Hammarby segertåg fortsätter i allsvenskan.  På övertid var Jonas Olsson nära nicka in ledningsmålet för Djurgården. I stället blev det en snabb kontring, där inbytte Kennedy Bakircioglu passade till Jiloan Hamad som friställde Pa Dibba. Han lobbade bollen iskallt över Andreas Isaksson och avgjorde matchen med sitt 2-1 mål
Publiken var i eufori och sjöng Monty Pythons låt ”Always the right side of life” inför 24 396 åskådare
Hammarby behåller serieledningen och på lördag väntar en ny publikfest på Nya Söderstadion då GIF Sundsvall kommer på besök.

 

Supportrarna från båda lagen hade gått och väntat hela veckan på derbyt. Redan klockan 10 på söndagsmorgonen började Bajen-supportrarna ladda upp på Medborgarplatsen och olika supportergrupper hade gått ut på sociala medier och uppmanat Bajen-publiken att komma tidigt till arenan och sjunga upp och visa vems hemmaborg det är.

Erkan Zengin från start – delaktig i första målet
En timme före avspark publicerade Hammarby startelvan, vilket bekräftade att Erkan Zengin fanns med i startelvan. Tråkigt nog fick David Fällman lämna återbud vilket gjorde att tränaren Stefan Billborn gjorde en rockad. In i mitten med Simon Sandberg och som högerback snabbe och offensiva Mats Solheim.

Hammarby kom till spel utan någon press på sig och bara njuta av matchen. Större tryck var det på hemmalaget. Redan innan avspark var laget fem poäng efter Hammarby och vid en förlust ytterligare tre poäng.
För Hammarby var matchbilden att ha mycket bollinnehav, press på bollhållaren och komma runt på kanterna.
Hammarby fick en drömstart och en repris på målet hemma mot Norrköping. Jiloan Hamad och Erkan Zengin hade bra samarbete på högerkanten som slutade med att Hamad skickade in ett fint inlägg som Muamer Tankovic nickade in.  Han fick stå helt ren i straffområdet.

I den sjätte minuten fick Djurgården en hörna som Johan Wiland gjorde en fin räddning på. Hade Johan inte kommit ut hade det säkert varit 1-1.
Hammarby hade bra kontroll över matchbilden. Kanske hade Djurgården för mycket boll och det blev gästerna som fick jobba och slita. Djurgården pressade Hammarby högt och slog bort fler enkla passningar. Tränaren Stefan Billborn försökte signalera ut till sina spelare att vårda bollen bättre och ta det lugnt.

Djurgården ropade på straff
Djurgården ville ha straff efter en tilltrasslad situation i straffområdet, men domaren friade. Även reprisbilderna visade att domaren gjorde rätt.
En fast situation på högerkanten gjorde att Tinotenda Kadewere fick en nick på mål men Johan stod rätt placerad.
I 27:e minuten fick Hammarby en perfekt kontring. Högt upp i plan var vänsterbacken Neto Borges. Jeppe Andersen försökte hitta honom men avslutade själv med ett skott.
Hammarby hade bra kontroll över spelet och släppte inte till mycket bakåt. Björn Paulsen och vikarierande mittbacken Simon Sandberg hade bra kommunikation och löste uppgifterna bra.
Det var inte förrän i 33:e minuten Djurgården fick ett bra kontringsläge, men Simon Sandberg var rätt placerad.
Jonathan Ring vara nära kvittering någon minut senare.  Återigen var det Simon Sandberg som var en räddande ängel. Säkerligen hade tränaren Stefan Billborn mycket att säga till spelarna i halvtid för det var inte mycket som stämde på plan trots ledning.

Zengin skott från 35 mål precis utanför mål
För Hammarbys del var det viktigt i andra halvlek att inte tappa boll och försöka sätta bollen mer i djupled. Båda lagen var försiktiga i spelet och det hände inte speciellt mycket under de första tio minuterna.
Zengin var nära att göra årets mål lite senare. Ett distinkt skott från 35 meter gick nära Andreas Isaksson vänstra stolpe. Lite mer skruv och det hade varit 2-0.
Strax därpå tog Erkan sig för knät och fick gå av för att få behandling. Han kunde inte fullfölja och ersattes av Arnor Smarason.

Hammarby låg hela tiden bra i positionerna, det fanns inte utrymme för  Djurgården att hitta på något konstruktivt.
Djurgårdens bästa situationer att kvittera kom på fasta situationer.
I den 67:e minuten byttes Nikola Djurdjic ut och in kom Pa Dibba En av allsvenskans bästa anfallare just nu. Direkt skickade det signaler till Djurgården att man inte kunde skicka fram för mycket folk i anfallet.

Djurgården fick en billig straff och Arnor Smarason blev varnad. Johan Wiland slängde sig åt rätt håll, fick fingrarna på bollen men bollen rullade in. Flera experter i Cmore studio tyckte att straffen var billig.
De sista tio minuterna blev en nagelbitare. Pa Dibba nära 2-1 men skottet blockerades men på övertid gjorde Pa Dibba matchhjälte.

Det var flera som var bra i Hammarby i dag, men bästa bajen-spelare var Muamer Tankovic. Han slet kopiöst och gjorde mål igen. Neto  Borges gjorde åter en stark insats. Björn Paulsen och Simon Sandberg höll hög klass. Jiloan Hamad låg bakom båda målen.

Matchfakta:
0-1 (2) Muamer Tankovic, 1-1 (78) Kevin Walker, straff, 1-2 (92) Pa Dibba.
Varningar:
Djurgården: Tinotenda Kadewere,
Publik. 24 396.

Djurgården:
Andreas Isaksson – Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson, Jonathan Augustinsson – Jonathan Ring, Jesper Karlström, Fredrik Ulvestad, Haris Radetinac – Tinotenda Kadewere, Aliou Badji.
Avbytare:
Tommi Vaiho, Marcus Danielson, Niklas Gunnarsson, Dzenis Kozica, Kevin Walker, Julian Kristoffersen, Yura Movsisyan

Hammarby:
Johan Wiland – Simon Sandberg, Neto Borges, Björn Paulsen, Mats Solheim – Jeppe Andersen, Junior, Erkan Zengin, Muamer Tankovic, Jiloan Hamad – Nikola Djurdjuc.
Avbytare:
Sander Svendsen, Kennedy Bakircioglu, Arnor Smarason, Pa Dibba, Rebin Asaad, Marcus Degerlund, Davor Blazevic.

Peter Murling

Foto: Peter Jonsson