  Kevin Walker har inte lyckas fullt ut som innermittfältare.  Inte heller Jesper Karlström som gjorde landslagsdebut i januari har fått spelet att fungera till 100 %.
I vintras värvade DIF Dzenis Kozica från J-Södra men har svårt att hitta någon roll åt honom i startelvan.  En som spelat bra och övertygat är norrmannen Fredrik Ulvestad. Han är det största hotet mot Hammarby?
Blir intressant att se hur mittfältet fungerar om matchbilden blir att Hammarby har mycket bollinnehav och Djurgården får jaga. Då får deras spelare en svettig eftermiddag.

Hammarby.  + + + + +
(Jiloan Hamad, Junior, Jeppe Andersen,  Muamer Tankovic, Erkan Zengin)
Kommentar:
Den lagdel som fungerat bäst. Slitvargar, tekniker, bollvinnare. Hammarby har alla ingredienser i laget. Junior har varit allsvenskan näst bästa mittfältare under allsvenskans 450 minuter. Det är bara Jiloan Hamad som varit bättre.
Maumer Tankovic har ”tankat upp” och hittat sin perfekta roll i Jesper Janssons lagbygge. Snart kanske dags att någon supporter kysser hans fötter. Mot Djurgården gör Erkan Zengin sin riktiga återkomst i Bajen

Ställning: 3-5 . Totalt 12-13

Anfall:
Djurgården: + +
(Tinotenda Kadwere Yura Movsisyan

Kommentar:
För att vara ett topplag har Djurgården anfallare som inte skrämmer något allsvenskt lag.  Djurgården har bara lyckats göra sju mål framåt (Bajen 13). Gustav Engwall har lämnat, men lämnade inget tomrum efter sig. Tinotenda Kadwere är mycket ojämna och svårt att veta vilken klass han håller. Kan briljera och avgöra målen, kan lika väl bränna flera lägen och lämna planen mållösa.
Yura Movsisyan fick rött kort i debuten. Svårt att säga vilken klass han håller.

Hammarby: + + + + +
(Nikola Djurdjic)
Kommentar:
Svårt att vara partiskt men Hammarby har just nu Sveriges bästa anfallare (formmässigt) . Det behöver inte betyda att anfallare är bättre än Malmö FF och AIK.
Just nu känns det som det inte spelar någon roll vem som spelar. Nikola tvåmålskytt senast mot Häcken. Pa Dibba show. Sander Svendsen väntar på sitt första mål.
Frågan är vem som blir derbyhjälte på söndag.

Ställning: 2-5.  Totalt 14-18

Bänken:

Djurgården: + + +
(Tommi Vaiho, Marcus Danielsson, Niklas Gunnarsson, Dzenis Kozica, Aliou Badji, Hampus Findell, Haris Radetinac)

Kommentar:
Djurgården har ett sparkapital att kasta in Marcus Danielsson i försvaret. Framåt kan Dzenis Kozica ställa till med problem om han får chansen.  Annars är bänken tunn. Vid underläge har Djurgården bara Aliou Badji att kasta in och det skrämmer inte ens försvarsspelarna i Värmdö IF.

Hammarby: + + + + +
(Davor Blazevic, Mats Solheim, Kennedy Bakircioglu, Arnor Smarason, Rebin Asaad,  Sander Svendsen, Pa Dibba)

Kommentar:
Har Hammarby någonsin haft en starkare bänk? Sju spelare som längtar efter att få chansen att få komma in och känna värmen från Nordens bästa supportrar.  På bänken har vi sju potentiella derbyhjältar.
Skulle inte förvåna att Sander får hoppa in den 60:e minuten och han avgör med två mål.
På bänken har vi  den levande legenden Kennedy Bakircioglu.  Tänk en frispark utanför Djurgårdens straffområde.  In kommer Kennedy, tar sats och sätter bollen i krysset. En dröm? Och i den 99:e spelminuten.

Ställning: 3-5. Totalt 17-23

Läktarupplevelse (bedömning Expressens fotbollsbibel:

Djurgården: + + + +
Kommentar:
Tele 2 Arena är förmodligen allsvenskans bästa. Perfekt storlek och grym akustik ger en härlig upplevelse för besökare.  Känslan är även att Djurgårdsfansen fått fart på saker och ting. Efter att publiksnittet dippat 2016 stod klubben för en 20-procentig ökning.

Hammarby: + + + + +
Kommentar:
Högst publiksiffror i Skandinavien, 82:a högsta i hela Europa och en inramning som många klubbar i större ligor kan drömma om. Nya Söderstadion är en fenomenal läktarupplevelse.

Ställning: 4-5. Totalt 21-28

Tränare:

Djurgården:  + + + + +
(Özcan Melkemichel)

Kommentar:
Om man tar Djurgården till sitt första Europaspel på elva år och bjöd bra underhållning 2017 och inledde 2018 att gå till final i Svenska Cupen. Özcan måste ges beröm för det han gjort i DIF under ett år.

Hammarby:  ++
(Stefan Billborn)

Kommentar:
Återigen gäller det att vara opartisk och ha båda fötterna på jorden.  Stefan är ny i sin roll som seniortränare. Visst, han har fostrat flera landslagsspelare som John Guidetti, Ludwig Augustinsson med flera i BP, men är helt grön som tränare i allsvenskan.  Han har fått bästa tänkbara start men han har bra hjälp av Pablo och Joackim. Forsätter Hammarby ta segrar lär Stefans plus bli både ett eller två hög bättre nästa gång lagen möts.

Ställning: 5-2. Totalt 26-30

Rutin:
Djurgården: + + + + +
Kommentar:
Skulle det blåsa kalla vindar kan Djurgården luta sig mot Andreas Isaksson och Jonas Olsson.  Jacob Uno Larsson har också samlat på sig mycket  erfarenhet. Även Kevin Walker har spelat flera derbyn och har fin rutin.

Hammarby: + + + + +
Kommentar:
I Djurgården finns det erfarenhet hos två spelare med fina meriter. I Hammarby har flera spelare som kan lugna ner spelet om det inte skulle gå enligt matchbilden. Kennedy Bakircioglu, Johan Wiland, Erkan Zengin  Jiloan Hamad sitter på erfarenhet.

Ställning: 5-5. Totalt 31-35.

Peter Murling

Foto: Peter Jonsson