Abedi
Deltagare
Antal inlägg: 117

Intressant genomgång Berndt! I mångt och mycket handlar talangutvecklingen om miljö kontra ungdomstränarnas kompetens för utveckla talangen i yngre år. Där är vi i princip toppklass i Sverige nu. Däremot har vi liksom flertalet svenska klubbar enormt svårt att bygga en miljö som förädlar talangen på senior nivå. Där behövs det dels en sportslig inriktning dels sportchef och tränare som arbetar nära ungdomsverksamheten. Sportchefen och tränaren har en mycket viktig roll i att skapa denna miljö. Tex nåot som Linderoth var enromt skicklig på i både Bajen och elfsborg. Att skapa en grundbult av mer seniora spelare och en miljö som förädlarunga talang. Ärman riktigt skicklig utvecklas även de äldre spelarna samtidigt, något även Linderoth lyckades bra med. Framförallt innebar det samtidigt sportslig utveckling i form av bra resultat och att vi tillhörde topplagen frekvent under flera år.

Med Nanne valdes en annan väg,självklart med en annan utgångsposition SM-guld kontra Superettan.Samtidigt satt Nanne på betydligt större resurser och bättre organisation bakom sig när han tog vid än vad Linderoth hade.Nannes idé var väl att utveckla nån svensk variant av gegenpressfotboll där spelares ålder, individuella utveckling och spelarförsäljningar fick stå åt sidan. En kortsiktig plan/experiment som vi fick betala och kommer fortsatt få betala dyrt för. Mycket olyckligt att det sammanträffar med kommande lovande generationer spelare som står oc knackar på dörren. Vad Jakob vill är fortfarande osäkert samtidigt blir hans ass en förlängd arm till talangutvecklingen och kanske kan det också innebära att talangutvecklingen och förädlingen seniort blir bättre. Oavsett hänger det precis som i Linderoths fall på att miljön runt omkring läs framförallt seniora medspelare ger utrymme för de yngre att utvecklas. Här har sportchefen den kanske viktigaste rollen. Sett till tidigare fönster blir det här hans sista ”upp till bevis” för att den typen av spelare ska värvas in. Likaså har han ett jobb att avpolletera/sälja spelare som stjälper mer än vad de bidrar. Utifrån en sådansynvinkel har vi tyvärr knappast optimerat truppen de senaste åren. Tveksamt till att Jingblad är mannen som ska klara av den svåra och mycket viktiga uppgiften för Hammarby. Den tredje rollen,scoutingen befinner sig också rejält under luppen närmaste fönster. Exklusive egen talangförädling och de kontrakterade spelar vi har måste bara scoutingen leverera rätt typ av spelare framöver där vi sedan kanbli ett fönster för spelare som vill gå till Hammarby för att utvecklas och säljas vidare.Här är vi idag bland de sämsta i allsvenskan. Precis som Jingblad behöver leverera behöver också scoutingen leverera. Då vi har uselt track-record gentemot konkurrenterna och spelare väljer andra klubbar framför oss när vi går på samma spelare lex Kabir så krävs det oerhörd stor kompetens inom scoutingen för att hitta rätt. Scouting ansvarig har enligt egen uppgift scoutat 2-3 spelare (jajic, Aidoo+?)i nuvarande A-trupp, det är en pinsamt låg nivå på träffratio alternativt att Nanne/Jingblad förkastat den scouting som gjorts. Det är inte heller hållbart i längden.

Summa Summarum: Kommande fönster plus ev sommarfönstret är sista chansen för sportchef och scouting att faktiskt leverera.Får vi inte önskat utfall (igen) börjar det bli läge för Kindlund att agera annars har vi seriösa ledningsproblem inom bolaget. Jakob ska få all den stöttning han behöver från oss då det knappast är ett dukat bord som han kommer till…