Bajen åkte till Borås för att möta Elfsborg, och man gjorde det utan ytterbackar och diverse andra problem. Det skulle visa sig bli avgörande när man ställde två offensiva yttrar som ytterbackar som var delaktiga i samtliga baklängesmål. Elfsborg gjorde mål tidigt i matchen. Men Hammarby styrde spelet för det mesta utan att skapa några jätteheta lägen. Sedan gjorde Elfsborg ett tidigt mål i andra halvlek och trots att Bajen reducerade hyfsat snabbt så var det inte Bajens kväll detta. Elfsborg hade flyt i allt och kunde vinna med 4-1 till slut.

Mycket snack inför matchen när man såg startelvan, speciellt då Nanne valde att sätta två offensiva yttrar som ytterbackar då samtliga ytterbackar var otillgängliga. Och det skulle visa sig vara avgörande. Och redan efter 6 minuter så kommer Elfsborgs högerback upp på sin kant där han möter Torsteinbö, för dagen vänsterback, och han knatar förbi honom hur enkelt som helst och slår ett inlägg där Smarason, för dagen högerback, förlorar en nickduell och vi har 1-0 Elfsborg.

Bajen skulle få en chans att kvittera strax därefter när Måns får tag i bollen på högerkanten och slår en pass till Israelsson som tar emot och vänder upp för att slå en passning mellan försvararna till Rômulo som får tag i bollen men ramlar framåt, fast i samma skede får till ett skott som går tätt utanför. Bara några minuter senare slår Magyar en riktigt fin krossboll till Måns på högerkanten som tar ner bollen snyggt i steget och snabb som han är springer han sig loss från försvararen och går mot målet, där han skjuter men målvakten räddar. Läget var väl aningen för snävt för att kunna gå in men bra aktion av Måns där ändå.

Till skillnad från många matcher detta år så är faktiskt Hammarby rätt bra spelmässigt och tro det eller ej så styr man spelet och äger bollen typ hela tiden. Men man gör det utan att skapa de där heta chanserna. Visst man har några småfarliga lägen, men man känns väl aningen uddlösa framåt ändå.

Samtidigt så känns Elfsborg allt hetare i sista tredjedelen i de få anfall dom har. Bland annat så får dom en omställning där Bajenspelarna ligger fel i positionerna. Men den sista passningen av bollhållaren är lite för djupt slagen och chansen rinner lite bort, även om Bajrami får till ett skott när han försöker skruva den i bortre. Strax efter den chansen får man dock en riktigt het målchans att öka på sin ledning, när man kommer fram på vänsterkanten och slår en passning in till en helt fristående Elfsborgare, men han skulle styra bollen utanför vilket var ett ganska svagt avslut. Ledning för Elfsborg med 1-0 i paus trots stort bollinnehav för Bajen.

Och man hinner knappt sätta sig till ro till andra halvleken innan Elfsborg tilldöms en straff som känns solklar. Smarason ska ta emot ett inspel, men är alldeles för seg i agerandet och utan att ens kolla vad han har bakom sig, så kommer Hedlund först på bollen. Och istället för att sparka iväg bollen så sparkar han på Hedlunds ben och straffen är odiskutabel. Claesson i Elfsborg sätter sen straffen ganska säkert och vi har 2-0. Inte den start man ville ha i sin forcering här i andra halvlek.

Ungefär 10 minuter efter den straffen skulle Bajen få en liknande straff. Johan Persson får tag i en boll i straffområdet, petar bollen framåt och en försvarare är onödigt het och sparkar till smalbenet på på Johan och den straffen känns solklar också. Smarason tar hand om straffen och han gör det på ett kliniskt sätt när han sätter bollen i fel hörn för målvakten. Bajen har reducerat till 2-1 efter cirka 55 minuter.

Efter den trista inledningen av andra halvlek så får man ändå häng här igen och man är i princip lika bra nu som man var i första halvlek. Man äger bollen för det mesta. Men precis som i första halvleken så har man svårt att komma till några farliga chanser utan det är mest lägen från dåliga vinklar eller skott utifrån. Men man skulle få en riktigt bra chans när Måns får en pass i djupled och ser ut att snudda försvararen lite på axeln, som faller ihop totalt, medan Måns får tag i bollen och skjuter mellan benen på målvakten och in i mål. Men domaren blåser av för ruff i ryggen. Väldigt billigt. Nä snarare otroligt billigt. Men ack så rutinerat att ramla i den situationen av Elfsborgsförsvararen.

Nu händer det inte så mycket. Bajen har ett inkast på egen planhalva när sin hörnflagga. Smarason ska kasta och han väljer att kasta mot straffpunkten. Helt ofarligt kan tyckas, och det ’r det väl också. Men Haglund tvekar med att ta emot bollen, av någon konstig anledning. Och en Hedlund i Elfsborg känner att han kan sniffa åt sig en målchans vilket han gör då Haglund går bort sig totalt. Hedlund tar bollen och skjuter, men Ögmundur gör en bra räddning. Dock så räddar han på Magyar som står nära och den studsar in i eget mål. 3-1 till Elfsborg. Men framförallt ett bedrövligt försvarsspel i situationen innan, Korpen-nivå.

Det skulle inte dröja l’änge innan fick fick se ännu ett mål. Återigen är det hemmalaget Elfsborg som gör det, och återigen är det på en straffspark. Denna gången känns straffsparken hyfsad billig. Smarason blir bortdribblad med en tvåfotsdribbling, av inbytte Lundevall i Elfsborg, och när han väl är förbi går bollen lite får långt fram och det känns som han lägger sig väldigt enkelt. kanske är någon kontakt där men man har ju sätt betydligt värre situationer frias. Denna gång får Rohdén i Elfsborg chansen att skjuta in 4-1 från straffpunkten och han gör det också. Men visst var det något turligt. Han skjuter straffen rakt på Ögmundur men precis under honom, och efter att den studsat på Ögmundur så rullar den retfullt in i mål. Det mesta går Elfsborgs väg denna afton. 4-1 ett faktum alltså. Helt ologiskt egentligen.

Samma Lundevall, som dribblade upp Smarason på läktaren nyss, kommer återigen från sin vänsterkant och dribblar sig till ett läge där han skjuter mot bortre. Skottet går tätt utanför stolpen men det är riktigt nära. I anfallet efter får Bajen en hörna. Som är bra slagen och där det blir lite flipperspel och studsar ut till en ny hörna, precis förbi stolpen. Hade det varit åt andra hållet hade en sådan studs solklart gått in i mål, med tanke på all flyt Elfsborg haft denna afton. Matchen slutar 4-1 vilket inte alls speglar matchbilden, överhuvudtaget. Oerhört tungt och nu ligger vi på kvalplats och har en ångestmatch på söndag mot Helsingborg.

—————————————————————————————————————————————————————–

Bäst i Bajen är fan svår denna gång. Det blir dött lopp mellan Rômulo och Måns Söderqvist. Båda gör ändå bra matcher så länge de spelar.

Elfsborg – Hammarby 4-1
1-0 Viktor Prodell (6 min)
2-0 Viktor Claesson, straff (47 min)
2-1 Arnor Smarason, straff (57 min)
3-1 Självmål Richard Magyar (68 min)
4-1 Marcus Rohdén, straff (74 min)

Publik: 8869

 

Foto: Peter Jonsson

/ Johan Sandkulla