Vilken skön känsla det var när Pa Dibba avgjorde derbyt på övertid och vi Bajen-supportrar mår verkligen bra. Det känns som vi kan gå vatten.
För att vara obotlig pessimist kan jag konstatera att det är tolv poäng ner till strecket, men det är roligare att titta uppåt.  Vi är serieledare. Tänk att jag fått skriva det ordet så många gånger under april  i maj. Serieledare.

Nu är det dags för tummen ner, tummen upp och en önskan lite fördröjd på grund av sjukdom.

Tummen ner:
* Erkan Zengin fick äntligen göra debut från start och  blev skadad. Han missar nu de omgångar som återstår innan allsvenskan tar sommarlov. Är han kvar i Hammarby när bollen sparkas ut på Nya Söderstadion den 9 juli.

* Enligt rykten kostar det 6 miljoner för en klubb i Europa att köpa loss Jiloan Hamad som är allsvenskans bästa spelare just nu.  Är han kvar den 9 juli då Östersund kommer på besök. Jag tror jag vet svaret och återkommer med en krönika i slutet av veckan.

* Jag måste faktiskt göra en liten tumme ner för publikintresset. När vi kämpade i mellanskiktet eller i botten  hade vi större publiktillströmning, jämfört med nu när vi är ett topplag. Självklart finns det olika förklaringar till detta, exempelvis det täta spelprogrammet och två hemmamatcher på fyra dagar. Mot GIF Sundsvall tycker jag en publiksiffra under 26 000 är dåligt. Köp biljett till era vänner. Just nu har det sålt cirka 22 000 biljetter.

Tummen upp:
* Mads Fenger har inte haft turen på sin sida under sejouren i Hammarby. I höstas blev han långtidsskadad , under vintern tränade han rehab hårt.. Comeback mot Mariehamn i mitten av mars. Blev skadad på nytt och när han skulle göra comeback mot Djurgården blev han sjuk. Hoppas att han får spela mot GIF Sundsvall för enligt källor i Hammarby är han redo för spel.

* Hur bra är Hammarby 2018? Två matcher, fyra poäng borta mot Häcken och Djurgården och spelare och tränare säger att inte spelet fungerar.
Så här sa tränaren Stefan Billborn på presskonferens.
– Vi får inte alls matchen dit vi vill. Vi har dålig rörelse i laget och kommer inte igång.
– Vi är besvikna när vi går in i halvtid trots att vi leder. Vi ger bort mycket frisparkar i ytterzonerna.
– Vi har svårt att bygga upp vårt spel. Vi har inget tålamod. Vi försvarar oss bra, men lite lägre än det vi ville göra.
– Vi tar många dålig beslut som gör att Djurgården har mycket boll. Vi vill vinna matchen så klart.

Uttalande som låter som vi ligger sist i allsvenskan med noll poäng. Hur bra är Hammarby egentligen? Tänk en presskonferens  när Stefan säger följande.
– Vi får matchen precis dit vi vill. Vi har mycket bra rörelse och kom igång fantastiskt bra.
– Vi är jätteglada när vi går in i halvtid och leder med 6-0. Vi gav inte bort en enda frispark eller hörna.
– Vi hade fantastiskt tålamod. Vi spelade precis som vi hade bestämt och alla spelare fattade rätt beslut, som gör att vi har ett bollinnehav på 86 procent.

Och en önskan:
*  Vi har tre svåra matcher på två veckor efter slutsignalen mot GIF Sundsvall. Då väntar Örebro borta 13 maj, Malmö FF hemma 16 maj, AIK hemma 20 maj.  Jag hoppas att Stefan vågar rotera lite i startelvan.
Dags för Sander Svendsen att bli grönvit hjälte och Kennedy från start.

Peter Murling

Foto: Peter Jonsson