Det var ett trögstartat Bajen som fick kämpa och kämpa för att komma in i matchen. När man väl gjort det så passade Jönköpings Södra på att göra 0-1 efter lite krångligheter på kanten när många Bajare skriker efter frispark. Därefter så satsar vi framåt och Nanne byter in offensivare spelare, och vi skapar ett visst tryck mot Jönköping men det är väl inga superlägen som vi får till. Men istället när man räknat in förlusten så Jönköping sitt andra mål, i eget mål, med 20 sekunder kvar av matchen och matchen slutar 1-1.

Det var som sagt ett trögstartat Bajen denna halvkyliga vårlördag. Det syntes rätt tydligt att man hade lite baksmälla efter den ursköna derbysegern mot hyresgästföreningen senast. Men det var ändå ett Bajen som krigade ganska mycket och var ganska stabila bakåt. Dock får man en rätt bra målchans efter ungefär 5 minuter när Birkir gör en offensiv räd och kommer i skottläge och ser ut att läsa målvakten, när han placerar den i fel hörn, men målvakten hinner få ner benet och räddar med en tå. Returen går till Smarason som drar till direkt men där en försvarare täcker skottet och där Alex drar till på halvvolley men skottet över. Bra sekvens av Bajen ändå.

Strax därefter så försöker Jönköpings anfallare Ogbu att filma till sig en straff precis på linjen men domaren läser det ganska bra, utan att ge honom en varning. Istället ett antal minuter efter så vinner Smarason ett motlägg och kommer helt ren med målvakten, som han rundar men går omkull. Smarason får varning för filmning. Inkonsekvensen är talande här när Ogbu frias men Smarason varnas för liknande situationer.

Efter 20 minuter vinner Alex tillbaka en boll som Jönköping precis vunnit, och Israelsson tar sedan bollen och avancerar en bit för att sen dra till med ett skott som tyvärr går rakt på. och det är lite så det ser ut mestadels i första halvlek. En del halvbra lägen men målvakten ställs inte på några större prov direkt. Defensivt är Bajen dock bra och det syns att man läst/tittat på Jönköpings omställningsspel i tidigare matcher.

Första halvlek slutar 0-0 vilket känns fullt rättvist i det skedet. Men Bajen gjorde ett mål som blev bortdömt för hands på Alex. Det är en lång svepande boll som Alex tar ner och får bollen mot mål men målvakten gör en fin räddning som studsar upp på armen och sen i stolpen. Sen snappar Alex upp bollen igen och skjuter in 1-0 mellan försvarare och målvakt…men linjedomaren vinkar för att det var hands på Alex. Och visst reprisbilderna visar på att den går upp på armen, men jag tycker kanske inte att det ska vara något då det sker så snabbt och armen är inte i någon konstig position. Tveksamt avblåst enligt min mening men domaren dömer.

I andra halvlek så är det rätt avvaktande tills Melker dribblar och snurrfintar sig förbi ett antal Jönköpingsspelare, dock blir inlägget allt annat än bra då den hamnar bakom samtliga som går mot mål. Annars ett riktigt bra nummer av Melker som sett bra ut flera matcher i rad på sin vänsterkant där. Strax därefter kommer han på sin vänsterkant igen, drar på ett lågt skott som går igenom hela straffområdet ut till en hörna efter en liten touch. Hörnan blir dock resultatlös.

Bajen spelade bra under denna period och hade ett visst tryck, då passade alltså Jönköping på att efter lite kalabalik på kanten göra ett inspel som lagkaptenen Thelin hoppas över och där Cibicki går på skott, men Ögmundur gör en fin fotparad. Dock är Thelin hetast framför mål och kan stöta in returen till 0-1 i öppet mål. Där var vi kanske lite naiva när flera spelare är lite på fel plats.

Nu går Bajen framåt vilket är naturligt och Jönköping kontrar farligt flera gånger utan att skapa något jätteläge direkt. Och inte heller gör Bajen det framåt, förutom något skott av Smarason som målvakten får sträcka ut armarna för att nå. Under ett antal minuter så gör Bajen flera byten. Romulo, Kennedy och Khalili har kommit in, ut har Alex, Smarason och Haglund gått. Och nu får Bajen lite mer tryck på ett Jönköping som faller längre och längre bak. Och det matas långa bollar ganska ofta, eller så går spelet via kanterna.

Med kanske 10 minuter kvar gör Birkir en sån där offensiv soloräd igen vilket resulterar i ett riktigt bra frisparksläge 2 meter från straffområdet lite åt höger. Läge för en vänsterdoja alltså. Men Kennedy är den som tar frisparken som inte alls blir något bra, den går 1 meter över typ.

Bajen skapar flera hörnor mot slutet när Jönköping försvarar sig väldigt bra. Och det händer inte så mycket på hörnorna heller. Men på övertid så lyfter man in bollen igen där den till slut hamnar framför Romulo som drar till med ett skott, dock tätt utanför. Det skulle dock komma ett mål i Bajens forcering. Det är Saetra som lyfter in bollen som till slut hamnar ute hos Torsteinbö på vänsterkanten, men som direkt nickar in bollen åter mot målet där Israelsson får en liten nicktouch och som en spelare i Jönköping får på bröstet vid mållinjen och sen drar till direkt för att rensa, men får se den rensningen går rakt i huvudet på en egen spelare och sen in i mål. Snyggt och dråpligt självmål minst sagt.

Men Hammarby förtjänade inte att förlora denna matchen. Inte för att spelet var så jättebra eller att man skapade jättemånga chanser. Men för att Jönköping i princip skapade noll chanser framåt. Så oavgjort var ganska rättvist, men visst får vi ändå vara nöjda efter att ha kvitterat med hjälp av ett självmål i 94e minuten.


Bäst i Bajen får nog bli Saetra och Magyar som är stabila där bak match efter match och gör det bra även denna match. Och kvällens stolpskott tycker jag domaren är som är inkonsekvent åt båda håll i hela matchen.

Hammarby – Jönköpings Södra 1-1
0-1 Tommy Thelin (62 min)
1-1 Självmål (94 min)

Publik: 24 131

 

Foto: Peter Jonsson

/ Johan Sandkulla