Det var kyligt, det var lite blött, det var publikrekord och så blev vi utspelade efter noter i första halvlek. Det var dock Hammarby som tog ledningen med 1-0 efter kvarten spelad då man nickat i ribban och på returen sköt Lars Saetra in bollen i klungan. Kvitteringen kom dock helt logiskt då Bajen blev överkörda och det var ett väldigt fint kombinationsspel av Östersund när man kvitterade till 1-1 i andra halvan av första halvlek. Båda skulle ha ypperliga chanser att göra fler mål men bollen ville inte in. Bland annat missade Bajen öppet mål samtidigt som Östersund prickade ribban. Men det skulle inte bli fler mål.

Östersund började direkt med att ha ett stort bollinnehav och man han skapa en bra chans redan efter 5 minuter då man rullade ut Bajen och slog ett lågt inlägg mot bortre där det dök upp en Östersundsspelare men aningen försent och han fick bollen precis utanför stolpen. Riktigt nära 0-1 var det dock.

De rödklädda för dagen fortsätter att rulla boll, utan att skapa så värst mycket. Hammarby gör inte mycket för att stoppa detta bolltrillande. Men man lyckas dock få till en hörna efter 14 minuter. Och högst på den kommer Richard Magyar som nickar klockrent i kryssribban och på returen står mittbackskollegan Lars Saetra och trycker in bollen till 1-0 för Hammarby. Inte så logiskt direkt men ack så skönt just då.

Efter målet så sjunker Bajen väldigt lågt och Östersund ökar trycket. Och man skapar även chanser till en kvittering, bland annat så slår man ett inlägg som nickas ner där en Östersundsspelare drar till med vänster i ett ypperligt läge men tätt utanför. Innan det fick man till ett skott som Ögmundur inte kunde hålla men sen rensas bollen undan till hörna. Sedan så har man en kontring där man till slut får ett friläge men Ögmundur kommer bra ut och täcker bra.

Efter 35 minuter så kommer den där logiska kvitteringen som man nästan bara satt och väntade på. Och det är ett riktigt fint spelmål á la Barcelona. Ja ni läste rätt. Det är Ghoddos och Dyer i Östersund som står för det fina liret. Dyer passar Ghoddos inne i straffområdet, samtidigt som han direkt får tillbaka bollen och vanligtvis går man på skott där men Dyer har något helt annat i tankarna och passar tillbaka ytterligare en gång där Ghoddos bara kan raka in 1-1. Väldigt fint och Bajen är helt utspelade.

Det, typ, sista som händer är att Bajen får en frispark i bra läge men Melker skjuter på ett huvud och ut till en hörna, som blir resultatlös. Men det vi fick se i första halvlek var en lektion i fotboll av Östersund. och ett Bajen så var allt annat än bra.

Och det syntes direkt i andra halvlek att Nanne sagt några väl valda ord till grabbarna för Bajen kom ut som hungriga vargar i andra halvlek. Eller kanske inte riktigt så men nu kliver man in i press högt upp i banan och hela laget följer med och man låter Östersund inte få en lugn sekund. Och det lönar sig också när man vinner inkast eller kontringslägen.

Men Östersund skulle få ett riktigt bra läge att ta ledningen när man kommer fram på vänsterkanten och slår ett inlägg snett inåt bakåt där Dyer står helt fri vid straffpunkten, men skottet är som tur är riktigt dåligt. Samtidigt som backarna skäller på att mittfältarna inte gör hemjobbet ordentligt. Tio minuter senare så är det Bajen som skapar en riktigt bra chans där Khalili har bollen på högerkanten och slår ett lågt inlägg som går igenom allt och alla mot bortre stolpen där det blir helt öppet läge när först Alex snuddar bollen lite, för att sen få se Melker missa helt. Nästan så man hade räknat in målet där, det var ju så nära alltså. Och det hade varit mål ifall Alex inte snuddat bollen. Vilka små marginaler det var i den situationen.

Strax efter så har Bajen ett frisparksläge från kanten där man slår ett inlägg som Magyar når högst på men nick går tätt över istället för i mål. Bra chans ändå.

Några minuter efter det så vänder spelet och då är det Östersund som får ett riktigt bra läge att göra mål. Bra passningsspel på vänsterkanten och ett instick till målskytten Ghoddos som vänder upp och skjuter bollen i ribban  och ner på mållinjen i princip. Riktigt nära för Östersund att ta ledningen där. och efter ytterligare ett tag så har man återigen bollen på vänsterkanten där en spelare i Östersund kan vika in och skjuta mot bortre stolpen men Ögmundur får göra en fin räddning med händerna ut till en resultatlös hörna. Vi kan ju säga som så att det saknas inte lägen för något av lagen här i andra halvlek.

Precis innan den chansen fick vi se ett dubbelbyte där Khalili och Alex gick ut för att ersättas av Israelsson och nyförvärvet Rômulo. Där brassen bara några sekunder senare får gult kort efter en rush mot en spelare och kommit in sent i duellen. Något billig kan jag tycka men okej. Vi hade även kanske kvarten tidigare gjort ännu ett byte då Torsteinbö ersatts av Persson. Vilket var lite tråkigt när Batan med 5 minuter kvar gör en rush med bollen och det drar till i höger ljumske och han får lindas om rätt rejält och sen ledas av planen skadad.

Mot slutet är vi alltså 1 man mindre på grund av att vi gjort alla byten. och Östersund försöker såklart ta till vara på det läget, dock är man ganska tröttkörda så det blir ingen riktig forcering utan Hammarby kan försvara sig väl och matchen slutar till slut 1-1. Två helt olika halvlekar där Östersund spelade ut Bajen efter noter i första för att sen få se Bajen pressa på ännu mera och även skapa fler chanser. Men Östersund hade ju flera chanser även dom. Så som matchen såg ut får vi vara nöjda med resultatet men det såg långt ifrån bra ut på planen i övrigt.

———————————————————————————————————————————————————–

Bäst i Bajen får jag säga att målvakten Ögmundur var, som gjorde en del bra ingripanden. Övriga gjorde väl inte något för att utmärka sig direkt.

Hammarby – Östersund 1-1
1-0 Lars Saetra (14 min)
1-1 Saman Ghoddos (35 min)
Publik: 31756

 

Foto: Peter Jonsson

/ Johan Sandkulla