Det spelades en match igår mellan Norrköping och Bajen. Du kanske inte minns vad resultatet blev, eller har tagit del av någon analys av spelet. Kanske inte kan redogöra för vem matchens lirare blev, eller vilka som gjorde målen? I don’t blame you. Mycket mediautrymme har gått åt till att fylla rubrikerna med L Ä K T A R S K A N D A L och att klumpa ihop våld, bengaler och läktarkultur i ett enda stort mish-mash. Men låt mig kort bara redogöra för vad som hände igår i slutet av matchen och det som resulterade i dessa skandalrubriker.

I slutminutrarna av matchen får Bajen rött kort och straff mot oss på grund av en klumpig insats av Lars Saetra i straffområdet. En bajensupporter kastar då in en plastflaska och en häver sig fram mot staketet och försöker hoppa över. Han blir snabbt neddragen av de många ordningsvakter som rusade dit och höll honom mot marken. Allt detta mitt framför våra ultras. Det blir stökigt, såklart, och till slut känner ordningsvakterna att de inte har situationen under kontroll så de tillkallar polis. I en redan stökig situation kommer poliser in och upp på vår läktarsida, vilket skapar ännu mer stök. Efter ett tag ser man hur den supporter som blev neddragen av ordningsvakterna, blir bortforslad och ordningsvakter och Polis drar sig undan.

Det finns mycket man kan tycka om den här situationen. Frågar du mig så hade det varit bäst att låta våra SLOer hantera situationen. De är vana att göra det, har förtroendet att lugnt och stilla hantera situationer som denna utan att det blir kaos. Istället väljer ordningsvakterna att agera offensivt i en upphetsad stämning, mot en person. Framför våra ultrassektioner. Inte ett jättesmart drag om man vill lugna en situation. Men man väljer alltså att ingripa på ett sätt som man vet (eller borde veta) kommer skapa ännu mer hets. Det ansvaret faller på ordningsvakterna och polisen som ju ska verka för att skapa lugna och trygga arrangemang. För vem som helst fattar att det är fel att slänga in saker på planen, men jag önskar att polis och ordningsvakterna hade en större förståelse för att inte agera så offensivt som de gör här. Två fel gör liksom inte ett rätt.

Efter en sådan händelse är det många som känner sig nödgade att tycka. Supportrar tycker. Gubbar tycker. Troll på internet tycker. Allmänheten, som inte ens varit på matchen, tycker. Även enskilda journalister som företräder exempelvis statliga mediahus, tycker. Och däri finns ett stort problem.  Låt mig dig ge ett dagsfärskt exempel.

P4 Östergötland tillät en av sina journalister, Mathias Lindholm,  att använda Sveriges Radios plattformar för att uttrycka sina egna, personliga åsikter några timmar efter matchen på det här viset:

p4 österg

 

Problemet med detta inlägg är många…

– Att Sveriges Radio tillåter personliga åsikter och yttringar i deras egna plattformar är bortom all min förståelse. Om Mathias hade postat detta på sin privata sida vore väl en sak, men att han tillåts göra det på SRs plattform är ofattbart.
– Vad är ens syftet med inlägget? När blev det medias uppgift att samla in åsikter och ge till SvFF?
– Att Mathias sätter ett unket likhetstecken mellan läktarkultur, våld och bengaler visar enbart hur lite koll och kunskap han har i ämnet och att han bara är ute efter att elda på debatten ännu mer. Uttala dig inte om något du inte har satt dig in i, Mathias. Spekulationer och antaganden leder ingenvart. Det borde varje journalist veta och inse.

Jag har dessutom noga följt spåren av detta inlägg och gav mig in i debatten på Sveriges Radio P4 Östergötlands Facebooksida. Svaren jag fortsatte få var lika upprörande som att läsa alla andras kommentarer kring detta inlägg. Motfrågor utan svar, lösa antaganden, personliga åsikter… Ja, du hajar. Till slut fick jag ett svar från deras digitala redaktör som tydligen inte hade tid att svara mer. Lika bra var kanske det.

Så. Om du missade de sportsliga delarna från matchen är det förståeligt. Och trist. Jättejättetrist faktiskt. Jag önskar att man som journalist tar sig tid att göra jobbet från början och förstå den läktarkultur det i detta fall handlar om. Att man tar ansvar och visar respekt för de man faktiskt skriver om. Antaganden och lösryckta åsikter hör inte hemma där. Av detta visar Mathias ingenting, tyvärr.

Slutligen vill jag poängtera något som jag önskar att alla supportrar kan ta till oss av. Om vi i vissa fall kan bortse från våra klubbfärger och sluta kasta skit på varandra á la ”Typiskt Bajen!” så skulle vi kunna få något bra ut av det. För det här gäller inte bara Bajen eller Gnaget. Det här är inte specifikt för stockholmsklubbarna. Det finns i alla klubbar och händer oss alla. Så om vi kan lägga ner med att vifta med pekpinnarna mot varandra så kanske vi istället kan enas mot det vi faktiskt tycker är fel.

Och Sveriges Radio. Det kanske är dags att se över er sociala mediestrategi lite va? Det här andas inte fräscht.
Inte alls faktiskt.

/Jeanette (@aboutjeanette)